Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Στο μεγάλο θέμα των ημερών που είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και στην τετ-α-τετ συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη αναφέρονται οι τουρκικές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους σήμερα (13.07.2023).

Κάποιες από αυτές έχουν κεντρικό θέμα τα ελληνοτουρκικά, κάποιες άλλες έχουν το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία και κάποιες άλλες αναφέρονται στα μαχητικά F-16 που θέλει να πάρει η Τουρκία.

Η Hurriyet, η ευρείας κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική εφημερίδα έχει κύριο τίτλο: «Και ένα βήμα έγινε στο Αιγαίο» και αναφέρεται σε συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου είναι σε μικρότερους τίτλους.

Ενώ, η φιλοκυβερνητική Sabah έχει μικρότερο τίτλο: «Ειλικρινής συνάντηση με τον Μητσοτάκη», αλλά το κεντρικό της θέμα είναι η προειδοποίηση για κοινή δράση κατά της τρομοκρατίας προς το ΝΑΤΟ.

Η επίσης φιλοκυβερνητική, Aksam έχει βασικό θέμα ότι η Σουηδία πρέπει να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη προς τον Ερντογάν για το πώς θα αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και από κάτω έχει δεύτερο τίτλο ότι ο «ισχυρός άνδρας του ΝΑΤΟ είναι ο Ερντογάν».

Η αντιπολιτευόμενη Sozcu, πιάνει το θέμα από μια διαφορετική γωνία, από μια διαφορετική οπτική. «Επιστρέψαμε 19 χρόνια πίσω» λέει και παρουσιάζει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το 2004 – 2005, όταν έγινε το άνοιγμα της Τουρκίας, το άνοιγμα του Ερντογάν προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τη σύγκρουση του Ερντογάν με τη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ενωση και καταλήγει στο σημερινό συμβιβασμό με τη Σουηδία και το πράσινο φως που έδωσε στην ένταξή της.

Η Cumhuriyet δεν έχει καν το θέμα ως κεντρικό, αλλά ασχολείται με το θέμα των αλλαγών στην Παιδεία από το νέο υπουργό Παιδείας και έχει τίτλο: «Πλήγμα στην κοσμική εκπαίδευση».

Η Turkiye έχει σε μικρότερη φωτογραφία τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ο τίτλος της αφορά στη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Yeni Safak, γράφει ότι η Σουηδία θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη και η Milliyet αναφέρει πως τον λόγο για την Σουηδία αναλαμβάνει η εθνοσυνέλευση.

Αυτό είναι το κλίμα που κυριαρχεί σήμερα στον τουρκικό Τύπο. Στο επίκεντρο βρίσκεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, καθώς το θέμα της ένταξης της Σουηδίας περνά πλέον στην Εθνοσυνέλευση.

Η Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με πληροφορίες, κλείνει αύριο. Την Παρασκευή ψηφίζεται ένα πολυνομοσχέδιο που αφορά στις αυξήσεις στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων και θα ξανανοίξει 1η Οκτωβρίου. Άρα, μέχρι τότε υπάρχει μια περίοδος που ο Ερντογάν θα δοκιμάσει τη Δύση, θα δοκιμάσει τη Σουηδία, κατά πόσο ανταποκρίνεται σε αυτά που υποσχέθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη και τον Δήμαρχο Χίου, Γιάννη Μαλαφή πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης. Μετά το πέρας των συναντήσεων...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο κιτ αμαξώματος Styling Specification της κορυφαίας έκδοσης του πολυτελούς SUV, τον έγχρωμο τόνο δίνουν λωρίδες που μοιάζουν με λέιζερ κάτω από τον εμπρός...

Advertisement