Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μαζική μετακίνηση του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας παρατηρεί ο ΟΗΕ – Προ των πυλών η χερσαία επίθεση του Ισραήλ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η εντολή που δόθηκε από το Ισραήλ στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να φύγουν προς τα νότια προκάλεσε τη «μαζική μετακίνηση» πληθυσμού εντός του παλαιστινιακού θύλακα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ σφυροκοπά την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε τους κατοίκους στη βόρεια πλευρά του θύλακα (περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι) να φύγουν προς τα νότια το συντομότερο δυνατόν.

Η διορία που τους είχε δοθεί από το Ισραήλ για να ακολουθήσουν έναν «ασφαλή διάδρομο» έληξε σήμερα στις 13.00. Από το πρωί της Παρασκευής, παρατηρείται μια συνεχής ροή υπερφορτωμένων αυτοκινήτων, φορτηγών και κάρων προς τα νότια.

«Η μαζική μετακίνηση από τα βόρεια προς τα νότια συνεχίζεται», ανέφερε η υπηρεσία συντονισμού των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. «Οι συνεργαζόμενες ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος», πρόσθεσε.

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης υπάρχαν 423.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας. Οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούνταν από την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σε 102 χώρους-καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Περίπου 33.000 στεγάζονταν σε 36 δημόσια σχολεία.

«Υπολογίζουμε ότι περισσότεροι από 150.000 εκτοπισμένοι, οι κατοικίες των οποίων καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές ή έφυγαν επειδή φοβούνταν, κατέφυγαν σε συγγενείς τους ή σε γείτονες και σε άλλους δημόσιους χώρους», πρόσθεσε η υπηρεσία.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έληξε η διορία για απομάκρυνση των αμάχων από τη Λωρίδα της Γάζας – Όλα έτοιμα για τη χερσαία επίθεση

Έληξε στις 13:00 (ώρα Ισραήλ και Ελλάδος) η νέα διορία που είχε δώσει ο ισραηλινός στρατός στους κατοίκους της πόλης της Γάζας και της βόρειας Γάζας, προκειμένου να απομακρυνθούν προς τον νότο.

Λίγο πριν από τις 10 το πρωί ο ισραηλινός στρατός είχε δώσει νέα διορία, καλώντας τους αμάχους που παραμένουν στη βόρεια Γάζα να κατευθυνθούν νότια μεταξύ μέχρι και 13:00 τοπική ώρα.

«Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, παρακαλείστε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να μετακινηθείτε προς από τη βόρεια Γάζα προς τον νότο. Η ασφάλειά σας και η ασφάλεια των οικογενειών σας έχει σημασία. Παρακαλούμε ακολουθήστε τις οδηγίες μας και κατευθυνθείτε νότια. Να είστε σίγουροι ότι οι ηγέτες της Χαμάς έχουν ήδη εξασφαλίσει την ασφάλειά τους και την ασφάλεια των οικογενειών τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

Σε απόλυτη πολεμική ετοιμότητα το Ισραήλ

Εν τω μεταξύ το Ισραήλ βρίσκεται σε απόλυτη πολεμική ετοιμότητα έχοντας παρατεταγμένα τεθωρακισμένα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε πολύ μικρή απόσταση, περίπου 6 χλμ, από το όριο με την Γάζα.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Δείτε live εικόνα από τα μέτωπα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέβαλαν τη σχεδιαζόμενη εισβολή τους στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας για αρκετές ημέρες λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, ανέφεραν χθες οι New York Times.

Η χερσαία επίθεση υποτίθεται ότι θα άρχιζε αυτό το σαββατοκύριακο, όμως αναβλήθηκε, εν μέρει εξαιτίας του συννεφιασμένου ουρανού, ο οποίος θα δυσκόλευε τους ισραηλινούς πιλότους και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών να παράσχουν αεροπορική κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τρεις υψηλόβαθμούς ισραηλινούς αξιωματικούς, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με τους New York Times η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να εμπλέξει το Ισραήλ σε ένα πόλεμο μέσα σε πόλεις. Δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χαμάς πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε μπούνκερ και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιμένουν πως η Χαμάς θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών ανατινάζοντας σήραγγες καθώς θα πλησιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Δείτε live εικόνα

Η Χαμάς σχεδιάζει επίσης να στείλει μαχητές της πίσω από τις ισραηλινές γραμμές χρησιμοποιώντας το περίπλοκο σύστημα των σηράγγων, αναφέρουν οι Times, προσθέτοντας ότι ένα στρατηγικό δίλημμα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ισλαμιστικής οργάνωσης μπορεί να οχυρωθούν μαζί με ομήρους κάτω από τη γη.

Στην ισραηλινή επίθεση αναμένεται να πάρουν μέρος μονάδες πεζικού, καθώς και άρματα μάχης και μονάδες σκαπανέων και ναρκοσυλλεκτών, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλουμενη τους αξιωματούχους. Τις χερσαίες δυνάμεις θα καλύπτουν μαχητικά αεριωθούμενα, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρά πυροβολικού από την ξηρά και τη θάλασσα.

Νέα διορία στους άμαχους Παλαιστίνιους για ασφαλή μετακίνηση προς νότο μέχρι τις 13:00

Στην τελευταία του ενημέρωση για τις εκκενώσεις, εκπρόσωπος των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) δήλωσε ότι οι άμαχοι που παραμένουν στη βόρεια Γάζα πρέπει να κατευθυνθούν νότια μεταξύ 10:00 και 13:00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα μόνο δρόμο από την Μπέιτ Χανούν προς την Χαν Γιουνίς, λέει, προσθέτοντας ότι δεν θα στοχεύει τη διαδρομή κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών.

Στον επίσημο λογαριασμό του στο X (πρώην Twitter) o IDF αναφέρει: «Κάτοικοι της πόλης της Γάζας και της βόρειας Γάζας, τις προηγούμενες ημέρες, σας προτρέψαμε να μετακομίσετε στη νότια περιοχή για την ασφάλειά σας. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το IDF δεν θα πραγματοποιήσει καμία επιχείρηση κατά μήκος αυτής της διαδρομής από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. Κατά τη διάρκεια αυτού του “παραθύρου”, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να μετακινηθείτε νότια από τη βόρεια Γάζα. Η ασφάλειά σας και των οικογενειών σας έχει σημασία. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας και κατευθυνθείτε προς τα νότια. Να είστε βέβαιοι, οι ηγέτες της Χαμάς έχουν ήδη εξασφαλίσει την ασφάλειά τους και των οικογενειών τους».

Αναφορές για νεκρούς Παλαιστίνιους – Προσπαθούσαν να φύγουν προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας

Αξιωματούχοι της Χαμάς υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν παρότι κινήθηκαν εντός της καθορισμένης προθεσμίας

Παλαιστίνιοι, που προσπάθησαν να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από τομέα που ο στρατός του Ισραήλ παρουσίαζε ως ασφαλή, σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν το Σάββατο αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι της Χαμάς.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αναφορές για νεκρούς Παλαιστίνιους

Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην εξουσία στον θύλακα.

Την Παρασκευή εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αβιχάι Αντραΐ, παρότρυνε πολίτες της Γάζας να κατευθυνθούν προς το νότιο τμήμα του μικροσκοπικού θύλακα, κατά μήκος του νερού του Ουάντι Γάζα, «για την ασφάλειά τους», προσθέτοντας πως δεν θα γίνονταν πλήγματα από τον ισραηλινό στρατό εκεί πριν από τις 20:00.

Όμως αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν πως παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν στον τομέα αυτό, παρότι κινήθηκαν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και την υπηρεσία Τύπου της Χαμάς, δεκάδες άμαχοι που προσπαθούσαν να καταφύγουν στη νότια Γάζα σκοτώθηκαν σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες μετά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το Σάββατο αυτόπτης μάρτυρας του Γαλλικού Πρακτορείου είπε πως «φορτηγό που μετέφερε δεκάδες οικογένειες χτυπήθηκε κοντά στο Ουάντι Γάζα».

Προσπαθούσαν να φύγουν προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας

Όταν επικοινώνησε μαζί του το AFP, ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε την πληροφορία.

Το πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο αν οι θάνατοι οφείλονταν σε πλήγματα του ισραηλινού στρατού.

Μπόρεσε να επιβεβαιώσει εικόνες που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και αντιστοιχούν σε κατηγορίες αυτοπτών μαρτύρων την Παρασκευή, αλλά όχι να επιβεβαιώσει ότι οι εκρήξεις οφείλονταν σε ισραηλινά πυρά.

«Δυο οχήματα χτυπήθηκαν κοντά σε νοσοκομείο του Κουβέιτ στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας», ανέφερε πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας της Χαμάς, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε σε δημοσιογράφους το Σάββατο πως ο στρατός λαμβάνει «όλες τις προφυλάξεις» για να αποφεύγονται οι θάνατοι αμάχων.

Η Χαμάς ανέφερε ότι «70 μάρτυρες» και 200 τραυματίες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, καταμετρήθηκαν σε «σφαγή του Ισραήλ» με στόχο οικογένειες εκτοπισμένων, «έγκλημα μίσους».

Από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.500 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά.

Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, οι περισσότεροι στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Πόλεμος στο Ισραήλ: 2.383 οι νεκροί Παλαιστίνιοι σε Γάζα και Δυτική Όχθη – Νεκρός ακόμα ένας επικεφαλής της επίθεσης της Χαμάς

Ο απολογισμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη είχε φθάσει σήμερα το πρωί τους 2.383 Παλαιστινίους, ενώ σε 10.814 ανέρχονται οι τραυματίες, σύμφωνα με πηγές στο παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στη Γάζα, ο απολογισμός έφθασε τους 2.329 παλαιστίνιους νεκρούς και τους 9.714 τραυματίες, ενώ στη Δυτική Όχθη έχουν καταγραφεί 54 νεκροί και 1.100 τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου που άρχισε η σύγκρουση ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ.

Εξάλλου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί πως σκότωσαν στη Γάζα άλλον έναν ύποπτο ως οργανωτή των μεγάλης κλίμακας επιθέσεων που πραγματοποίησε η Χαμάς.

Ο Μπιλάλ Αλ Κέντρα, διοικητής των μονάδων της Χαμάς στη Χαν Γιούνις, σκοτώθηκε σε αεροπορικές επιδρομές χθες το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, IDF).

Άλλοι τρομοκράτες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ σκοτώθηκαν επίσης, σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η δύσκολη επόμενη μέρα για Ισραήλ και Παλαιστίνιους

Το Ισραήλ δεν έχει καλές και ευέλικτες επιλογές στη Γάζα. Οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές, όσο δυσανάλογες κι αν είναι, πιθανότατα δεν θα θεωρηθούν ότι αποκαθιστούν την αποτροπή ή αρνούνται στη Χαμάς μια σημαντική πολιτική νίκη.

Ενας πλήρης αποκλεισμός είναι επίσης ανεπαρκής, παρόλο που ο αντίκτυπός του στους Παλαιστίνιους θα είναι τρομερός. Σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη, η χώρα σχεδιάζει να εξαλείψει τις τρομοκρατικές δυνατότητες της Χαμάς, κάτι που δεν θα επιτευχθεί με αποκλεισμό ή αεροπορικές επιδρομές. Αυτό αφήνει μια σημαντική χερσαία επέμβαση ως την πιο πιθανή πορεία δράσης, αν και το Ισραήλ έχει επανειλημμένα επιδιώξει να αποφύγει τέτοιες εισβολές στο παρελθόν. Μια τέτοια εισβολή θα ήταν δύσκολη για τον ισραηλινό στρατό και καταστροφική για τους Παλαιστίνιους πολίτες. Η Γάζα είναι από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στη Γη και οι αστικές επιθέσεις είναι από τις πιο δύσκολες και θανατηφόρες από όλες τις επιχειρήσεις που μπορεί να επιχειρήσει ένας στρατός.(urban warfare)

Για να δώσουμε μια αίσθηση του τι θα μπορούσε να συμβεί, η τελευταία μεγάλη ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα, η επιχείρηση Protective Edge του 2014, διήρκεσε περίπου δύο εβδομάδες και διείσδυσε μόνο λίγα χιλιόμετρα στη Λωρίδα. Οι μάχες αυτές τις δύο εβδομάδες οδήγησαν στον θάνατο 66 Ισραηλινών στρατιωτών, έξι Ισραηλινών πολιτών και πάνω από 2.000 Παλαιστινίων (κυρίως αμάχων, το ένα τέταρτο των οποίων ήταν παιδιά).

Πέρα από τη Γάζα, το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να διαχειριστεί την απειλή της κλιμάκωσης σε δύο βασικούς τομείς. Ο πρώτος είναι τα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο και τη Συρία. Η Χεζμπολάχ φαίνεται ήδη να δοκιμάζει τα όρια του Ισραήλ στην περιοχή, εκτοξεύοντας πυραύλους και βάλλοντας με πυροβολικό στα Υψίπεδα του Γκολάν .Η κατάσταση στα σύνορα είναι αβέβαιη και μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Ο δεύτερος είναι η Δυτική Οχθη, όπου η Χαμάς έχει ρητά καλέσει τους μαχητές να πάρουν τα όπλα. Η περιοχή είναι ώριμη για μεγάλες αναταραχές. Ακόμη και πριν από τις επιθέσεις η βία στη Δυτική Οχθη αυξανόταν σε σημείο που οι αναλυτές μιλούσαν για Τρίτη Ιντιφάντα. Η προηγούμενη ισραηλινή στρατιωτική δραστηριότητα στη Γάζα έχει προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις στη Δυτική Οχθη και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι τρέχουσες ισραηλινές επιχειρήσεις θα είναι διαφορετικές.

Το Ισραήλ έχει ήδη πραγματοποιήσει μια υπολογίσιμη χερσαία επιχείρηση στη Δυτική Οχθη φέτος, μια μεγάλη επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν και μπορεί να αισθανθεί υποχρεωμένο να επέμβει ξανά εάν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι σε θέση να περιορίσει την αναταραχή. Αν το Ισραήλ εισβάλει στη Γάζα δυναμικά, θα αντιμετωπίσει μια πολλή κρίσιμη κατάσταση, οπότε είτε θα αφήσει άθικτη και υπό τον έλεγχό του μια αποδυναμωμένη Χαμάς είτε θα ανατρέψει την de facto διοίκησή της. Καμία επιλογή δεν είναι ελκυστική.

Αν η Χαμάς επιβιώσει, θα διεκδικήσει έναν στρατηγικό πολιτικό θρίαμβο επί του Ισραήλ. Αν ανατραπεί, δεν υπάρχει μετριοπαθής παλαιστινιακή δύναμη για να την αντικαταστήσει. Η Παλαιστινιακή Αρχή στερείται σημαντικής πολιτικής υποστήριξης μεταξύ των Παλαιστινίων και έχει καταφύγει σε βάναυση καταστολή στη Δυτική Οχθη, απουσία πολιτικής νομιμότητας. Χωρίς έναν έτοιμο αντικαταστάτη για τη Χαμάς, το Ισραήλ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αναλάβει τον άμεσο έλεγχο της Γάζας, κάτι που πιθανότατα θα επιδεινώσει την παλαιστινιακή μαχητικότητα, θα εμβαθύνει τις διαιρέσεις εντός της ισραηλινής κοινωνίας και θα δεσμεύσει τους στρατιωτικούς και οικονομικούς πόρους του σε μια ανοιχτή εκστρατεία κατά της εξέγερσης.

Η τύχη των ομήρων προβληματίζει τους Ισραηλινούς

Η επίθεση δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Χαμάς και οι επόμενες μέρες αποτελούν πιθανό σημείο καμπής για το μέλλον του Ισραήλ, των Παλαιστινίων ως και της ευρύτερης περιοχής. Το μόνο πράγμα που είναι πραγματικά σαφές σε αυτό το σημείο είναι ότι το Ισραήλ κλιμακωτά απαντά και θα απαντήσει. Η ακριβής μορφή που θα πάρει η συνολική απάντησή του θα γίνει εμφανής τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αλλά οι καθολικές επιπτώσεις μπορεί να μην είναι πλήρως γνωστές για μήνες ή χρόνια.

Η Χαμάς έχει πραγματοποιήσει διαχρονικά επιθέσεις με ρουκέτες, διεισδύσεις μαχητών ως και απαγωγές στο παρελθόν, αλλά στη τελευταία επίθεση έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από όλες τις επιθέσεις της (από σχεδόν την ίδρυσή της το 2007). Οι περισσότεροι από τους 4.200-5.000 πυραύλους που οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ισχυρίστηκαν ότι εκτόξευσε η Χαμάς στις 7 και 8 Οκτωβρίου ξεπέρασαν τον συνολικό αριθμό των ρουκετών που εκτοξεύτηκαν κάθε χρόνο από τότε που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας ( εκτός από το 2021).

Η Χαμάς έχει επίσης συλλάβει ομήρους στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν έφθασε τον τρέχοντα αριθμό, ο οποίος παραμένει άγνωστος αλλά πιθανότατα είναι γύρω στους 150. Το Ισραήλ είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην ομηρία, όπως αποδεικνύεται από την απόφασή του να ανταλλάξει περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους για τον στρατιώτη του Gilad Shalit. Επίσης το 2014 οι διαπραγματεύσεις για δύο Ισραηλινούς αμάχους και τις σορούς δύο στρατιωτών που κρατούσε η Χαμάς παρέμειναν άλυτες για σχεδόν μία δεκαετία! Στους ομήρους περιλαμβάνεται και άγνωστος αριθμός ξένων υπηκόων, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση (Αμερικανών, Ιρλανδών, Λατινοαμερικανών κ.λπ.).

ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Γιατί η Χαμάς έκανε τώρα την επίθεση

Η Χαμάς είχε αρκετούς λόγους να προκαλέσει. Οι αξιώσεις της Χαμάς για πολιτική νομιμότητα εξαρτώνται από έναν συνδυασμό παροχής υπηρεσιών στη Γάζα, όπου είναι η de facto κυβέρνηση, και από τη βίαιη αντίσταση στο Ισραήλ. Διακρίνεται από την Παλαιστινιακή Αρχή (PA), η οποία κυβερνά τη Δυτική Οχθη, σύμφωνα με τις δύο αυτές θέσεις .

Η Χαμάς παρουσιάζεται ως λιγότερο διεφθαρμένη από την Παλαιστινιακή Αρχή και παρέχει δημόσιες υπηρεσίες όπως η συλλογή σκουπιδιών, η παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών ως και η επιβολή του νόμου στη Γάζα. Ωστόσο, η ικανότητά της να βελτιώσει τη ζωή των Παλαιστινίων έχει περιοριστεί εν μέρει από την ισραηλινή οικονομική πίεση. Τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας στη Λωρίδα παραμένουν υψηλά, αυξάνοντας τη δυναμική της ένοπλης αντίστασης για το πολιτικό σχέδιο της Χαμάς, ειδικά καθώς ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς γερνάει χωρίς να υπάρχει στο προσκήνιο κάποιος διάδοχος.

