Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Λαμπεντούζα: Σχέδιο δράσης δέκα σημείων για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Τι είπε η Μελόνι

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Λαμπεντούζα. Στην συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει από το νησί, πρότεινε ένα σχέδιο δέκα σημείων για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Στο σχέδιο προβλέπεται η καλύτερη καταγραφή των αφίξεων με την βοήθεια της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για το Άσυλο, η παροχή μεγαλύτερης στήριξης για την μεταφορά των μεταναστών εκτός Ιταλίας, χάρη και στην αλληλεγγύη των άλλων κρατών μελών, αλλά και η αρωγή της Frontex για τους επαναπατρισμούς όσων δεν δικαιούνται να μείνουν στην Ευρώπη. «Θα ζητήσω από τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά να διαπραγματευτεί με τις χώρες προέλευσης για την διευκόλυνση της διαδικασίας αυτής», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Παράλληλα δεσμεύθηκε να αυξηθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση των διακινητών και με στενότερη συνεργασία με την Τυνησία, αλλά και να βελτιωθεί η θαλάσσια και από αέρος επιτήρηση από την Frontex «εξερευνώντας τις δυνατότητες επέκτασης σε ό,τι αφορά τις παρούσες ναυτικές αποστολές και, αν είναι ανάγκη, να εξετασθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας άλλων».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι θα πρέπει να καταστρέφονται όλα τα πλεούμενα που χρησιμοποιούν οι διακινητές ανθρώπων και ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει την Ιταλία στις διαδικασίες παροχής ασύλου.

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της αύξησης των αναγκαίων διαδικασιών για τους εθελοντικούς επαναπατρισμούς των παράτυπων μεταναστών και δεσμεύθηκε ότι η Ευρώπη θα επιταχύνει τις διαδικασίες συνεργασίας με την Τυνησία, με στόχο να αποδεσμευθεί από την ΕΕ η οικονομική στήριξη προς τη βορειοαφρικανική αυτή χώρα.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε από την πλευρά της τα παρακάτω:

«Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται εδώ και εξαρτάται από την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις. Η παράνομη μετανάστευση είναι μία από αυτές τις προκλήσεις που δημιουργούν εποχές. Βρήκα στο πρόσωπο της Von der Leyen μια συνεργατική προσέγγιση και αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε.

Πρόσθεσε πως: «Είμαστε αντιμέτωποι με μεταναστευτικές ροές τέτοιας κλίμακας που οι αριθμοί αυτού του φαινομένου θα συγκλονίσουν πρώτα τα συνοριακά κράτη και μετά όλους τους άλλους. Το πρόβλημα αφορά όλους και πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους και η παρουσία της Von der Leyen πιστεύω ότι δίνει αυτό το μήνυμα ευαισθητοποίησης».

Παράλληλα, ανέφερε ότι: «Αντιμετώπιση των αναχωρήσεων, πιο έντονη καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπων, ποσοστώσεις νόμιμης μετανάστευσης που συμφωνούνται κυρίως με τις χώρες που συνεργάζονται στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης, πιο αποτελεσματικά εργαλεία επαναπατρισμού που τίθενται σε εφαρμογή από την ΕΕ και όχι από μεμονωμένα κράτη».

Είπε ακόμη πως: «Αλλά σε αυτό το σημείο, χρειαζόμαστε επίσης τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών» και πως αυτά τα θέματα, όπως το μεταναστευτικό, «είναι τα θέματα που θα θέσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο, είμαι βέβαιη ότι θα υπάρξουν λύσεις και είμαι αισιόδοξη ότι η ιταλική θέση θα έχει ευρεία αποδοχή στο Συμβούλιο».

Τέλος δήλωσε ότι: «Ευχαριστώ τους πολίτες της Λαμπεντούζα, με τους οποίους μιλήσαμε σήμερα το πρωί. Αντιμετωπίζουν πάντα μια δύσκολη κατάσταση. Είναι υπεύθυνοι, πολύ καλοί άνθρωποι. Χάρηκα που τους συνάντησα και μίλησα μαζί τους. Είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε τις συνθήκες στο νησί. Το έχουμε ήδη κάνει αυτό με 45 εκατομμύρια για να βοηθήσουμε τη δημοτική διοίκηση. Θέλω να τους ευχαριστήσω για τις δύσκολες στιγμές” που αντιμετωπίζουν και για την υποδοχή τους. 

Όλοι μας διακυβεύουμε το μέλλον μας σε αυτό το θέμα. Περισσότερο από την ανακατανομή των μεταναστών, η διακοπή των αναχωρήσεων είναι απαραίτητη, οι ίδιοι οι πρόσφυγες με τους οποίους προσπαθούμε να ασχοληθούμε καθημερινά το ζητούν. Δεν αποκλείω την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών, την οποία θεωρώ απαραίτητη. Τουλάχιστον χρειαζόμαστε μια ναυτική αποστολή της ΕΕ κατά των διακινητών».

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Η Ημέρα της Γης είναι ένα παγκόσμιο γεγονός που αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας της προστασίας του περιβάλλοντος και πραγματοποιείται...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Κατά την ευλογημένη και κατανυκτική περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, της Εβδομάδος των Παθών του Κυρίου μας, η οποία θα καταλήξει στο πανευφρόσυνο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι πρωτοπόροι στους τομείς της οδηγικής απόλαυσης χωρίς εκπομπές ρύπων και της προοδευτικής αισθητικής στην πολυτελή μεσαία κατηγορία αποκτούν τώρα ακόμα ευρύτερη απήχηση. Πρεμιέρα...

Advertisement