Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Μειώθηκε κατά 31% η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου

Η αποψίλωση του βραζιλιάνικου τμήματος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου μειώθηκε κατά 31% τους πρώτους πέντε μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση του προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, δείχνουν δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τα δεδομένα, που συγκεντρώνονται από τους δορυφόρους του βραζιλιάνικου Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE), δείχνουν πως αποψιλώθηκαν 1.986 τετραγωνικά χιλιόμετρα την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, έναντι 2.867 την αντίστοιχη περίοδο του 2022, όταν πρόεδρος ήταν ο Ζαΐχ Μπολσονάρου (άκρα δεξιά).

Το υπουργείο έκανε επίσης λόγο για μείωση κατά 10% της αποψίλωσης του δάσους τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 (812 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έναντι 900 τον Μάιο της περασμένης χρονιάς).

Μετά τη νίκη του επί του κ. Μπολσονάρου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο πρόεδρος Λούλα (κεντροαριστερά) δεσμεύθηκε να μετατρέψει την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου σε προτεραιότητα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του, η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 75% σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Τη Δευτέρα, με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας για το περιβάλλον, ο πρόεδρος Λούλα παρουσίασε στην Μπραζίλια νέο σχέδιο για τον αγώνα κατά της παράνομης αποψίλωσης του δάσους, υποσχόμενος πως το φαινόμενο θα εξαλειφθεί μέχρι το 2030.

«Η Βραζιλία, ιδίως χάρη στο δάσος του Αμαζονίου, έχει μεγάλη σημασία για την κλιματική ισορροπία του πλανήτη (…) το να εμποδίσουμε την αποψίλωση του [τροπικού δάσους του] Αμαζονίου σημαίνει πως βοηθάμε να μειωθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας», εξήγησε.

Το σχέδιο, που ορίζει αρκετές εκατοντάδες στόχους, προβλέπει μεταξύ άλλων την άμεση κατάσχεση των μισών ζωνών όπου γίνονται παράνομες εκμεταλλεύσεις (αγροτικές, κτηνοτροφικές, μεταλλευτικές, υλοτομικές…). Ως το 2027, σχεδιάζεται να οριστούν προστατευόμενες περιοχές συνολικής έκτασης κάπου 30.000.000 στρεμμάτων.

Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, η αληθινή δοκιμασία για την κυβέρνηση Λούλα θα αρχίσει τους προσεχείς μήνες, την ξηρή περίοδο, όταν κορυφώνονται τόσο η αποψίλωση του δάσους, όσο και οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Εξάλλου ο νέος πρόεδρος υπέστη βαριές ήττες πρόσφατα στο κοινοβούλιο.

Η βραζιλιάνικη εθνική αντιπροσωπεία στέρησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος τις αρμοδιότητές του όσον αφορά το κτηματολόγιο, την επιτήρηση των αγροτικών εκτάσεων, απαραίτητο εργαλείο για την καταπολέμηση της αποψίλωσης του δάσους.

Ενώ το υπουργείο Αυτοχθόνων Λαών απώλεσε την ευθύνη να ορίζει νέες προστατευόμενες περιοχές ιθαγενών, που θεωρούνται κυματοθραύστης της αποψίλωσης του δάσους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει ότι, στα πλαίσια των συστηματικών ελέγχων για την πάταξη της παράνομης αλιείας, σε γενόμενο έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη...

ΧΙΟΣ

Την άμεση στηρίξει της στον Στράτο Μαστραντώνη, Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο με τον Σταμάτη Καρμαντζη και την «Σύμπραξη Δημιουργίας Για τη Νέα Χίο» εξέφρασε η...

ΧΙΟΣ

Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων υπέβαλε ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης για τις ενδεχόμενες αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών από φυσικές καταστροφές...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το DS 3 Esprit de Voyage διαθέτει ένα φωτεινό εσωτερικό σε απόχρωση Pebble Grey, με το δέρμα Nappa να «αγκαλιάζει» εκτενώς το ταμπλό, συνοδευόμενο...

Advertisement