Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μικάτι: Επικρίνει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους πρόσφυγες – «Παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου»

Ως σαφή παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τους Σύρους πρόσφυγες.

Στις 12 Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέγραψε ψήφισμα για τη συνέχιση παροχής βοήθειας προς τους πρόσφυγες στον Λίβανο και την «αδυναμία εκπλήρωσης των προϋποθέσεων για εκούσια και αξιοπρεπή επιστροφή στη Συρία».

«Η απόφαση αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου»

Στη διάρκεια της «Διάσκεψης της Ρώμης» για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο, ο Μικάτι δήλωσε: «Η πρόσφατη απόφαση του Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγνοεί τις πολλαπλές δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος.

«Αυτή η απόφαση αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου και δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και τις φιλοδοξίες των Λιβανέζων. Και θα ήθελα να επαναλάβω την απογοήτευση του Λιβάνου με αυτήν την απόφαση.», είπε.

Για τους Λιβανέζους αξιωματούχους η ευρωπαϊκή απόφαση θεωρείται ως «μια ρητή απόφαση να παραμείνουν οι Σύροι πρόσφυγες στον Λίβανο».

Για τον πρωθυπουργό, η προσφυγική κρίση ασκεί τεράστια πίεση στις υποδομές, την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Ο Λίβανος ήταν από τις πρώτες αραβικές χώρες που οι Σύροι αναζήτησαν καταφύγιο με το ξέσπασμα του πολέμου, μετά από μια λαϊκή επανάσταση ενάντια στην κυριαρχία του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ το 2011.

Ο Μικάτι τόνισε ότι «ο Λίβανος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Σηκώνει αυτό το μεγάλο βάρος φιλοξενώντας Σύρους πρόσφυγες για 12 χρόνια, ενώ η χώρα μου βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της και οι πόροι μας είναι πολύ περιορισμένοι. Ο Λίβανος, μια σχετικά μικρή χώρα 5 εκατομμυρίων κατοίκων, φέρει τώρα την ευθύνη να απορροφήσει περίπου 2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Για να το θέσουμε αυτό στη λογική, θα ήταν σαν να δεχόταν η Ιταλία 20 εκατομμύρια πρόσφυγες».

Σύμφωνα με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό, η χώρα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία με όλους τους διεθνείς εταίρους, με σκοπό την ανάπτυξη ενός κοινού οδικού χάρτη για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σχέδιο του Λιβάνου για την επιστροφή των Σύριων

Στα τέλη του 2022, ο Λίβανος κατάρτισε σχέδιο επιστροφής 15.000 Σύριων προσφύγων στη χώρα τους κάθε μήνα. Ωστόσο, το σχέδιο συγκρούστηκε με την άρνηση των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία ζήτησαν από τη Βηρυτό να περιμένει.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε επίσης ότι ορισμένοι πρόσφυγες έχουν αντιμετωπίσει διώξεις, απορρίπτοντας την ιδέα ασφαλούς επιστροφής τους.

Σε δήλωσή του εκείνη την εποχή, ο μόνιμος συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, Najat Rushdi, κάλεσε τη λιβανική κυβέρνηση να τηρήσει την αρχή της μη επαναπροώθησης και να διασφαλίσει την ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή ανδρών και γυναικών προσφύγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Με στόχο να τιμήσει την Ημέρα της Μητέρας, ο Σύλλογος Τριτέκνων Χίου διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και ώρα 18:30 στην πλατεία...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και Ιστορικών Αυτοκίνητων, επιστρέφει και πάλι στη γνωστή διαδρομή από το Λιμάνι μέχρι την πόλη της Κύμης,...

Advertisement