Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ηθοποιοί VS Τεχνητή Νοημοσύνη – Οι λόγοι πίσω από την απεργία στο Χόλιγουντ

Περίπου 65.000 ηθοποιοί του Χόλιγουντ έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις, σταματώντας τις παραγωγές καθώς αγωνίζονται για υψηλότερες αμοιβές εν μέσω πληθωρισμού και αυστηροποίηση των κανονισμών σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Αστέρες του βιομηχανίας τους θεάματος όπως οι Μέριλ Στριπ, Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζούλια Ρόμπερτς, Ματ Ντέιμον, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Νικόλ Κίντμαν και Ράιαν Ρέινολντς έκαναν δωρεές ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, με σκοπό να βοηθήσουν των αγώνα των συναδέλφων τους.

Οι ηθοποιοί λένε ότι η ετήσια αμοιβή στην οποία έχουν βασιστεί, έχει πέσει κατακόρυφα στην εποχή του streaming, καθιστώντας αδύνατο για τη συντριπτική πλειονότητα των ηθοποιών να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Σύμφωνα με τη Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA), τα στούντιο – μια ομάδα που περιλαμβάνει την Apple, την Amazon, το Netflix, την NBCUniversal, τη Sony και την Paramount, τη μητρική εταιρεία του CBS News – αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν αυξήσεις στις αμοιβές των ερμηνευτών και την κατανομή των εσόδων από το streaming.

(AP Photo/J. David Ake, File)

Γιατί απεργούν οι ηθοποιοί;

Υπάρχουν δύο βασικά σημεία για τα οποία απεργούν, σύμφωνα με την SAG-AFTRA. Οι ηθοποιοί ζητούν από τα στούντιο υψηλότερες αμοιβές και αυστηροποίηση των κανονισμών σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε δημιουργικά έργα.

Αναφορικά με τις αμοιβές, οι ηθοποιοί θέλουν αύξηση 11% στις βασικές τιμές φέτος και αύξηση 8% για τα επόμενα δύο χρόνια – για να αντισταθμίσουν τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό των δύο τελευταίων ετών, σύμφωνα με έγγραφο που μοιράστηκε η SAG-AFTRA. Τα στούντιο αντέτειναν προσφορά 5% φέτος και 7,5% τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ποιος είναι ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην απεργία των ηθοποιών;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα άλλο σημείο που αποτελεί «αγκάθι» στις συνομιλίες. Οι ηθοποιοί θέλουν ισχυρή προστασία από τη χρήση του ομοιώματός τους για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης και διαβεβαίωση ότι δεν θα αντικατασταθούν από την Α.Ι. – κάτι που ο επικεφαλής της SAG-AFTRA χαρακτήρισε «υπαρξιακή απειλή».

Η προοπτική της αντικατάστασης με ένα ψηφιακό αντίγραφο είναι ιδιαίτερα τρομακτική για τους ηθοποιούς του παρασκηνίου, για πολλούς από τους οποίους ένας μικρός ρόλος μέσα σε ένα μεγάλο καστ μπορεί να προσφέρει ένα διάλειμμα καριέρας.

Ο Duncan Crabtree-Ireland, διευθύνων σύμβουλος και γενικός σύμβουλος της SAG-AFTRA, χαρακτήρισε την Α.Ι. «υπαρξιακή απειλή» για το επάγγελμα του ηθοποιού.

«Πρότειναν ότι οι ηθοποιοί του παρασκηνίου μας θα πρέπει να μπορούν να σαρώνονται, να πληρώνονται για ένα ημερομίσθιο και η εταιρεία θα πρέπει να μπορεί να κατέχει αυτή τη σάρωση, αυτό το ομοίωμα, για πάντα, σε όποιο έργο θέλει, χωρίς καμία συναίνεση και καμία αποζημίωση», είπε ο Crabtree-Ireland.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της AMPTP (Συμμαχία παραγωγών κινηματογραφικών ταινιών και τηλεόρασης) αρνήθηκε αυτόν τον χαρακτηρισμό. Η τελευταία πρόταση των στούντιο «επιτρέπει σε μια εταιρεία να χρησιμοποιήσει μόνο το ψηφιακό αντίγραφο ενός ηθοποιού φόντου στην κινηματογραφική ταινία για την οποία απασχολείται ο ηθοποιός φόντου. Οποιαδήποτε άλλη χρήση απαιτεί τη συγκατάθεση του ηθοποιού φόντου και τη διαπραγμάτευση για τη χρήση, με την επιφύλαξη μιας ελάχιστης πληρωμής», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο CBS MoneyWatch.

Πηγές: Guardian, CBS News

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement