Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Η Μεσόγειος το φονικότερο θαλάσσιο πέρασμα παγκοσμίως – Εκτενείς αναφορές από τα διεθνή ΜΜΕ (video)

Η ασύλληπτη τραγωδία, ανοιχτά της Πύλου, εξελίσσεται σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια με μετανάστες. Το θέμα κυριαρχεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με τη Μεσόγειο να χαρακτηρίζεται ως το φονικότερο θαλάσσιο πέρασμα.

Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για εκατοντάδες αγνοούμενους μετανάστες θα είναι το πλέον πολύνεκρο σε όλη τη Μεσόγειο για τους πρώτους μήνες του 2023.

Τα ρεπορτάζ υπενθυμίζουν ότι η Μεσόγειος είναι το φονικότερο θαλάσσιο πέρασμα παγκοσμίως και ότι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι κύριες πύλες εισόδου για τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η πιο επικίνδυνη διαδρομή εδώ και 10 χρόνια είναι αυτή της κεντρικής Μεσογείου, από τη Λιβύη, την Αλγερία και την Αίγυπτο προς την Ιταλία και τη Μάλτα, όπου έχουν πνιγεί τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι.

Το μεγαλύτερο ναυάγιο έγινε στις 18 Απριλίου του 2015 νότια της Λαμπεντούζα. Υπερφορτωμένο ψαράδικο συγκρούστηκε με το φορτηγό πλοίο που το πλησίασε για να βοηθήσει. 750 νεκροί και 272 αγνοούμενοι. Η μεταναστευτική κρίση κορυφώνεται και η Μεσόγειος αποκαλείται όλο και περισσότερο υγρός τάφος.

Στις 3 Οκτωβρίου του 2013, τράτα με 500 ανθρώπους έπιασε φωτιά και αναποδογύρισε σε κοντινή απόσταση από τη Λαμπεντούζα με αποτέλεσμα να χαθούν 368 άνθρωποι.

Ενώ μια εβδομάδα αργότερα στις 11 Οκτωβρίου έγινε το ναυάγιο που έμεινε γνωστό ως Η Σφαγή των Παιδιών. Μεταξύ των 260 νεκρών τουλάχιστον τα 60 θύματα ήταν παιδιά. Οι αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας κατηγορήθηκαν ότι καθυστέρησαν να επέμβουν.

Εκτός από τις παραδοσιακές διαδρομές των δουλεμπόρων, τα διεθνή πρακτορεία αναδεικνύουν τη νέα πορεία που ακολουθούν τα τουρκικά κυκλώματα. Παρακάμπτουν τα νησιά του Αιγαίου λόγω των αυξημένων περιπολιών και στέλνουν τα πλοία απευθείας προς την Ιταλία.

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο πλοιάριο που είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη βυθίστηκε στα ανοιχτά του Κροτόνε στην Ιταλία. Τουλάχιστον 94 οι νεκροί και 81 οι επιζώντες.

Στα 40 μεγαλύτερα ναυάγια με μετανάστες που απαριθμεί το Ρόιτερς, περιλαμβάνονται και δύο στα ανοιχτά της Αιγύπτου με 200 νεκρούς και 460 αγνοούμενους. Διεθνείς οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν πάντως ότι τα στοιχεία είναι ενδεικτικά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν λεπτομερείς καταγραφές ή δεν γίνονται καν επιχειρήσεις διάσωσης.

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement