Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Ο Ζελένσκι κατήγγειλε την «εγκληματική επιθετικότητα» της Ρωσίας

Μιλώντας για πρώτη φορά αυτοπροσώπως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε σήμερα την «εγκληματική επιθετικότητα» της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζήτησε από το ανώτατο αυτό όργανο του ΟΗΕ να αφαιρέσει από την Ρωσία το δικαίωμα άσκησης βέτο.

«Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο αναγνωρίζουν την αλήθεια για αυτόν τον πόλεμο», τόνισε ο Ζελένσκι, ενώ μπροστά του καθόταν ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος συμμετέχει αυτοπροσώπως στη συνεδρίαση του ΣΑ. Είναι η πρώτη παρουσίασή του στο όργανο αυτό του ΟΗΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Πρόκειται για μια εγκληματική και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της χώρας μας, μια επίθεση που στοχεύει να καταληφθεί το έδαφος και οι πόροι της Ουκρανίας».

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον ΟΗΕ να αφαιρέσει το δικαίωμα της Ρωσίας να ασκεί βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ζητώντας περισσότερες μεταρρυθμίσεις στα Ηνωμένα Έθνη. «Το δικαίωμα βέτο στα χέρια του επιτιθέμενου μπλοκάρει τον ΟΗΕ», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Είναι αδύνατο να σταματήσει αυτός ο πόλεμος γιατί απέναντι σε όλες τις προσπάθειες ασκούνται βέτο από τον επιτιθέμενο ή από εκείνους που υποστηρίζουν τον επιτιθέμενο», συμπλήρωσε ο Ζελένσκι.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα την Ουκρανία, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία «επιδεινώνει τις γεωπολιτικές εντάσεις και διαιρέσεις, απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα, αυξάνει την πυρηνική απειλή και δημιουργεί βαθιές ρωγμές στον όλο και πιο πολυπολικό κόσμο μας».

Σε μια ένδειξη της τεταμένης ατμόσφαιρας, ο Βασίλι Νεμπένζια διαμαρτυρήθηκε κατά την έναρξη της συνάντησης ότι επετράπη στον Ουκρανό πρόεδρο να μιλήσει ενώπιον του 15μελους ΣΑ, καταγγέλλοντας ότι η συνεδρίαση «μετατρέπεται σε παράσταση για έναν ρόλο», με τον Ρώσο πρεσβευτή να κάνει λόγο για «θέαμα».

Απαντώντας ο Έντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας η οποία ασκεί τον Σεπτέμβριο την εκ περιτροπής προεδρία στο ΣΑ, είπε στον Νεμπένζια: «Σταματήστε τον πόλεμο και ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν θα πάρει τον λόγο».

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται επίσης να μιλήσει στο ΣΑ, αλλά δεν παρευρέθηκε αυτοπροσώπως στην ομιλία του Ζελένσκι.

ΗΠΑ και Γαλλία εκπροσωπούνται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με τον Άντονι Μπλίνκεν και την Κατρίν Κολονά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει συνεδριάσει πολυάριθμες φορές με αντικείμενο την Ουκρανία τους τελευταίους 19 μήνες, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά δεν έχει καταφέρει να αποφασίσει μέτρα, καθώς η Ρωσία έχει το δικαίωμα βέτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement