Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Chota 13: Η τέχνη που διεκδικεί η Κομμούνα 13 του Μεντεγίν και που επιδιώκει να γίνει διεθνής

Το όνομα του Chota 13 είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα στην Κομμούνα 13 του Μεντεγίν και η τέχνη του βρίσκεται σε μερικούς από τους τοίχους αυτής της γειτονιάς, που παλαιότερα στιγματιζόταν από τη βία και σήμερα τονίζεται για τον τουρισμό της. Τώρα αυτός ο καλλιτέχνης γκράφιτι επιδιώκει να μεταφέρει το ταλέντο του σε άλλα γεωγραφικά πλάτη.

«Αισθάνομαι πολύ περήφανος που εκπροσωπώ την κομμούνα μου σε πολιτιστικό και καλλιτεχνικό επίπεδο, γιατί αν κοιτάξουμε πίσω η κομμούνα είναι στο μυαλό των ανθρώπων ως το πιο βίαιο μέρος, ένα μέρος όπου κανείς δεν μπορούσε να περάσει, ούτε καν μέλη των οικογενειών που μένουν εκεί», λέει στην ΕΦΕ ο καλλιτέχνης.

Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, ο Chota 13 επισκέφτηκε τη Μπογκοτά αυτή τη Δευτέρα και ζωγράφισε γκράφιτι στο Iberia Space, που άνοιξε η ισπανική αεροπορική εταιρεία, ώστε οι Κολομβιανοί να μάθουν για την «εμπειρία της πτήσης» σε ένα αεροπλάνο A350.

Υπό αυτή την έννοια, η πολύχρωμη τοιχογραφία του καλλιτέχνη του Μεντεγίν έχει στο σχέδιό της ένα αεροπλάνο, ένα πουλί, το πρόσωπο μιας γυναίκας και την Comuna 13 στο βάθος.

«Το σχέδιο είναι για μια «παχαμάμα» (μητέρα γη), που μοιάζει με το στυλ που κάνω συνήθως, αλλά στο βάθος της «παχαμάμα» υπάρχει ένα πουλί, που προφανώς τα ζώα ήρθαν μπροστά μας και αντιγράφουμε από αυτά ένα πολλά, και τα αντιγράψαμε ακόμη και για το θέμα των αεροπλάνων», λέει.

Ο καλλιτέχνης προσθέτει ότι υπάρχει και το λογότυπο Iberia γιατί πρέπει να τονίσουμε τη «σημασία της σύνδεσης».

Ο Chota 13 υπογραμμίζει ότι η Κομμούνα 13, το σύμβολο της μεταμόρφωσης ενός Μεντεγίν που έπαψε να είναι η πιο βίαιη πόλη στον κόσμο, έγινε «ένας χώρος για ολόκληρο τον ανοιχτό κόσμο».

«Είναι ένα μέρος που έχει γίνει πολύ τουριστικό και το πιο όμορφο είναι ότι είναι οι άνθρωποι εκεί που ανοίγουν τις πόρτες και την ψυχή τους στους τουρίστες», λέει.

Ο καλλιτέχνης του δρόμου προσθέτει: «Κάναμε ένα μεγάλο πολιτιστικό βήμα, αντισταθήκαμε με την τέχνη, δώσαμε αφορμή στην τέχνη για να μείνουν όλα δυνατά, σε εξέλιξη, δεν τα παρατήσαμε. «Μιλάω για αυτό από όλες τις τέχνες, όχι μόνο από το αστικό ζήτημα».

Ωστόσο, γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις για να διασφαλιστεί ότι η τουριστική ζήτηση του Comuna 13 είναι βιώσιμη, καθώς αυτή τη στιγμή φτάνουν πολλοί επισκέπτες και αυτό “δεν είναι τόσο ελεγχόμενο”.

«Αυτό πρέπει να έχει φέρουσα ικανότητα που πρέπει να ελέγχει η Κυβέρνηση, εκείνη την περίοδο γίνονται μικρές διαδικασίες, που μπορεί να είναι πιο μακροπρόθεσμες. Νομίζω ότι αν δεν συμβεί αυτό, θα μπορούσαμε να καταρρεύσουμε», λέει.

Η ιδέα της Iberia είναι να συνδέσει τον Chota 13 στο «Talent on board», μια πρωτοβουλία με την οποία η αεροπορική εταιρεία υποστηρίζει και διαδίδει τη δουλειά διαφορετικών ανθρώπων σε καλλιτεχνικούς, αθλητικούς και επιστημονικούς κλάδους.

«Το «Talent on board» είναι μια πρωτοβουλία με την οποία εργαζόμαστε σχεδόν πέντε χρόνια, από το 2019. Στόχος της Iberia είναι να συνδέει τους ανθρώπους, να τους πηγαίνει από το ένα μέρος στο άλλο, και το «Talent on board» συνδέει ταλέντα, βοηθάμε, υποστηρίζουμε και δίνουμε προβολή στα ταλέντα στα ισπανικά», λέει η Gemma Juncá, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Μάρκετινγκ της Iberia, μιας εταιρείας με την οποία η EFE έχει συνάψει συμφωνία διάδοσης περιεχομένου.

Στόχος είναι «να τους βοηθήσουμε να πετάξουν, ώστε να μην έχει κόστος η μετακίνηση από τη μια χώρα στην άλλη και το να κάνουν γνωστό το έργο τους, το ταλέντο τους».

«Υπάρχει επίσης μια μικρή υποστήριξη για εκείνους τους καλλιτέχνες ή πολύ μικρούς κλάδους, που δεν έχουν υποστήριξη, ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσουν το έργο τους», εξηγεί.

Στην περίπτωση του Chota, η αεροπορική εταιρεία του ζήτησε «να εργαστεί σε ένα έργο που ενώνει την Κολομβία και την Ισπανία με το flying» για το Espacio Iberia, το οποίο θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.

«Αυτό που θα κάνουμε από εδώ και πέρα ​​είναι να κάνουμε γνωστό το έργο του σε άλλες χώρες», καταλήγει ο Juncá.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement