Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη στην Ουάσιγκτον πως λογαριάζει να «συναντηθεί» με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ «σύντομα», κάτι που έχει πει εδώ και μήνες.
Η δήλωση του αυτή καταγράφηκε αφού ο ογδοντάρης Δημοκρατικός κατέταξε τον Κινέζο πρόεδρο στην κατηγορία των «δικτατόρων» κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε σε δωρητές του κόμματός του, προκαλώντας αγανάκτηση στο Πεκίνο.
Ερωτηθείς χθες για τον χαρακτηρισμό αυτόν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, τον Ναρέντρα Μόντι, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε πως δεν θα στερηθεί το δικαίωμα να «λέω αυτή που νομίζω ότι είναι η πραγματικότητα» όσον αφορά την Κίνα.
«Αυτό δεν είναι κάτι που σκοπεύω να αλλάξω», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ενίοτε κάνει δηλώσεις που καταλαμβάνουν εξαπίνης τους αμερικανούς διπλωμάτες.
Εξάλλου, ο κ. Μπάιντεν απέρριψε «αυτή τη θεωρία» κατά την οποία «η σχέση οδεύει σε κατάρρευση».
Εξήρε για ακόμα μια φορά το «σπουδαίο ταξίδι» που έκανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο Πεκίνο. Ο Άντονι Μπλίνκεν προσπάθησε να γυρίσει τη σελίδα του επεισοδίου του Φεβρουαρίου με το κινεζικό αερόστατο που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν κατασκοπευτικό κι έστειλαν μαχητικό αεροσκάφος να το καταρρίψει σε μεγάλο ύψος.
Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε σε αυτό το επεισόδιο στο δείπνο με χρηματοδότες της παράταξής του στην Καλιφόρνια την Τρίτη.
Υποστήριξε πως «ο λόγος για τον οποίο [ο κινέζος πρόεδρος] αναστατώθηκε τόσο όταν κατέρριψα το μπαλόνι γεμάτο κατασκοπευτικό υλικό ήταν πως δεν γνώριζε ότι [το αερόστατο] βρισκόταν εκεί».
«Αυτό φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους δικτάτορες, όταν δεν ξέρουν τι έχει γίνει», πρόσθεσε.
Η Κίνα αντέδρασε έντονα, καταγγέλλοντας την «πρόκληση».
Χθες Πέμπτη, ερωτηθείς από τον Τύπο αν συμφωνεί με τη δήλωσε του Αμερικανού προέδρου για τον Κινέζο ομόλογό του, ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρις Χίπκινς, που αναμένεται να επισκεφθεί το Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα, απάντησε «όχι».
«Το καθεστώς της Κίνας είναι ζήτημα που επαφίεται στον κινεζικό λαό», πρόσθεσε.
Ο Τζο Μπάιντεν κι ο Σι Τζινπίνγκ πρόκειται, στα χαρτιά τουλάχιστον, να διασταυρωθούν δυο φορές εντός του 2023.
Θα συμμετάσχουν στη σύνοδο της G20 στην Ινδία τον Σεπτέμβριο και σε αυτή της APEC, του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, που φέτος θα οργανώσουν οι Αμερικανοί στο Σαν Φρανσίσκο, τον Νοέμβριο.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Πηγή: ertnews.gr