Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

«Η σύλληψη του Πούτιν θα σήμαινε κήρυξη πολέμου στη Ρωσία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν. Αφρικής

«Η σύλληψη του Βλαντιμίρ Πούτιν θα σήμαινε κήρυξη πολέμου στη Ρωσία», δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα σε έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, εν μέσω εθνικής συζήτησης για την υποδοχή του Ρώσου προέδρου στη χώρα για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής BRICS, μια ομάδα συνεργασίας των μεγαλύτερων αναδυόμενων  οικονομιών, σύμφωνα με το France Presse.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δέχτηκε πρόσκληση στη σύνοδο κορυφής, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 22-24 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ, από αυτήν την ομάδα που αποτελείται από πέντε μεγάλες αναδυόμενες δυνάμεις (Νότια Αφρική, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και Ρωσία), υπό την προεδρία της Πρετόρια.

Όμως ο Ρώσος πρόεδρος έχει γίνει στόχος από τον Μάρτιο από ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για το έγκλημα πολέμου της «απέλασης» Ουκρανών παιδιών μετά τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατηγορίες που η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ως χώρα μέλος του ΔΠΔ, η Νότια Αφρική θεωρητικά υποχρεούται να συλλάβει τον Πούτιν εάν εισέλθει στο έδαφός της. Αυτή η υποχρέωση εγείρει ένα σοβαρό διπλωματικό δίλημμα για την Πρετόρια, η οποία αρνείται να καταδικάσει τη Μόσχα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η υπόθεση έχει λάβει νομική τροπή καθώς το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Νότιας Αφρικής, η Δημοκρατική Συμμαχία (DA), αναζητά νομική δράση για να αναγκάσει την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι ο Πούτιν θα συλληφθεί και θα παραδοθεί στο ΔΠΔ εάν πατήσει το πόδι του στη χώρα.

Σε μια ένορκη δήλωση, ο Ραμαφόσα χαρακτήρισε το αίτημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας ως «ανεύθυνο».

«Η Ρωσία έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι οποιαδήποτε σύλληψη του προέδρου της θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου. Δεν θα ήταν σύμφωνο με το Σύνταγμά μας να διακινδυνεύσουμε να εμπλέξουμε τη χώρα σε πόλεμο με τη Ρωσία», είπε, εκτιμώντας ότι αυτό θα ήταν αντίθετο καθήκον προστασίας της χώρας.

Η Νότια Αφρική προσπαθεί να λάβει εξαίρεση από τους κανόνες του ΔΠΔ με το σκεπτικό ότι η σύλληψη του Πούτιν θα μπορούσε να απειλήσει την «ασφάλεια, την ειρήνη και την τάξη στο κράτος», αναφέρει ο Ραμαφόσα σε αυτό το κείμενο που υπογράφηκε τον Ιούνιο και αρχικά χαρακτηρίστηκε ως εμπιστευτικό, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε αργότερα να το δημοσιοποιήσει.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπρόεδρος της Νότιας Αφρικής Paul Mashatile ανέφερε ότι η κυβέρνησή του προσπάθησε να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μην έρθει, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία.

Ο όμιλος BRICS στοχεύει να έχει μεγαλύτερο βάρος στους διεθνείς θεσμούς στους οποίους κυριαρχούσαν μέχρι τώρα οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, σημειώνει το AFP. Η σύνοδος κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ, που διοργανώνεται σε ένα κέντρο συζήτησης, θα είναι η 15η.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Από τη στιγμή της γέννησής του, λόγω της μυθικής οδικής συμπεριφοράς του που ανέτρεπε όλα όσα ξέραμε στο κλείσιμο του περασμένου αιώνα, το Ford...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Γιόσεφ Καμπάν θα έχει συγκεκριμένη ευθύνη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας σχεδιαστικής γλώσσας των μοντέλων της MG και έρχεται να ενταχθεί στην εταιρεία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Όπως και ο προκάτοχός του, έτσι και το νέο Ford Kuga παραμένει η κορυφαία επιλογή στην κατηγορία των μεσαίων SUV και συγχρόνως η ιδανική...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αθήνα έχει μπει πλέον σε metal ρυθμούς, καθώς μετράμε αντίστροφα για την συναυλία των Rammstein στις 30 Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο και η...

Advertisement