Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Aύξηση της θανατηφόρας χρήσης φαιντανύλης στην Ευρώπη

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον προειδοποίησε για αύξηση της χρήσης φαιντανύλης στην Ευρώπη. Η κα Γιόχανσον μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη δημοσίευση μιας νέας μελέτης της ΕΕ που προειδοποιεί για τον αυξανόμενο αριθμό νέων ναρκωτικών που διατίθενται σε όλη την Ευρώπη. Η έκθεση εγείρει ανησυχίες για τον αυξημένο κίνδυνο δηλητηριάσεων και θανάτων λόγω υψηλής δραστικότητας και «πιο καινοτόμων ουσιών».

Η «Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2023» παρουσιάζει την τελευταία ανάλυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) για την κατάσταση των ναρκωτικών στην Ευρώπη. Επικεντρώνεται στη χρήση παράνομων ναρκωτικών, τις σχετικές συνέπειες και την παροχή ναρκωτικών με πληροφορίες που παρέχονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Υπογραμμίζει την αύξηση των συνθετικών ναρκωτικών και την εμφάνιση νέων ουσιών στην Ευρώπη και τους ελάχιστα γνωστούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωσή τους.

Η κα Γιόχανσον και ο Alexis Goosdeel, Διευθυντής του ΕΚΠΝΤ, προειδοποίησαν για την αύξηση της χρήσης φαιντανύλης. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το παρόν της Αμερικής δεν θα γίνει το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε. «Πριν από λίγες εβδομάδες στην Αμβέρσα, συναντήθηκα με την Anne Milgram, τη διαχειρίστρια της DEA, της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ». «Μου είπε ότι πέρυσι στις Ηνωμένες Πολιτείες, 107.000 άνθρωποι πέθαναν μετά τη χρήση συνθετικών ναρκωτικών – το 70% εξ αυτών, από τη χρήση φαιντανύλης».

Προειδοποίησε ότι το ναρκωτικό και άλλα συνθετικά οπιοειδή είναι εύκολο να παρασκευαστούν και δεν χρειάζεται να μεταφερθούν λαθραία στις ηπείρους. «Μικρές ποσότητες είναι αρκετές για χιλιάδες δόσεις, (και) μπορούν να μεταφερθούν εύκολα», επισήμανε. «Είναι εξαιρετικά ισχυρά, επικίνδυνα και θανατηφόρα».

Ο κ. Goosdeel πρόσθεσε: «Τα ναρκωτικά είναι παντού σήμερα στην Ευρώπη, δεν υπήρχαν ποτέ τόσα πολλά ναρκωτικά και ουσίες διαθέσιμες σε τόσο υψηλή καθαρότητα ή δραστικότητα και επίσης σε σταθερές ή χαμηλές τιμές». Η έκθεση αναφέρει ότι η κλίμακα και η πολυπλοκότητα της παραγωγής παράνομων ναρκωτικών στην Ευρώπη αυξάνονται και ότι οι χρήστες εκτίθενται πλέον σε ένα ευρύτερο φάσμα ψυχοδραστικών ουσιών. «Μια αυξανόμενη ανησυχία είναι οι συνέπειες της ακούσιας κατανάλωσης ισχυρών ουσιών ή μιγμάτων ουσιών», επισημαίνει.

Ορισμένες από αυτές τις ουσίες περιλαμβάνουν συνθετικά κανναβινοειδή, καθινόνες και οπιοειδή. Στα τέλη του 2022, το ΕΚΠΝΤ ανίχνευσε περίπου 930 νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Σχεδόν οτιδήποτε έχει ψυχοδραστικές ιδιότητες έχει πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως ναρκωτικό, σύμφωνα με την έκθεση.

Σε σχέση με την Ιρλανδία, σημειώνει ότι έχει σημειωθεί αύξηση στη διαθεσιμότητα ψυχαγωγικής χρήσης του υποξειδίου του αζώτου, κοινώς γνωστού ως αέριο γέλιου, στη χώρα. Υποστηρίζει ότι το ναρκωτικό έχει γίνει πιο προσιτό και φθηνότερο και έχει «αυξανόμενη δημοτικότητα μεταξύ των νέων».

Το υποξείδιο του αζώτου έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων δηλητηριάσεων, εγκαυμάτων και τραυματισμών στους πνεύμονες. Η ανάλυση δείχνει επίσης ότι η διαθεσιμότητα ναρκωτικών παραμένει υψηλήσε όλους τους τύπους ουσιών στην Ευρώπη. Αναφέρει ότι χρειάζονται περισσότερες υπηρεσίες για τον μετριασμό των κινδύνων που προκύπτουν από τις νέες ουσίες και περισσότερες πρακτικές μείωσης των συνεπειών.

ΗΠΑ: Τα συνθετικά οπιοειδή, η κύρια αιτία θανάτων από υπερβολική δόση

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρουν ότι η κύρια αιτία θανάτων από υπερβολική δόση στην Αμερική είναι τα συνθετικά οπιοειδή, κυρίως η φαιντανύλη, η οποία μπορεί να είναι έως και 50 φορές ισχυρότερη από την ηρωίνη.

Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου τονίζουν ότι η παράνομη φαιντανύλη παρασκευάζεται φτηνά από χημικά που προέρχονται κυρίως από την Κίνα, διακινούνται μέσω του Μεξικού και στη συνέχεια μεταφέρονται λαθραία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η φαιντανύλη είναι ένα φάρμακο εγκεκριμένο για τη θεραπεία έντονου πόνου. Η παράνομη φαιντανύλη συχνά αναμιγνύεται με ηρωίνη ή κοκαΐνη ή χρησιμοποιείται σε πλαστά χάπια.

Ο Αμερικανός πράκτορας Δίωξης Ναρκωτικών Jacob Galvan τονίζει ότι οι εργαστηριακές δοκιμές ανιχνεύουν δυνητικά θανατηφόρες δόσεις φαιντανύλης σε έξι από τα 10 πλαστά χάπια.

Σύμφωνα με τo Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, περισσότερο από το 90% των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω με διαταραχή κατάχρησης ουσιών δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement