Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς συμμετέχει ο τεχνολογικός τομέας

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ορ Σοβάλ, ένας 29χρονος Ισραηλινός διευθύνων σύμβουλος νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας, έκανε διακοπές σε μια παραθαλάσσια αιγυπτιακή πόλη, γιορτάζοντας τον πρόσφατο αρραβώνα του. Η νεοσύστατη επιχείρηση ιατρικού λογισμικού του ευδοκιμούσε και ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο για την υγειονομική περίθαλψη.

Όμως, το Σάββατο το πρωί ξύπνησε από έναν καταιγισμό ειδήσεων και μηνυμάτων ότι το Ισραήλ δέχεται επίθεση από τη Χαμάς και ότι εκατοντάδες άνθρωποι είχαν ήδη σκοτωθεί. Τώρα, ο Σοβάλ είναι ένας από τους περίπου 360.000 εφέδρους, ή το 4% του συνολικού πληθυσμού του Ισραήλ, που κλήθηκαν να πολεμήσουν κατά της Χαμάς. Περίπου το 15% της εταιρείας του έχει κληθεί να υπηρετήσει, αλλά η δουλειά συνεχίζεται, δεδομένου ότι η εταιρεία του, όπως οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, εξυπηρετεί πελάτες και έχει επενδυτές εκτός Ισραήλ.

«Έχω ένα όπλο στα γόνατά μου, ένα κράνος στο κεφάλι μου και ένα γιλέκο, αλλά περιμένω μισή ώρα, οπότε δουλεύω μισή ώρα», δήλωσε ο Σοβάλ στην Washington Post, ενώ επέστρεφε στη βάση του οδηγώντας από την κηδεία ενός φίλου του που σκοτώθηκε το Σαββατοκύριακο κατά την επίεση της Χαμάς.

«Πολεμάς, και δύο ώρες μετά έχεις τηλεδιάσκεψη με την υπόλοιπη ομάδα σου», συμπλήρωσε ο Σοβάλ.

Χιλιάδες Ισραηλινοί εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας, επιχειρηματίες και ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων είναι μεταξύ εκείνων που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν στις μάχιμες μονάδες του στρατού, καθώς προετοιμάζονται για την εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο δεν καλούνται να υπηρετήσουν μόνο οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες.

Ο τομέας της τεχνολογίας συνεισφέρει περίπου το 1/5 του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Ισραήλ και πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Intel, η Amazon και η Google, έχουν μεγάλα γραφεία στη χώρα. Οι ισραηλινές νεοφυείς επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των εξαγωγών της χώρας και πολλοί άνθρωποι της τεχνολογίας αποκαλούν το Ισραήλ «το έθνος των νεοφυών επιχειρήσεων» για την υψηλή συγκέντρωση εταιρειών τεχνολογίας.

Ωστόσο δεν υποστηρίζει όλος ο τεχνολογικός κόσμος τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. Την Τρίτη (10/10), ένας συνασπισμός εργαζομένων στην Amazon και την Google προέτρεψε τους εργοδότες τους να σταματήσουν να πωλούν τεχνολογία στην ισραηλινή κυβέρνηση μέσω του Project Nimbus. Η ομάδα εργαζομένων αποκάλεσε την Amazon και την Google «συνένοχες σε αυτή την καταστροφή» στη Λωρίδα της Γάζας. Ο εκπρόσωπος της Amazon, Μπραντ Γκλάσερ, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι «βαθιά θλιμμένη από την τραγική απώλεια ζωών» και επικεντρώνεται στην ασφάλεια των εργαζομένων της. Όσον αφορά το Project Nimbus, δήλωσε ότι η Amazon Web Services «επικεντρώνεται στο να καταστήσει τα οφέλη της κορυφαίας τεχνολογίας cloud διαθέσιμα σε όλους τους πελάτες μας, όπου κι αν βρίσκονται».

Στο Ισραήλ, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για άνδρες και γυναίκες και οι περισσότεροι παραμένουν στην εφεδρεία μετά την ολοκλήρωσή της. Όπως αναφέρει η Washington Post, οι ιδρυτές εταιριών τεχνολογίας και οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων της χώρας συχνά προέρχονται από επίλεκτα τμήματα κυβερνοκατασκοπείας όπως το Unit 8200. Ωστόσο πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας ολοκλήρωσαν τη στρατιωτική τους θητεία σε μονάδες πεζικού, πράγμα που σημαίνει ότι ως έφεδροι θα μπορούσαν να κληθούν να υπηρετήσουν σε μονάδες μάχης πρώτης γραμμής.

(MAHMUD HAMS / AFP)

Ο αντίκτυπος στις εταιρείες τεχνολογίας και στην υπόλοιπη οικονομία θα μπορούσε να είναι σοβαρός. Οι εργαζόμενοι που καλούνται σε εφεδρεία εξακολουθούν να αποζημιώνονται από τον εργοδότη τους για το χρόνο που περνούν στο στρατό, εξήγησε ο Οφίρ Άνχελ, πρόεδρος της Auren Israel, μιας εταιρείας συμβούλων. Ο Άνχελ εκτιμά ότι το 10 με 25% του προσωπικού της πλειονότητας των τεχνολογικών εταιρειών στο Ισραήλ έχει στρατολογηθεί. Προβλέπει δε, ότι η ζημία στο ΑΕΠ του Ισραήλ θα είναι σημαντική.

Οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών έχουν μια ή δύο εβδομάδες προγραμματισμένης εφεδρείας το χρόνο. Ωστόσο, αυτές οι αποχωρήσεις προγραμματίζονται αρκετά νωρίτερα και οι εταιρείες έχουν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στις αλλαγές στο εργατικό δυναμικό τους. Τώρα, οι εργαζόμενοι του Άνχελ λαμβάνουν ειδοποιήσεις για να παρουσιαστούν σε μια βάση και φεύγουν μέσα σε λίγες ώρες.

Ιδρυτές τεχνολογικών εταιρειών, επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και μηχανικοί που δεν έχουν κληθεί να πολεμήσουν, συμβάλλουν χρηματικά στον εξοπλισμό των εφέδρων και βοηθούν ανθρώπους που έχασαν μέλη της οικογένειάς τους στις επιθέσεις.

«Η σύζυγός μου και εγώ μόλις μετακομίσαμε για να δώσουμε το διαμέρισμά μας σε μια οικογένεια που πενθεί, μια γυναίκα της οποίας ο αδελφός σκοτώθηκε», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σταρκ, γενικός εταίρος της Ground Up Ventures στην Ιερουσαλήμ. Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, όπως η Index Ventures και η General Catalyst, έχουν επίσης δεσμευτεί να ενισχύσουν οικονομικά την ανθρωπιστική βοήθεια στο Ισραήλ, ενώ νεοφυείς εταιρείες ψυχικής υγείας προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στους Ισραηλινούς.

Πολλά από τα δίκτυα των εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς πολλοί ιδρυτές τεχνολογίας και επιχειρηματίες αντιτάχθηκαν στη δικαστική μεταρρύθμιση που θέλει να κάνει ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μια κίνηση που πολλοί Ισραηλινοί θεωρούν αντιδημοκρατική.

Οι μήνες πολιτικής αναταραχής έχουν φέρει τον τεχνολογικό τομέα του Ισραήλ σε μια πολύ δύσκολη θέση, δήλωσε ο Αμίρ Μιζρόκ, πρώην δημοσιογράφος τεχνολογίας και πρώην επικεφαλής επικοινωνίας του ισραηλινού κόμβου Start-Up Nation Central. Σημαντικοί ξένοι επενδυτές απέσυραν τα χρήματά τους από το Ισραήλ λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.

«Αν και οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η τεχνολογική οικονομία ανακάμπτουν στην Ευρώπη και την Αμερική, εδώ δεν συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο Μιζρόκ. Αλλά ο πόλεμος ωθεί τις διαιρέσεις μεταξύ των Ισραηλινών στο παρασκήνιο, είπε.

Ο Έγιαλ Μπίνο, ιδρυτικός εταίρος της εταιρείας επιχειρηματικού κεφαλαίου 97212 Ventures συμφώνησε.

«Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή στην ιστορία του Ισραήλ και αυτή τη στιγμή νομίζω ότι η αποστολή όλων είναι να ενωθούν για να νικήσουν τη Χαμάς», είπε. «Θα ασχοληθούμε αργότερα με τα υπόλοιπα», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Washington Post

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Από τη στιγμή της γέννησής του, λόγω της μυθικής οδικής συμπεριφοράς του που ανέτρεπε όλα όσα ξέραμε στο κλείσιμο του περασμένου αιώνα, το Ford...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η ακολουθία των Παθών τελέσθηκε χθες στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου της ομωνύμου Κοινότητος στο Γεσήλκιοϊ, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων κ....

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αθήνα έχει μπει πλέον σε metal ρυθμούς, καθώς μετράμε αντίστροφα για την συναυλία των Rammstein στις 30 Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο και η...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Γιόσεφ Καμπάν θα έχει συγκεκριμένη ευθύνη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας σχεδιαστικής γλώσσας των μοντέλων της MG και έρχεται να ενταχθεί στην εταιρεία...

Advertisement