Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Η παράνομη αποψίλωση των δασών κεντρικό θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του Αμαζονίου

Οι ηγέτες των οκτώ χωρών που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής του Αμαζονίου, στις 8 και 9 Αυγούστου, στην πόλη Μπελέμ, εντυπωσιάζονται από την πρόταση του Προέδρου Λούλα Ντα Σίλβα να τεθεί ως στόχος η παύση της παράνομης αποψίλωσης των δασών έως το 2030. , γράφει η βραζιλιάνικη έκδοση O GLOBO.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στο Itamaraty (το όνομα με το οποίο είναι επίσης γνωστό το Υπουργείο Εξωτερικών Σχέσεων της Βραζιλίας, Maria Angélica Ikeda , παρά τη διάταξη αυτή, οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα.

“Ακούσαμε πολύ τη θέση της κάθε χώρας σε αυτό το θέμα. Προσπαθούμε να επιτύχουμε κοινούς στόχους”, είπε.

Όπως ανέμενε η O GLOBO την περασμένη Δευτέρα, η αποψίλωση των δασών είναι κεντρικό θέμα για τη Σύνοδο Κορυφής του Αμαζονίου. Ωστόσο, ζητήματα όπως η εκμετάλλευση πετρελαίου, η εξόρυξη και η αναγνώριση γηγενών εδαφών μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο στη σύνταξη του τελικού κειμένου του μανιφέστου, το οποίο θα περιλαμβάνει 130 άρθρα.

Ο Γραμματέας Κλίματος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Itamaraty, André Corrêa do Lago, δήλωσε ότι οι γειτονικές χώρες, εκτός από τη Βραζιλία, θα λάβουν πόρους από το Amazonia Fund για περιβαλλοντικά έργα.

Ο Λάγκο επεσήμανε ότι ενώ αναγνωρίζουν ότι η καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η διακοπή της αποψίλωσης των δασών θα έλυνε μόνο το 10 % των προβλημάτων που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι έχουμε πλήρη επίγνωση», είπε.

Η γραμματέας για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική από το Itamaraty, Gisela Padovan, τόνισε ότι το ζήτημα της κυριαρχίας των χωρών του Αμαζονίου είναι θεμελιώδες. Τόνισε ότι η Βραζιλία από μόνη της δεν μπορεί να φροντίσει μια περιοχή που είναι παρούσα σε οκτώ χώρες.

«Είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία, αλλά η διοίκηση είναι δική μας», είπε η διπλωμάτης.

Μέχρι στιγμής δεν θα είναι παρόντες οι πρόεδροι του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο —ο οποίος θα στείλει εκπρόσωπο, καθώς αντιμετωπίζει κρίση στη χώρα του— και του Σουρινάμ, Τσαν Σαντόχι. Οι άλλες χώρες – Βραζιλία, Βολιβία, Βενεζουέλα, Περού, Κολομβία και Γουιάνα – θα έχουν εκπροσώπους στην πόλη Μπελέμ.

Προσκλήθηκαν επίσης εκπρόσωποι των δύο Δημοκρατιών του Κονγκό, της Ινδονησίας, της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Γαλλίας. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μάλιστα είχε επισημάνει ότι θα βρίσκεται στην πόλη Μπελέμ, δεν έχει επιβεβαιώσει ωστόσο την παρουσία του, σημειώνει η Eliane Oliveira.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Έφυγε από τη ζωή ο βρετανός προπονητής Τέρι Βέναμπλς. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και του ’70, έπαιξε σε διάφορους συλλόγους, όπως...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Παρά το γεγονός ότι έμεινε πίσω στο σκορ μόλις στο 13′, ο Ολυμπιακός ανέτρεψε το εις βάρος του σκορ κόντρα στον Παναιτωλικό με 3-1,...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Tου Αριστείδη Ζαννίκου Με την αποσπασματική Κυβερνητική αντίδραση κατά της λαίλαπας της ακρίβειας να αποδεικνύεται (προσώρας;) αναποτελεσματική και με δυο φονικούς πολέμους να διεξάγονται...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη στιγμή που το «Πόνος και Δόξα», η προτελευταία, μεγάλου μήκους, ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ έκανε πρεμιέρα και...

Advertisement