Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ίδρυση οργανισμού για την αναζήτηση της τύχης των αγνοουμένων στη Συρία αποφάσισε ο ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε χθες την ίδρυση ενός οργανισμού που θα έχει σκοπό να αναζητήσει την τύχη δεκάδων χιλιάδων αγνοούμενων ατόμων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, με το καθεστώς της Δαμασκού να αντιδρά, θεωρώντας ότι πρόκειται για παρέμβαση σε εσωτερικά θέματα της χώρας.

Η απόφαση ελήφθη με τη στήριξη 83 κρατών, απορρίφθηκε από 11 (Ρωσία, Κίνα, Λευκορωσία, Βολιβία, Κούβα, Β. Κορέα, Ερυθραία, Ιράν, Νικαράγουα, Συρία και Ζιμπάμπουε), ενώ 62 κράτη απείχαν της ψηφοφορίας.

Πολυάριθμες οργανώσεις πολιτών ζητούν εδώ και χρόνια τη δημιουργία ενός οργανισμού με τέτοια χαρακτηριστικά, ο οποίος θα λάβει την ονομασία «Ανεξάρτητο Ίδρυμα για τους Αγνοούμενους στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας».

Την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου εκατό συριακές και διεθνείς οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Human Rights Watch (HRW) και η Ένωση Οικογενειών Απαχθέντων από το Ισλαμικό Κράτος εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία χαιρετίζουν την απόφαση αυτή των Ηνωμένων Εθνών. «Από το 2011, περισσότερα από 100.000 άτομα αγνοούνται ή έπεσαν θύματα βίαιων απαγωγών εκ μέρους των συριακών αρχών ή άλλων μερών των συγκρούσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος» αναφέρεται στην ανακοίνωση, που καταλήγει ότι «ήδη από το 2021, συγγενείς αγνοουμένων στη Συρία έχουν ζητήσει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και ανθρωπιστικού οργανισμού που θα εστιάσει στο αναφαίρετο δικαίωμα των οικογενειών να μάθουν την αλήθεια για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων».

Σύμφωνα με την HRW, η ίδρυση αυτού του οργανισμού έχει την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, μεταξύ άλλων.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξουσιοδότησε το Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, να προετοιμάσει σε διάστημα 80 ημερών το θεσμικό πλαίσιο του νέου οργανισμού και προέτρεψε όλα τα κράτη, αλλά και όλα τα μέρη που εμπλέκονται στις συγκρούσεις στη Συρία, να συνεργαστούν πλήρως με αυτόν τον ανεξάρτητο θεσμό, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, η απόφαση υπογραμμίζει ότι «μετά από 12 χρόνια βίας και συγκρούσεων στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, έχει πραγματοποιηθεί ελάχιστη πρόοδος για να ελαφρύνει ο πόνος των οικογενειών που αναζητούν απαντήσεις για την τύχη των συγγενών τους που αγνοούνται».

Πηγή: EFE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement