Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρίγκιπας Χάρι επιστρέφει στο Λονδίνο για τη δίκη με τη Mirror

Πριν ο 38χρονος πρίγκιπας Χάρι γίνει το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας σε 132 χρόνια που θα καταθέσει ένορκα σε δικαστήριο, δέχεται κατηγορίες για την απουσία του από την πρώτη μέρα της «ιστορικής» υπόθεσης δίκης κατά των Mirror Group Newspapers (MGN), αφού, όπως ανακοινώθηκε, έμεινε τη Δευτέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να γιορτάσει τα δεύτερα γενέθλια της κόρης του Λίλιμπετ.

Αυτό του κόστισε μια επίπληξη από τον δικαστή Τίμοθι Φάνκουρτ, ο οποίος δήλωσε «λίγο έκπληκτος» που ο πρίγκιπας δεν παρευρέθηκε στο δικαστήριο τη Δευτέρα και πρόσθεσε ότι προκάλεσε «χάος στο χρονοδιάγραμμα».

Φωτογράφοι και συνεργεία κάμερας συγκεντρώθηκαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου εν αναμονή της άφιξης του Χάρι για τις εναρκτήριες ομιλίες για την υπόθεση.

Ο νεότερος γιος του Βασιλιά Καρόλου Γ’ και άλλα πρόσωπα υψηλού προφίλ ισχυρίζονται ότι ο όμιλος εντύπων MGN Ltd εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης τηλεφώνων και ζητούν αποζημίωση.

Η υπόθεση είναι μία από τις πολλές που έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη ο Χάρι εναντίον ομίλων βρετανικών εφημερίδων από τότε που παραιτήθηκε από τα βασιλικά καθήκοντα στις αρχές του 2020 και μετεγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο δικηγόρος του, Ντέηβιντ Σέρμπορν υποστήριξε ότι τα ρεπορτάζ για τον Χάρι, τα οποία ξεκίνησαν από την ηλικία των 11 ετών, ήταν ξεκάθαρα πηγή κέρδους για τα ταμπλόιντ.

Το κυνήγι του ρεπορτάζ με παράνομες μεθόδους συνεχίστηκε ακόμη και μετά τον «τραγικό θάνατο της μητέρας του» της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι το 1997, ενώ την καταδίωκαν οι φωτογράφοι, ανέφερε ο δικηγόρος και πρόσθεσε: «Οι τηλεφωνικές υποκλοπές θα έχουν τελεστεί πολλές φορές».

Η δίκη του MGN, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως και επτά εβδομάδες, ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, μέρες μετά τη στέψη του Καρόλου στις 6 Μαΐου στην οποία παρευρέθηκε και ο Χάρι.

Ο πρίγκιπας που ζει στην Καλιφόρνια έκανε επίσης μια εμφάνιση-έκπληξη στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Μάρτιο για μια αξίωση απορρήτου που έχει υποβάλει ο ίδιος και άλλοι εναντίον της Associated Newspapers (ANL), εκδότη της Daily Mail.

Ο Χάρι, επίσημα γνωστός ως Δούκας του Σάσεξ, υπέβαλε γραπτό υπόμνημα σε εκείνη την υπόθεση, αλλά δεν έδωσε αυτοπροσώπως αποδεικτικά στοιχεία, ενώ παρέμεινε καθισμένος στο πίσω μέρος του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών διαδικασίας.

Η αδερφή του Καρόλου, η πριγκίπισσα Άννα έγινε το πρώτο μέλος της σημερινής βασιλικής οικογένειας που καταδικάστηκε για ποινικό αδίκημα, αφού ένα από τα σκυλιά της δάγκωσε δύο παιδιά το 2002.

Παραδέχτηκε ενοχή για ένα αδίκημα βάσει του νόμου περί επικίνδυνων σκύλων, συνεπώς δεν ήταν υποχρεωμένη να καταθέσει στο δικαστήριο.

Ανάλογο προηγούμενο ένορκης κατάθεσης βρίσκουν οι ιστορικοί το 1890, όταν ο Εδουάρδος Ζ’, πήρε θέση σε μια δίκη συκοφαντίας πριν γίνει μονάρχης.

Χάρι: Και «μυστική συμφωνία» του παλατιού με εκδότη

Ο Χάρι, ο πέμπτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, είχε μια δύσκολη σχέση με τα μέσα ενημέρωσης, ειδικά από τότε που ο ίδιος και η Αμερικανίδα σύζυγός του Μέγκαν έφυγαν από τη Βρετανία.

Εκτός από την υποβολή πολλαπλών μηνύσεων, το ζευγάρι έχει επανειλημμένα επιτεθεί σε φωτογράφους ιδιαίτερα, για φερόμενες παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής.

Μόλις πριν από εβδομάδες, ισχυρίστηκαν ότι είχαν εμπλακεί σε μια «σχεδόν καταστροφική αυτοκινητιστική καταδίωξη» με παπαράτσι στη Νέα Υόρκη, ένα επεισόδιο που υποβαθμίστηκε από την αστυνομία και άλλους αξιωματούχους.

Ο Χάρι έχει επίσης αμφισβητήσει τη βρετανική κυβέρνηση στο δικαστήριο για τα μέτρα ασφαλείας που έχει όταν επιστρέφει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά στις 23 Μαΐου, έχασε την αναμέτρηση του για νομική αναθεώρηση μιας απόφασης που του αρνούνταν την άδεια να πληρώσει ο ίδιος για την ειδική προστασία από την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις και στα προκλητικά του απομνημονεύματα «Ρεζέρβα» – που κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο – ο Χάρι επιτέθηκε σε άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, κατηγορώντας τα για συνεννόηση με τον Τύπο.

Σε δικαστικές καταθέσεις που αποκαλύφθηκαν τον Απρίλιο, ο Χάρι ισχυρίστηκε ότι η βασιλική οικογένεια ως ίδρυμα είχε συνάψει «μυστική συμφωνία» με έναν εκδότη του Ηνωμένου Βασιλείου που τον εμπόδισε να κάνει μήνυση, για να αποφύγει την κλήση ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας στο βήμα των μαρτύρων.

Ανέφερε επίσης ότι η μοναρχία ήθελε να αποτρέψει το άνοιγμα ενός «Κουτιού της Πανδώρας» που θα μπορούσε να αμαυρώσει τη φήμη της βασιλικής οικογένειας.

Η MGN παραδέχτηκε «στοιχεία» παράνομης συλλογή πληροφοριών

Η υπόθεση MGN επικεντρώνεται στους ισχυρισμούς ότι τα ταμπλόιντ της διεξήγαγαν παράνομη συλλογή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης τηλεφωνητή, για να ετοιμάσουν ρεπορτάζ για τον Χάρι και άλλα πρόσωπα υψηλού προφίλ.

Οι άλλοι προσφεύγοντες είναι δύο ηθοποιοί σαπουνόπερας και η πρώην σύζυγος ενός κωμικού.

Στην αρχή της δίκης στις 10 Μαΐου, η MGN απολογήθηκε και παραδέχτηκε ότι είχε «ορισμένα στοιχεία» από παράνομη συλλογή πληροφοριών και διαβεβαίωσε ότι «τέτοια συμπεριφορά δεν θα επαναληφθεί ποτέ».

Ωστόσο, αρνήθηκε την υποκλοπή τηλεφωνητή και επισήμανε ότι ορισμένες αξιώσεις είχαν υποβληθεί πολύ αργά.

Ο Σέρμπορν υποστήριξε ότι οι παράνομες δραστηριότητες συνέβαιναν στην MGN σε επίπεδο «βιομηχανικής κλίμακας» και είχαν εγκριθεί από ανώτερα στελέχη.

Πηγή: Daily Mail

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement