Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά ΜΜΕ: Ισραηλινός φόβος για έγκριση της «σαουδικής πυρηνικής απαίτησης» από Νετανιάχου

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα, Δευτέρα, ότι η Σαουδική Αραβία θέτει ως προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, τη δημιουργία μη στρατιωτικής εγκατάστασης για εμπλουτισμό ουρανίου.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, Yedioth Ahronoth, αξιωματούχοι της ασφαλείας και του στρατού φοβούνται ότι το Ριάντ θα «εκμεταλλευτεί» τη συμφωνία για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι το κατεστημένο ασφαλείας και το στρατιωτικό κατεστημένο φοβάται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συμφωνήσει με τη «σαουδική πυρηνική απαίτηση», έναν από τους κεντρικούς όρους που έθεσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να προωθήσει μια συμφωνία εμπλουτισμού ουρανίου για ειρηνικούς σκοπούς. Η εφημερίδα επικαλέστηκε προειδοποιήσεις από ανώτερες ισραηλινές πηγές ασφαλείας από τη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί για στρατιωτική πυρηνική ανάπτυξη.

Πριν από δύο ημέρες, η αμερικανική Washington Post ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε τον επικεφαλής σύμβουλό του στη Σαουδική Αραβία για να έχει συνομιλίες με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Είπε: «Η συμφωνία εξομάλυνσης με τη Σαουδική Αραβία, την πιο ισχυρή και πλουσιότερη αραβική χώρα, έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει την περιοχή και να ενισχύσει τη θέση του Ισραήλ με ιστορικούς τρόπους, αλλά η διαμεσολάβηση μιας τέτοιας συμφωνίας αντιπροσωπεύει ένα βαρύ φορτίο, όπως το είπε το βασίλειο δεν θα αναγνωρίσει επίσημα το Ισραήλ πριν επιλύσει τη συνεχιζόμενη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση», πριν από δεκαετίες».

Αυτό έρχεται μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο βασίλειο τον περασμένο μήνα, η οποία είχε στόχο να «προωθήσει την ομαλοποίηση μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας», σύμφωνα με την εφημερίδα. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Faisal bin Farhan είπε ότι η εξομάλυνση με το “Ισραήλ” θα είχε “περιορισμένα οφέλη” χωρίς “να βρει έναν δρόμο προς την ειρήνη για τον παλαιστινιακό λαό”.

Η εφημερίδα κατέληξε λέγοντας ότι οι Σαουδάραβες «έδειξαν απροθυμία να προχωρήσουν στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ σε μια εποχή που ηγείται η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του και οι εντάσεις κλιμακώνονται με τους Παλαιστίνιους», σημειώνοντας ότι Η Σαουδική Αραβία πιέζει επίσης ολοένα και περισσότερο για μια συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας που περιλαμβάνει το να επιτρέπεται στις Ηνωμένες Πολιτείες να εμπλουτίζουν ουράνιο στο Βασίλειο, κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς σε θέματα μη διάδοσης, καθώς οι φυγόκεντροι ανοίγουν την πόρτα σε ένα πιθανό πρόγραμμα όπλων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ισραηλινή ιστοσελίδα «Wala» αποκάλυψε, νωρίτερα, λεπτομέρειες από το τηλεφώνημα που είχε ο Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Έλι Κοέν. Και ο ιστότοπος «Wahah» ανέφερε ότι ο Μπλίνκεν είπε στον Κόεν ότι «είναι πολύ πιο δύσκολο για την Ουάσιγκτον και μπορεί ακόμη και να είναι αδύνατο να ενισχυθούν ή να επεκταθούν οι συμφωνίες ομαλοποίησης μέσω της ομαλοποίησης με τη Σαουδική Αραβία, ενώ η αυλή του Ισραήλ καίγεται».

Ενώ ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ κοντά στον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλούν για επικείμενη εξομάλυνση με τη Σαουδική Αραβία, άλλα ισραηλινά μέσα γράφουν: «η Σαουδική Αραβία τώρα δεν επιθυμεί εξομάλυνση με το Ισραήλ» και ότι έχει έρθει η ώρα να γίνει κατανοητό το μήνυμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Με στόχο να τιμήσει την Ημέρα της Μητέρας, ο Σύλλογος Τριτέκνων Χίου διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και ώρα 18:30 στην πλατεία...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και Ιστορικών Αυτοκίνητων, επιστρέφει και πάλι στη γνωστή διαδρομή από το Λιμάνι μέχρι την πόλη της Κύμης,...

Advertisement