Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Το Κόσοβο αγόρασε τουρκικά drones – KFOR: Eίμαστε αποκλειστικά υπέυθυνοι για την ασφάλεια του εναέριου χώρου

Η υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) προειδοποίησε την Πρίστινα τη Δευτέρα, η οποία αγόρασε στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τουρκία, τονίζοντας ότι η KFOR είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την παρακολούθηση του εναέριου χώρου του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η δήλωση της KFOR έρχεται μια ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Albin Kurtin ανακοίνωσε την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB-2 Bayraktar.

«Όσον αφορά τη χρήση όλων των κατηγοριών drones και τους αντίστοιχους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν το TB-2 Bayraktar, η διοίκηση της KFOR έχει την πρωταρχική εξουσία στον εναέριο χώρο του Κοσσυφοπεδίου», ανέφερε η δήλωση.

Την Κυριακή ο Κούρτι δημοσίευσε φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα που τον δείχνουν με τα νέα drones.

«Προσθέσαμε στο οπλοστάσιο του στρατού μας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2 Bayraktar που αγοράσαμε από την Τουρκία», αναφώνησε χαρούμενος ο Albin Kurti, προσθέτοντας: «Το Κοσσυφοπέδιο είναι πλέον πιο ασφαλές και ταυτόχρονα περήφανο!».

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2 Bayraktar αναφέρθηκαν ευρέως στον τύπο πέρυσι για το ρόλο τους στα πρώτα στάδια της άμυνας της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή και έχουν αγοραστεί από περίπου 10 στρατούς, σύμφωνα με το Military Balance από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θέλει να μετατρέψει τη Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (KSF), μια δύναμη επέμβασης εξοπλισμένη με ελαφρά όπλα, σε έναν τακτικό στρατό 5.000 ατόμων με 3.000 έφεδρους.

Όμως η KFOR, που είναι παρούσα στη χώρα από τον πόλεμο του 1998-99, παραμένει ο κύριος θεσμός που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια της χώρας με 4.500 στρατιώτες από 27 χώρες.

Το Βελιγράδι, καθώς και οι κύριοι σύμμαχοί του, η Κίνα και η Ρωσία, έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Η ένταση παραμένει υψηλή στο Κοσσυφοπέδιο μετά από μήνες αναταραχών στις περιοχές με Σερβική πλειοψηφία στο βορρά. Στα τέλη Μαΐου, περισσότεροι από 30 στρατιώτες της KFOR τραυματίστηκαν.

Ο Κούρτι πρόκειται να συναντηθεί με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αργότερα αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου οι δύο πλευρές δέχονται ισχυρές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μείωση της έντασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΧΙΟΣ

Ο Παγχιακος Εκπολιτιστικός Συλλογος Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, θα ήθελε να ευχηθεί θερμές ευχες για το Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!! Το Άγιο Πνεύμα...

Advertisement