Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μαραθώνιος διεθνών επαφών: «Καυτό» διπλωματικό καλοκαίρι για τον Ερντογάν

Σε διπλωματικό μαραθώνιο ετοιμάζεται να επιδοθεί μετά τη λήξη των διακοπών του μπαϊραμιού (τη Γιορτή των Θυσιών), τη Δευτέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία θα δεχτεί πιέσεις για άρση του βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το πιο σημαντικό θέμα στην  ημερήσια διάταξη θα είναι η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας. Η καύση του Κορανίου, την περασμένη Τετάρτη, από διαδηλωτή στη Στοκχόλμη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ισλαμικών χωρών, με τον κ. Ερντογάν να βγαίνει μπροστά με μία σκληρή δήλωση. «Θα δείξουμε την αντίδρασή μας με τον πιο έντονο τρόπο μέχρι να καταπολεμηθούν αποφασιστικά οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι εχθροί του Ισλάμ. Τελικά, θα διδάξουμε στους αλαζόνες της Δύσης ότι η προσβολή των ιερών των μουσουλμάνων δεν είναι ελευθερία σκέψης» ανέφερε. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναδεικνύουν καθημερινά το θέμα, τονίζοντας ότι έπειτα από αυτό το γεγονός η ένταξη της Σουηδίας γίνεται πιο δύσκολη.

Εν τω μεταξύ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί άλλη μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου με συνάντηση υψηλού επιπέδου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 6 Ιουλίου. Θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Την ίδια ώρα παραμένει σε εκκρεμότητα και το θέμα των μαχητικών F-16, ενώ η Άγκυρα διευρύνει το εύρος των διαπραγματεύσεων της εντός του ΝΑΤΟ με απαιτήσεις σχετικά και με την αμυντική στρατηγική της Συμμαχίας, οδηγώντας τελικά σε ένα «παζάρι» εφ’ όλης της ύλης.

Τις επόμενες εβδομάδες ο πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί τις χώρες του Κόλπου και συγκεκριμένα το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες και ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, φιλοδοξώντας να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων. Η Τουρκία προσβλέπει σε επενδύσεις από τις πλούσιες χώρες του Κόλπου, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την οικονομία της που βρίσκεται σε κρίση, αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό, κατάρρευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, εξάντληση συναλλαγματικών αποθεμάτων, διεύρυνση του ελλείμματος εξωτερικών συναλλαγών κ.ο.κ.

Στη διάρκεια του μπαϊραμιού, ο Τούρκος πρόεδρος επικοινώνησε σχεδόν με το σύνολο των ηγετών του ισλαμικού κόσμου, κυρίως από την Αφρική και τις αραβικές χώρες, για να ανταλλάξει ευχές.

Η τουρκική διπλωματία ετοιμάζεται και για την επίσκεψη Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο, όπου θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου στη Νέα Υόρκη επαφές υψηλού επιπέδου σε επίπεδο ηγετών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement