Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρες μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου για ΜΚΟ και πρόσφυγες

Συνεχίζεται η διένεξη μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου για το μεταναστευτικό. Στην ανοιχτή κριτική που άσκησε ο Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Γκίντο Κροσέτο, για τη χρηματοδότηση ΜΚΟ που οργανώνουν επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, προστέθηκε η επιστολή της Ιταλίδας Πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, προς τον Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, που κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι αποφάσισε τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τη Ρώμη. Επίσης, ο Αντρέα Κρίπα από την ακροδεξιά «Λέγκα του Βορρά», συγκυβερνώντος κόμματος στην Ιταλία, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «επιχειρεί να «αποσταθεροποιήσει» την Ιταλία, πλημμυρίζοντάς τη με παράνομους μετανάστες».

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε χθες ότι ο Καγκελάριος Σολτς έλαβε επιστολή της Τζόρτζια Μελόνι και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει απάντηση στην επιστολή.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ξεκαθαρίσει τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση υλοποιεί απόφαση που είχε λάβει πριν καιρό η γερμανική Βουλή και μάλιστα τότε είχε ενημερωθεί και η Ρώμη. Η χρηματοδότηση αφορά τόσο τη γερμανική ΜΚΟ «SOS Humanity», όσο και την ιταλική «Sant’Egidio».

Η συμπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο Μπούντεσταγκ, Μπρίτα Χάσελμαν, υπεραμύνθηκε της χρηματοδότησης ιδιωτικών επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα. «Αποτελεί μεγάλη καταστροφή το γεγονός ότι δεν επετεύχθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο κρατική συμφωνία για τη διάσωση στη θάλασσα, κάτι που συνιστά ανθρωπιστική υποχρέωση», σημείωσε η Χάσελμαν, «για αυτό και πρέπει να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο σε πολλές περιπτώσεις ιδιωτικές οργανώσεις».

Σημειώνεται ότι ο αριθμός αιτήσεων ασύλου που υποβλήθηκαν στη Γερμανία και κατά το τρέχον έτος είναι τριπλάσιος από ό,τι στην Ιταλία.

Οι υψηλοί τόνοι της ιταλικής κυβέρνησης κατά του Βερολίνου έρχονται μετά την πρόσφατη αναστολή εκ μέρους της Γερμανίας του εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης, επειδή η Ιταλία δεν δέχεται πίσω τους υπό απέλαση μετανάστες. Η πρωθυπουργός Μελόνι προεκλογικά είχε δεσμευτεί για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης, ωστόσο από την ανάληψη της διακυβέρνηση της χώρας, οι αφίξεις μεταναστών στις ιταλικές ακτές έχουν διπλασιαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι πρωτοπόροι στους τομείς της οδηγικής απόλαυσης χωρίς εκπομπές ρύπων και της προοδευτικής αισθητικής στην πολυτελή μεσαία κατηγορία αποκτούν τώρα ακόμα ευρύτερη απήχηση. Πρεμιέρα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement