Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πλημμύρες στη Λιβύη: Τουλάχιστον 6.000 οι νεκροί και πάνω από 30.000 οι εκτοπισμένοι

Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στην πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες στη Λιβύη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες έχει ανέλθει σε 6.000, ενώ χιλιάδες αγνοούνται, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης. Η ανατολική διοίκηση της Λιβύης είπε ότι 5.300 πτώματα έχουν καταμετρηθεί μόνο στη Ντέρνα μέχρι στιγμής, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί και μάλιστα να διπλασιαστεί. Η θάλασσα στη Ντέρνα «ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα», είπε ο Χίτσεμ Τσκιουάτ, υπουργός πολιτικής αεροπορίας.

Οι αξιωματούχοι κάνουν έκκληση για διεθνή βοήθεια και έχουν προειδοποιήσει ότι η Λιβύη δεν έχει την απαραίτητη εμπειρία για να αντιμετωπίσει μια τέτοιας κλίμακας καταστροφή.

Η καταιγίδα Ντάνιελ προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε δρόμους και δίκτυα τηλεπικοινωνιών την Κυριακή, με ισχυρούς ανέμους και ξαφνικές έντονες βροχοπτώσεις να καταστρέφουν την πόλη Ντέρνα.

Οι πλημμύρες κατέστρεψαν πολλούς δρόμους πρόσβασης προς τη Ντέρνα. Από επτά δρόμους που οδηγούν στην πόλη, μόνο δύο είναι προσβάσιμοι από το νότιο άκρο της. Γέφυρες πάνω από τον ποταμό Ντέρνα, που συνδέουν το ανατολικό και το δυτικό τμήμα της πόλης, έχουν επίσης καταρρεύσει, σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ. Η καταστροφή έχει εμποδίσει την άφιξη διεθνών ομάδων διάσωσης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

«Η πόλη Ντέρνα βυθίστηκε από κύματα ύψους 7 μέτρων που κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους», δήλωσε στο France24 ο Γιαν Φριντέζ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής για τον Ερυθρό Σταυρό στη Λιβύη. «Ο ανθρώπινος απολογισμός είναι τεράστιος».

«Αυτή είναι μια καταστροφή με όλη τη σημασία της λέξης», είπε επιζών που θρηνούσε για 11 μέλη της οικογένειάς του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό καθώς μια ομάδα διασωστών προσπαθούσε να τον ηρεμήσει.

Ο Ahmed Abdalla, ένας επιζών που συμμετείχε στην προσπάθεια έρευνας και διάσωσης, είπε ότι έβαζαν πτώματα στην αυλή ενός τοπικού νοσοκομείου πριν τα πάρουν για ταφή σε ομαδικούς τάφους στο μοναδικό άθικτο νεκροταφείο της πόλης. «Η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Ολόκληρες οικογένειες νεκρές σε αυτή την καταστροφή. Μερικοί ξεβράστηκαν από τη θάλασσα», είπε ο Abdalla.

Οι γείτονες της Λιβύης, η Αίγυπτος, η Αλγερία και η Τυνησία, καθώς και η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν στείλει ομάδες διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν κεφάλαια έκτακτης ανάγκης σε οργανώσεις αρωγής και συντονίζονται με τις αρχές της Λιβύης και τον ΟΗΕ για την παροχή πρόσθετης υποστήριξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο πλαίσιο αυτής της νέας συνεργασίας, η Nissan θα έχει δικαιώματα διανομής για τη σειρά προϊόντων Silence, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων Silence S04 και των...

Advertisement