Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

O «ύποπτος» θάνατος του Πριγκόζιν, του ανθρώπου που αμφισβήτησε τον Πούτιν περισσότερο από οποιονδήποτε

Ούτε δηλητήριο, ούτε τροχαίο, ούτε πτώση από μπαλκόνι. Η συντριβή του αεροπλάνου του Πριγκόζιν μοιάζει με την πιο εντυπωσιακή μορφή εκδίκησης που θα μπορούσε να περιμένει τον αρχηγό της Βάγκνερ, ακριβώς δύο μήνες μετά την ανταρσία, το πισώπλατο μαχαίρωμα, όπως το είχε αποκαλέσει ο Πούτιν.

Mετά από σιγή σχεδόν 24 ωρών ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαιώνει ότι ο Πριγκόζιν είναι νεκρός. Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και μίλησε για τον ταλαντούχο επιχειρηματία, που συνέβαλε στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά έκανε λάθη.

Παρά τα θερμά λόγια για τη συνεργασία με τον Πριγκόζιν, κανείς δεν ξεχνά την παλιά δήλωση του Ρώσου προέδρου ότι δεν “συγχωρεί ένα μόνο πράγμα”.

Κάποιοι αναλυτές ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί τονίζοντας ότι στη Ρωσία τίποτα δεν είναι όπως μοιάζει με την πρώτη ματιά χωρίς να αποκλείουν ακόμη κι έναν σκηνοθετημένο θάνατο.

Το σίγουρο είναι ότι το Κρεμλίνο απαλλάχθηκε από όλη την ηγεσία της Βάγκνερ, καθώς στο αεροσκάφος επέβαιναν ο υπαρχηγός Ντμίτρι Ούτκιν κι άλλα 5 ανώτερα στελέχη κι έστειλε ισχυρό μήνυμα στην ελίτ της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βλέπει τον Ρώσο ηγέτη ως υπεύθυνο. «Δεν ξέρω τι συνέβη πραγματικά. Αλλά δεν μου κάνει εντύπωση. Ό,τι γίνεται στη Ρωσία, από πίσω κρύβεται ο Πούτιν», είπε ο Μπάιντεν.

Το τελευταίο κεφάλαιο του Πριγκόζιν γράφτηκε 100 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα, όπου κατέπεσε το ιδιωτικό αεροσκάφος, αφότου έχασε απότομα ύψος. Η επιτροπή ερευνών της Ρωσίας εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, καθώς αναμένεται η επίσημη εκδοχή του Κρεμλίνου για τα γεγονότα. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν δύο ισχυρές εκρήξεις.

(AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Στο αρχηγείο της Βάγκνερ στην Αγία Πετρούπολη, πολίτες άφησαν λουλούδια και μισθοφόροι της οργάνωσης απειλούν ότι θα ξαναρχίσουν πορεία προς τη Μόσχα.

Στους δύο μήνες που μεσολάβησαν από την ανταρσία μέχρι τη συντριβή ο Πριγκόζιν κυκλοφορούσε ελεύθερος μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας και αφρικανικών κρατών. Ο συμβιβασμός με τον Πούτιν για να σταματήσει την πορεία προς τη Μόσχα και οι εγγυήσεις ότι δεν θα του ασκηθεί ποινική δίωξη είχαν ξαφνιάσει πολλούς για την επιείκεια του Ρώσου Προέδρου.

Η ρήξη

Ο Γεβγκενι Πριγκόζιν ήταν ο άνθρωπος που ήρθε τόσο κοντά με τον Πούτιν αλλά κι εκείνος που αμφισβήτησε την εξουσία του περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

Είναι επίσης αλήθεια ότι ο Πριγκόζιν ήταν δυναμική προσωπικότητα και βέβαια δεν είναι  σαν τους άλλους που πέθαναν μυστηριωδώς. Ήταν κάποιος που ήταν πολύ κοντά στον Πούτιν ήταν ένας από αυτούς που ήταν uπεύθυνοι για την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία.

Επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ ήταν ενορχηστρωτής της εξέγερσης στις ρωσικό δυνάμεις, που προκάλεσε τη βαθύτερη κρίση στην Ρωσία εν καιρό πολέμου. Όσοι γνώριζαν τον Πριγκόζιν δεν εξεπλάγησαν. Από πωλητής Χοτ Ντογκ έγινε μεγιστάνας της εστίασης που και εξελίχθηκε στον αδίστακτο αρχηγό μισθοφόρων.

Ο άνθρωπος αυτός ήταν πολύ πιστός, πολυμήχανος σκληρός, κτηνώδης και έτοιμος να κάνει την βρώμικη δουλειά του Πούτιν.

Γι’ αυτό ίσως ο Πούτιν παρά την υπόσχεση να «εξοντώσει τον προδότη» σε τηλεοπτικό διάγγελμα, του έδωσε λίγο χρόνο, να διαφύγει ή να αλλάξει στάση.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ο Πριγκοζιν εξέφρασε ανησυχίες για τις στρατιωτικές αποτυχίες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Ανέλαβε να καταλάβει το Μπαχμούτ, αλλά άρχισε να επιτίθεται στην στρατιωτική ηγεσία κατηγορώντας την ότι δεν τον στηρίζει. Η κρίση κλιμακώθηκε αφού ο Πριγκόζιν – περικυκλωμένος από τα πτώματα νεκρών στρατιωτών της Βάγκνερ – απείλησε να αποσυρθεί από το Μπαχμούτ.

Στις 23 Ιουνίου ο ηγέτης της μισθοφορικής Βάγκνερ έστειλε χιλιάδες πιστούς άνδρες προς την Μόσχα με στόχο να ανατρέψει την ρωσική στρατιωτική διοίκηση. Κατέλαβε αμέσως την στρατιωτική βάση του Ρωστόφ και διεμήνυσε πως  θα φθάσει «μέχρι τέλους».

Μόλις 24ωρες αργότερα και μετά από παρέμβαση του προέδρου της Λευκορωσίας Λουκασενκο, ο Πριγκόζιν συμφώνησε να αποσύρει τους άνδρες και ο Πούτιν να δώσει αμνηστία.

Τα ρωσικά μεσα τον αποδόμησαν δείχνοντας την πολυτελή βίλα του και φωτογραφίες του με περούκες ο ίδιος όμως κυκλοφορούσε ανενόχλητος.

Το τέλος του ήρθε δυο μήνες μετά.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement