Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μυς ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι, το μέλλον της γυμναστικής μπορεί να είναι να παίρνετε ένα χάπι και να κάθεστε στον καναπέ.

Ερευνητές από το Μιζούρι και τη Φλόριντα κατασκεύασαν μια ένεση που ξεγελά τους μυς ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρότερα από ό,τι είναι και να ενισχύουν το μεταβολισμό.

Το νέο αυτό σκεύασμα, που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί μόνο σε ποντίκια – στοχεύει σε πρωτεΐνες που βρίσκονται στο DNA του σώματος και ενεργοποιούν γονίδια που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια, γεγονός που επιτρέπει την καύση θερμίδων χωρίς καμία σωματική άσκηση.

Τα τρωκτικά που έλαβαν το σκεύασμα για ένα μήνα ζύγιζαν λιγότερο από τα τρωκτικά που δεν έλαβαν το φάρμακο, παρόλο που έτρωγαν την ίδια ποσότητα τροφής. Είχαν επίσης χαμηλότερη χοληστερόλη και έκαιγαν περισσότερο λίπος σε κατάσταση ηρεμίας.

Η πειραματική θεραπεία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και πρέπει ακόμη να περάσει από άλλες δοκιμές σε ζώα και στη συνέχεια σε ανθρώπους, οι οποίες θα διαρκέσουν χρόνια.

Η πιθανή ανακάλυψη είναι γνωστή ως «μιμητικό της άσκησης» που ξεγελά τους μυς ώστε να αντιλαμβάνονται την αυξημένη καύση ενέργειας ως άσκηση. Το νέο σκεύασμα ονομάζεται SLU-PP-332.

Εκτός από τη μείωση της λιπώδους μάζας ακόμη και όταν τα ποντίκια διατηρούνταν σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, το ενέσιμο φάρμακο εμπόδισε επίσης τα ποντίκια να αποκτήσουν επιπλέον βάρος σε διάστημα 28 ημερών.

Βοήθησε επίσης στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ο δρ Τόμας Μπάρις, καθηγητής φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, δήλωσε: «Όταν θεραπεύετε ποντίκια με το φάρμακο, μπορείτε να δείτε ότι ο μεταβολισμός ολόκληρου του σώματός τους στρέφεται στη χρήση λιπαρών οξέων, κάτι που είναι πολύ παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν νηστεύουν ή ασκούνται, και τα ζωάκια αυτά αρχίζουν να χάνουν βάρος».

Δοκίμασαν αρχικά το φάρμακό τους σε μια ομάδα ποντικών που έγιναν παχύσαρκα με τη χορήγηση διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Εκείνα τα ποντίκια που έλαβαν SLU-PP-332 για 28 ημέρες ζύγιζαν στο τέλος 12 % λιγότερο από τα ποντίκια που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, είχαν πάρει μόνο μισό γραμμάριο λιπώδους μάζας.

Εν τω μεταξύ, τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε ένεση πλασέμπο, είχαν αποκτήσει περίπου πέντε γραμμάρια λιπώδους μάζας μετά από αυτή τη μηνιαία περίοδο.

Εκτός από το ότι βοήθησαν τα ποντίκια που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή να διατηρήσουν μικρότερη ποσότητα σωματικού λίπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι είχαν χαμηλότερη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, έναν τύπο λιποκυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος που αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό.

Τα αυξημένα επίπεδα και των δύο είναι συνήθως δείκτες μιας ανθυγιεινής διατροφής που αποτελείται από κορεσμένα και τρανσλιπαρά καθώς και από ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά. Η παχυσαρκία συνδέεται στενά και με τα δύο.

Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης το φάρμακό τους σε ποντίκια που ήταν εξαρχής παχύσαρκα, όχι μόνο σε εκείνα που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Ο Δρ Μπάρις δήλωσε: «Αυτή η φόρμουλα ουσιαστικά λέει στους σκελετικούς μύες να κάνουν τις ίδιες αλλαγές που βλέπουμε κατά τη διάρκεια της προπόνησης αντοχής. «Χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια απλά για να ζήσουν».

Το φάρμακο δρα ενεργοποιώντας τους υποδοχείς που σχετίζονται με τα οιστρογόνα σε αλληλουχίες DNA, όπου παίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της χρήσης ενέργειας.

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Όταν πρέπει να ενεργοποιηθούν ορισμένα γονίδια, όπως εκείνα που σχετίζονται με τη λειτουργία της διάσπασης των λιπαρών οξέων για την παραγωγή ενέργειας, οι ERRs συνδέονται με το DNA. Μόλις αυτά τα γονίδια εκφραστούν, αυξάνουν την ικανότητα του σώματος για καύση λίπους.

Αυτό δεν είναι το πρώτο μιμητικό σκεύασμα της άσκησης που δοκιμάζεται, αλλά έρχεται σε συνέχεια των πρωτοποριακών θεραπειών για την παχυσαρκία που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως το Wegovy και το Ozempic, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία του διαβήτη.

Το επόμενο βήμα θα είναι να δοκιμαστεί το ενέσιμο σε περισσότερα ζωικά ομοιώματα προτού προχωρήσει σε ανθρώπους. Σχεδιάζουν επίσης να αναδιαμορφώσουν το σκεύασμά τους από ενέσιμο σε ένα εύκολο στη λήψη χάπι, αν και αυτό είναι ακόμη μακριά.

dailymail.co.uk

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

Advertisement