Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Φόβοι για άγνωστα λευκά αντικείμενα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – Βόμβες διασποράς στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στο ορόσημο των 500 ημερών, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει τις αδιάκοπες διπλωματικές του επαφές, ώστε να επισπεύσει το τέλος των μαχών.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας βρέθηκε στην Πράγα, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, αλλά και με τον ομόλογό του, Πετρ Πάβελ, αναζητώντας στρατιωτική, αλλά και διπλωματική στήριξη, προκειμένου η Ουκρανία αφ’ ενός να τροφοδοτήσει την αντεπίθεσή της στο πεδίο, αλλά και να εισαχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία, όμως, φαίνεται πως θα ωφεληθεί από την ανανεωμένη στήριξη και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες αναμένεται να ανακοινώσουν την παροχή ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοηθείας, αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, και στο οποίο ανώτατες πηγές του Πενταγώνου σημειώνουν πως θα συμπεριλαμβάνονται, σε τεράστιες, ποσότητες, βόμβες διασποράς.

Με σχετική σύμβαση του 2008, 120 κράτη έχουν απαγορεύσει τη χρήση αυτών των αμφιλεγόμενων όπλων, μέσω των οποίων μικρές βόμβες διασπείρονται σε μεγάλη απόσταση, δυσκολεύοντας την ακρίβεια στόχευσης σε αποκλειστικώς στρατιωτικούς στόχους.

Συγχρόνως, μεγάλο ποσοστό των βομβών αυτών δεν εκρήγνυνται κατά την αρχική αποδέσμευση, παραμένοντας ως διαρκής κίνδυνος για απλούς πολίτες.

Για αυτούς τους λόγους και εν αναμονή της σχετικής ανακοίνωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην παράσχει αυτά τα όπλα, τα οποία πάντως χρησιμοποιεί η Ρωσία και τα οποία έχει από καιρού αιτηθεί η Ουκρανία.

Φόβοι για επίθεση στη Ζαπορίζια

Την ίδια ώρα εντείνονται οι φόβοι για πιθανή επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Μία ημέρα μετά τον ισχυρισμό του Ουκρανού προέδρου πως οι Ρώσοι ενδέχεται να τοποθετήσουν εκρηκτικά στους αντιδραστήρες για να κατηγορήσουν το Κίεβο για την καταστροφή, δορυφορικές φωτογραφίες φαίνεται να απεικονίζουν άγνωστα λευκά αντικείμενα στην κορυφή ενός εκ των αντιδραστήρων, με την διεθνή κοινότητα να τονίζει την ανάγκη για ελεύθερη πρόσβαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στο εργοστάσιο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Με στόχο να τιμήσει την Ημέρα της Μητέρας, ο Σύλλογος Τριτέκνων Χίου διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και ώρα 18:30 στην πλατεία...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και Ιστορικών Αυτοκίνητων, επιστρέφει και πάλι στη γνωστή διαδρομή από το Λιμάνι μέχρι την πόλη της Κύμης,...

Advertisement