Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αντόνιο Κόστα επικρίνει τις καθυστερήσεις της ΕΕ στις κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα, επέκρινε την Πέμπτη τη βραδύτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να προχωρήσει με τις διαδικασίες που άνοιξαν κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για πιθανές παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

«Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι αυτό που έχει γίνει μέχρι τώρα, συνεχίστε να παρατείνετε το θέμα και να μην συνεχίσετε με διαδικασίες που άνοιξαν ακριβώς κατά την τελευταία πορτογαλική προεδρία» της ΕΕ (πρώτο εξάμηνο του 2021), υπερασπίστηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο το πορτογαλικό κοινοβούλιο.

Ο Κόστα υπενθύμισε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει την εφαρμογή του έβδομου άρθρου όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι μια χώρα έχει παραβιάσει το κράτος δικαίου, «όπως στην περίπτωση της Πολωνίας ή της Ουγγαρίας», είπε.

Αυτό το άρθρο ορίζει ότι ξεκινά έρευνα και βάσει αυτής της διαδικασίας, «όχι βάσει προκαταλήψεων αλλά αντικειμενικών δεδομένων», η ΕΕ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις, «και η μέγιστη κύρωση είναι η απόσυρση του δικαιώματος ψήφου».

Ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης δεν θέλησε να εισέλθει στη συζήτηση για το εάν το έβδομο άρθρο επιλύει την κατάσταση και υπενθύμισε ότι η Πολωνία πιθανότατα θα εμπόδιζε την εφαρμογή κύρωσης στην Ουγγαρία και αντίστροφα.

Ωστόσο, τόνισε ότι η ψηφοφορία για αυτό το άρθρο «δεν είναι άσχετη».

«Το ότι υπάρχει ψηφοφορία για το εάν η Ουγγαρία υφίσταται κυρώσεις ή όχι, ψηφίζεται από 26 κράτη μέλη, εγκρίνεται από 25 και εμποδίζεται από ένα, είναι πολιτικά πολύ σημαντικό», επέμεινε.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός μίλησε και για την πρόσφατη συμφωνία για το μεταναστευτικό που επετεύχθη από την ΕΕ και αν και παραδέχτηκε ότι δεν του άρεσε, θεώρησε ότι «είναι καλύτερο από το να μην υπάρχει συμφωνία».

Υποστήριξε ότι ο μόνος «πραγματικά αποτελεσματικός» τρόπος για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης είναι να υπάρχουν «νόμιμα κανάλια» και επεσήμανε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μετανάστες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

Advertisement