Η επίθεση ακολουθεί επίσης πολλά χρόνια κλιμακούμενης βίας και ολοένα και συχνότερων κρίσεων. Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Οχθη, η βία των Ισραηλινών εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων, ο ανοιχτός ρατσισμός ορισμένων μελών του κυβερνώντος συνασπισμού του Νετανιάχου έχουν τροφοδοτήσει τη δυσαρέσκεια και την απαισιοδοξία μεταξύ των Παλαιστινίων. Ενας αυξανόμενος αριθμός προκλητικών επεισοδίων στο τέμενος Al-Aqsa (από τους ιερότερους τόπους του Ισλάμ) έχει επίσης αυξήσει σταθερά τις εντάσεις και η Χαμάς επεσήμανε ρητά τα ανωτέρω ως αιτία για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις της. Οι επιθέσεις της είναι επίσης κατευθυνόμενες στο να διαταράξουν τις προσπάθειες ομαλοποίησης των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ιράν, του κύριου προστάτη της Χαμάς και του πιο επίμονου αντιπάλου του Ισραήλ.

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Πώς αιφνιδιάστηκαν οι μυστικές υπηρεσίες

 Το πώς πιάστηκαν απροετοίμαστες οι περίφημες υπηρεσίες πληροφοριών (πολιτικές και στρατιωτικές) του Ισραήλ θα συζητηθεί για μήνες και χρόνια (όπως και του 1973).

Οι Ισραηλινοί δυστυχώς είχαν υποτιμήσει την ικανότητα της Χαμάς να πληροφορείται και να επιβάλλει αποτελεσματική επιχειρησιακή ασφάλεια. Ο μηχανισμός ασφαλείας του Ισραήλ είναι εντυπωσιακός και επαγγελματικός αλλά όχι παντογνώστης. Η ικανότητα της Χαμάς να σχεδιάζει μια επίθεση με τη συμμετοχή χιλιάδων μαχητών υποδηλώνει ότι ήταν σε θέση να εντοπίσει και να εφαρμόσει αντίμετρα στα εναέρια συστήματα του Ισραήλ, σε ανθρώπινους πληροφοριοδότες (HUMAN INTELLIGENCE) ως και στην ηλεκτρονική επιτήρηση της περιοχής.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι των πληροφοριών μπορεί επίσης να υπέθεσαν λανθασμένα ότι το μέλλον της Χαμάς θα μοιάζει πολύ με το πρόσφατο παρελθόν της. Στις διάφορες κρίσεις από το 2014, η ισραηλινή αποτροπή φαινόταν να διατηρείται, με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ να επιδιώκουν επανειλημμένα την αποκλιμάκωση μέσω διαπραγματεύσεων. Η Χαμάς επίσης πρόσφατα θεωρήθηκε ότι σταδιακά μετριάζει τη στάση της, αναζητώντας νομιμότητα μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ μικρότερες ομάδες όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ διεξήγαγε τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Αυτές οι υποθέσεις ήταν σαφώς εσφαλμένες και ορισμένοι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι η κατάσταση στη Γάζα βράζει και ότι μια αμετανόητη Χαμάς επιδιώκει να ανατρέψει τα πράγματα στο Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Από τη στιγμή της γέννησής του, λόγω της μυθικής οδικής συμπεριφοράς του που ανέτρεπε όλα όσα ξέραμε στο κλείσιμο του περασμένου αιώνα, το Ford...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Γιόσεφ Καμπάν θα έχει συγκεκριμένη ευθύνη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας σχεδιαστικής γλώσσας των μοντέλων της MG και έρχεται να ενταχθεί στην εταιρεία...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αθήνα έχει μπει πλέον σε metal ρυθμούς, καθώς μετράμε αντίστροφα για την συναυλία των Rammstein στις 30 Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο και η...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ford Puma με τη κορυφαία άνεση και πρακτικότητα, σε συνδυασμό με τους μεγάλους χώρους για πέντε επιβάτες και τις αποσκευές τους, έχει δικαίως...

Advertisement