Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Ανατολή: Σχεδόν 1.000 τα θύματα από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ – Χιλιάδες τραυματίες, δραματικές ώρες

Δραματικές είναι οι ώρες σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας, με σχεδόν 1.000 θύματα έως τώρα, 600 Ισραηλινούς και 370 Παλαιστίνιους, και χιλιάδες τραυματίες, μετά την αιφνιδιαστική  επίθεση που εξαπέλυσε χθες η Χαμάς και τα ισραηλινά αντίποινα.

Στο μεταξύ, εντείνεται η ανησυχία για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή. Σήμερα ενεπλάκη και η Χεζμπολάχ, εξαπολύοντας πυραύλους σε αμφισβητούμενη περιοχή στα Υψίπεδα του Γκολάν από το έδαφος του Λιβάνου, ενώ στην επίθεση απάντησε το Ισραήλ πλήττοντας με drones και πυρά θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ενεργοποιήθηκε το άρθρο 40 του ισραηλινού συντάγματος που επιτρέπει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση των ομήρων – που υπολογίζονται σε 100 και στους οποίους συγκαταλέγονται και υπήκοοι άλλων χωρών-  και την εξουδετέρωση των μαχητών της Χαμάς που βρίσκονται σε ισραηλινό έδαφος.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μίλησε νωρίτερα για συγκρούσεις σε τουλάχιστον οκτώ περιοχές του Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ μετέβη  στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το κίνητρο της τελευταίας επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ θα μπορούσε εν μέρει να ήταν να παρεμποδίσει την πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα ανακοινώσει νέα βοήθεια προς το Ισραήλ σήμερα.

Η σημαία του Ισραήλ κυματίζει δίπλα από αυτή της ΕΕ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό του Ισραήλ και του λαού του».

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, τόνισε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Βάρβαρες και εξωφρενικές» χαρακτήρισε τις ενέργειες της Χαμάς ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έπειτα από συνομιλία με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί.

Την αλληλεγγύη της χώρα μας στο Ισραήλ αυτές τις δύσκολες ώρες και ιδιαίτερα σε όσους επλήγησαν, τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Εν τω μεταξύ σε συνεχή επαφή με Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή βρίσκεται το ΥΠΕΞ μέσω της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ και του γενικού προξενείου στα Ιεροσόλυμα.

Ήδη, έχει καταγραφει συνολικός αριθμός 149 Ελλήνων επισκεπτών και δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες για την ασφαλή μετακίνησή τους στο αεροδρόμιο και τον επαναπατρισμό τους. Η πρώτες αφίξεις αναμένονται νωρίς το βράδυ της Κυριακής στην Αθήνα και το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail η γερμανικής υπηκοότητας Σάνι Λοκ είναι η γυναίκα που εικονίζεται σε ξαπλωμένη και ακίνητη με αίμα στα μαλλιά της ενώ γύρω της ένοπλοι Παλαιστίνιοι φωνάζουν «Αλαχού Ακμπάρ».

Σύμφωνα με την Πρεσβεία του Ισραήλ στις ΗΠΑ, σε εξέλιξη είναι καταστάσεις ομηρείας, με 100 απαχθέντες Ισραηλινούς. Στο Kibbutz Be’eri, όμηροι διασώθηκαν μετά από 18 ώρες, ανέφεραν τηλεοπτικά δίκτυα του Ισραήλ. Στο Κιμπούτζ Ουρίμ, δύο Ισραηλινοί διασώθηκαν αφού είχαν συλληφθεί όμηροι από μαχητές της Χαμάς σε ένα σπίτι.

Πυρά και στο βόρειο Ισραήλ από την Χεζμπολάχ

Από τον Λίβανο, η φιλο -ιρανική οργάνωση Χεζμπολάχ εξαπέλυσε δεκάδες όλμους και τηλεκατευθυνόμενα βλήματα εναντίον τριών ισραηλινών θέσεων σε αμφισβητούμενη περιοχή στα υψώματα του Γκολάν στο βόρειο Ισραήλ .

Το Ισραήλ ανταπέδωσε με πυρά βάλλοντας από μη επανδρωμένα αεροσκάφη θέσεις της σιιτικής οργάνωσης μέσα στο έδαφος του Λιβάνου.

Κατακραυγή κατά της Χαμάς με τίμημα τη διεθνή βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το κίνητρο της τελευταίας επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ θα μπορούσε εν μέρει να ήταν να παρεμποδίσει την πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα ανακοινώσει νέα βοήθεια προς το Ισραήλ, ενώ αναφερόμενος στη Χαμάς μίλησε για «τρομοκρατική επίθεση από τρομοκρατική οργάνωση».

Για «βάρβαρες, εξωφρενικές» πράξεις, οι οποίες «δεν δικαιολογούνται με κανέναν τρόπο», έκανε λόγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, και δήλωσε ότι η Γερμανία «στέκεται σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό του Ισραήλ ενόψει αυτής της τρομερής επίθεσης». Το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι των βάρβαρων αυτών επιθέσεων», τόνισε ο καγκελάριος.

Στη Γερμανία, το ομοσπονδιακό υπουργείο για την Αναπτυξιακή Συνεργασία θα αναθεωρήσει το σύνολο της δέσμευσής του στα Παλαιστινιακά Εδάφη, μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Σβένια Σούλτσε, προσθέτοντας: «Η πλήρης αλληλεγγύη μας πηγαίνει στο Ισραήλ».

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΧΙΟΣ

Ο Παγχιακος Εκπολιτιστικός Συλλογος Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, θα ήθελε να ευχηθεί θερμές ευχες για το Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!! Το Άγιο Πνεύμα...

Advertisement