Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σ.Α. του ΟΗΕ: Καταδίκη της Χαμάς για την αιφνιδιαστική επίθεση, χωρίς ομοφωνία

Στην έκτακτη συνεδρίαση, κεκλισμένων των θυρών, του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τα κράτη μέλη καταδίκασαν χθες Κυριακή την αιφνιδιαστική επίθεση ευρείας κλίμακας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Ισραήλ, χωρίς ομοφωνία.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ καθώς πριν τη συνεδρίαση ζήτησαν απο τα μέλη του Συμβουλίου να καταδικάσουν σθεναρά τις «ειδεχθείς τρομοκρατικές ενέργειες» της Χαμάς «εναντίον του ισραηλινού λαού και της κυβέρνησής του».

Ο Αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ρόμπερτ Γουντ, μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση χωρίς να την κατονομάσει “έδειξε” την Ρωσία της οποίας οι σχέσεις με τη Δύση έχουν φθάσει το ναδίρ και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πάγιος διχασμός του σώματος για το μεσανατολικό επικράτησε και στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς και ορισμένα μέλη είχαν ελπίδες πως θα προτεινόταν κείμενο που θα πήγαινε παραπέρα από την καταδίκη της Χαμάς και μόνο.

«Το μήνυμα μου ήταν υπέρ του άμεσου τερματισμού των μαχών, κήρυξης κατάπαυσης του πυρός» και της έναρξης «διαπραγματεύσεων», είπε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια, μιλώντας για μια κατάσταση που εν μέρει οφείλεται σε «άλυτα προβλήματα».

Ο κινέζος ομόλογός του Τζανγκ Τζουν από την πλευρά του καταδίκασε «όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων», επιμένοντας στην ανάγκη επανόδου σε ειρηνευτική διαδικασία για να καταλήξουν τα μέρη σε λύση δύο κρατών.

Το Ισραήλ «έχει ένα και μοναδικό αίτημα» να υποβάλει στο ΣΑ, είπε πριν από τη συνεδρίαση ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν: «τα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς πρέπει να καταδικαστούν χωρίς καμιά αμφισημία, αυτές οι αδιανόητες ωμότητες πρέπει να καταδικαστούν».

Το Ισραήλ αναμένει υποστήριξη «του δικαιώματός του να αμυνθεί», συνέχισε.

Είναι «λυπηρό» το ότι «για ορισμένα μέσα ενημέρωσης και για ορισμένους πολιτικούς, η ιστορία δεν ξεκινάει παρά μόνο όταν σκοτώνονται Ισραηλινοί», αντέτεινε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ριάντ Μανσούρ, ο οποίος εκπροσωπεί την Παλαιστινιακή Αρχή — και όχι τη Χαμάς.

«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ ρητορική που αρνείται την ανθρώπινη ιδιότητα μας και απαρνιέται τα δικαιώματα μας, ρητορική που αγνοεί την κατοχή της γης μας και την καταπίεση του λαού μας», πρόσθεσε. «Δεν είναι ώρα να αφεθεί το Ισραήλ να επιμείνει στις φρικτές επιλογές του. Είναι ώρα να ειπωθεί στο Ισραήλ να αλλάξει πορεία, και ότι υπάρχει δρόμος προς την ειρήνη, στον οποίο δεν θα σκοτώνονται ούτε Παλαιστίνιοι, ούτε Ισραηλινοί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement