Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Mεξικό: Τα καρτέλ ναρκωτικών είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος «εργοδότης» στη χώρα

Οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό έχουν περίπου 175.000 μέλη και είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα, δείχνει επιστημονική έρευνα.

Επιστήμονες, που δημοσίευσαν έρευνα στο περιοδικό Science, χρησιμοποίησαν δεδομένα 10 ετών σχετικά με ανθρωποκτονίες, αγνοούμενους και φυλακίσεις, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις αντίπαλων συμμοριών.

Όπως υποστηρίζουν, ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η αιματοχυσία θα ήταν να μειωθεί η στρατολόγηση των καρτέλ. Η φυλάκιση περισσότερων μελών στην πραγματικότητα θα αύξανε το ποσοστό δολοφονιών.

Όσον αφορά το προφίλ των μελών, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι περιλαμβάνει νεαρούς από την εργατική τάξη που στρατολογούν τα καρτέλ σαν ενόπλους (sicario), μέχρι και πρώην στελέχη της Αστυνομίας ή των Ενόπλων Δυνάμεων από χώρες της Νότιας Αμερικής.

Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στο Μεξικό υπερτριπλασιάστηκε μεταξύ 2007 και 2021, αναφέρει ο Guardian, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 34.000 θύματα. Με σχεδόν 27 θύματα για κάθε 100.000 κατοίκους το Μεξικό είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στο Μεξικό υπάρχουν δύο μεγάλες αντίπαλες οργανωμένες συμμορίες, το καρτέλ Sinaloa και το καρτέλ Jalisco New Generation. Οι ερευνητές εντόπισαν άλλες 198 ομάδες που είναι κάπως πιο ξεχωριστές από τις δύο μεγάλες και αναλαμβάνουν επίσης τοπικές διαμάχες.

Πάντως άλλοι ερευνητές εκφράζουν αμφιβολίες για το τι ορίζουμε σαν «μέλος του καρτέλ». Στα μέλη του καρτέλ περιλαμβάνονται πολιτικοί που χρηματοδοτούνται από το καρτέλ ή κακοποιοί που συνεργάζονται έστω και μία φορά, ενώ επισημαίνουν ότι δεν συμμετέχουν όλα τα μέλη σε βίαιες δραστηριότητες.

Πηγή: abcnews.al

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

ΧΙΟΣ

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Βουλευτής Χίου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κ. Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης με αφορμή την έντονη δυσαρέσκεια των ναυτικών για τις αδικαιολόγητες...

Advertisement