Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τ. Ερντογάν: Θα επιταχύνουμε τα εν εξελίξει αμυντικά προγράμματά μας – Μέχρι τέλος του 2023 η παρθενική πτήση του Kaan

Η Τουρκία θα επιταχύνει τα εν εξελίξει αμυντικά προγράμματά της και θα βρει λύσεις για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κλάδου, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην τελετή λήξης της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF) στην Κωνσταντινούπολη.

Στην τετραήμερη έκθεση, που ξεκίνησε την Τρίτη, παρουσιάστηκαν τεχνολογίες και προϊόντα στους τομείς της άμυνας και της αεροδιαστημικής που αναπτύχθηκαν από τουρκικές βιομηχανίες. Σημαντικό μέρος στην εν λόγω αγορά στην Τουρκία κατέχει η βιομηχανία Baykar του γαμπρού του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, που κατασκευάζει τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αναφερόμενος στο υπό ανάπτυξη τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος Kaan, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το αεροσκάφος θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Για χρόνια, είπε, η Τουρκική Δημοκρατία δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει τα όπλα που εισήγαγε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Έχουμε υποστεί μυστικά και ανοικτά εμπάργκο, έχουμε πέσει θύματα άδικων και παράνομων περιορισμών» είπε. «Έχουμε αντιμετωπίσει  διπλά μέτρα και σταθμά, αδικία και απιστία. Δεν τα παρατήσαμε» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ανέφερε ότι η εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό όσον αφορά στην άμυνα ήταν στο 80% πριν από 21 χρόνια, όταν ήρθε ο ίδιος στην εξουσία, ο δείκτης αυτός σήμερα είναι περίπου 20%.

Ο Ερντογάν τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία  έχει αναπτύξει ένα δικό της μοντέλο συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, όπως ακριβώς έκανε και στην ανθρωπιστική βοήθεια. Στόχος της χώρας δεν είναι μόνο η πώληση προϊόντων, αλλά και η πραγματοποίηση μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης συνεργασίας, είπε. Η Τουρκία στοχεύει στην εγκαθίδρυση σχέσεων που βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος, πρόσθεσε. «Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται ένα τόσο ζωτικό ζήτημα, όπως η ασφάλεια, ως στοιχείο απειλής και πίεσης μεταξύ των χωρών» είπε, σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αγκυρα στο να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ο καθένας θα πρέπει να είναι σε θέση να ικανοποιεί εύκολα τις ανάγκες ασφαλείας του, εφόσον αυτές παραμένουν νόμιμες, σχολίασε.

Καταλήγοντας είπε ότι η φετινή IDEF φιλοξένησε αντιπροσωπείες από 81 χώρες, καθώς και το ΝΑΤΟ, την Αφρική και το Τουρκοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο. Περίπου 741 επισκέπτες από 189 αντιπροσωπείες βρέθηκαν στην έκθεση, ενώ 1.461 εταιρείες, εκ των οποίων οι 772 είναι ξένες, εξέθεσαν τα προϊόντα και τα συστήματά τους.

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement