Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: «Εκπτώσεις» στις φιλόδοξες πράσινες πολιτικές εν μέσω μίας πρώιμης προεκλογικής μάχης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να θέσει εαυτόν υπέρ «των αυτοκινητιστών» παρά το στόχο του προγράμματος αυτής της κυβέρνησης για μηδέν εκπομπές ρύπων έως το 2030.

Ο λόγος είναι τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος του και η απρόσμενη νίκη μίας βουλευτικής έδρας που έφερε η καμπάνια των Τόρις εναντίον του αποκλεισμού των ρυπογόνων αυτοκινήτων από νέο δακτύλιο που επιβάλλει ο -Εργατικός- Δήμαρχος του Λονδίνου.

Αυτή η επιτυχία προκάλεσε την έντονη πίεση από τα δεξιά του κόμματος προς τον Ρίσι Σούνακ να ξανασκεφτεί τον στόχο για «Μηδέν Ρύπους» (Net Zero), ως τακτική ανάκτησης των ψηφοφόρων τους, παρόλο που μερίδα του κόμματος του καλεί τον πρωθυπουργό να διατηρήσει τις υποσχέσεις του κόμματος γαι την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Σε συνέντευξη του στην Τέλεγκραφ, ο κ. Σούνακ είπε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων «εξαρτώνται από τα αυτοκίνητα τους» και ότι οι «αντι-αυτοκινητιστικές» πολιτικές αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη τον τρόπο που «οι οικογένειες ζουν τη ζωή τους».

Σε επιστολή που δημοσιεύτηκε σήμερα, 43 -μεταξύ άλλων και – Συντηρητικοί βουλευτές κάλεσαν τον κ. Σούνακ να καθυστερήσει την απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ έως το το 2035 από την τρέχουσα προθεσμία του 2030.

Η κυβέρνηση, παρά τον συναγερμό που έχουν ενεργοποιήσει οι οργανώσεις για το κλίμα, έχει δεσμευτεί επίσης για νέες άδειες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Εν τω μεταξύ σε εσωτερική κυβερνητική μελέτη διαπιστώθηκε ότι μια σειρά μέτρων που είχαν σχεδιαστεί προς την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων φαίνεται να ξεφεύγουν από το στόχο τους. Η έκθεση καταλήγει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος «φαίνεται ανέφικτη», αναφέρει ο Γκάρντιαν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομέρειες αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων και πράσινων βιομηχανιών του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να τονίσει την ανάγκη να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας όταν θα συναντηθεί με τους ηγέτες του κλάδου αυτή την εβδομάδα.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εκφράσει «βαθιά ανησυχία» στην πιθανότητα η κυβέρνηση να αποδυναμώσει τις πράσινες δεσμεύσεις της.

Ο σκιώδης υπουργός για το Κλίμα Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ενόψει των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για την ενεργειακή ασφάλεια αυτή την εβδομάδα:

«Κάθε οικογένεια και κάθε επιχείρηση πληρώνει το τίμημα, με υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, 13 ετών αποτυχημένης ενεργειακής πολιτικής των Τόρις.

«Το Εργατικό Κόμμα δεν θα πάρει κανένα μάθημα από το κόμμα που απαγόρευσε τις ανεμογεννήτριες στην ξηρά, κατέστρεψε την αγορά ηλιακής ενέργειας, εμπόδισε την ενεργειακή απόδοση, δεν άνοιξε κανένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο και μας άφησε στο έλεος των τυράννων σε όλο τον κόσμο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΧΙΟΣ

Με στόχο να τιμήσει την Ημέρα της Μητέρας, ο Σύλλογος Τριτέκνων Χίου διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και ώρα 18:30 στην πλατεία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και Ιστορικών Αυτοκίνητων, επιστρέφει και πάλι στη γνωστή διαδρομή από το Λιμάνι μέχρι την πόλη της Κύμης,...

Advertisement