Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Greenpeace: Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για να μπει τέλος στην πλαστική ρύπανση

Η Greenpeace είναι παρούσα στη δεύτερη συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την πλαστική ρύπανση στο Παρίσι (INC2, 29 Μαΐου – 2 Ιουνίου) και πιέζει τους ηγέτες να προχωρήσουν τις συζητήσεις για μια ισχυρή, νομικά δεσμευτική Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά.

Όπως υπογραμμίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, μια αποτελεσματική συνθήκη πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την προστασία της βιοποικιλότητας και του κλίματος, να διασφαλίζει μια δίκαιη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών και μηδενικών απορριμμάτων με βάση την επαναχρησιμοποίηση, να κρατά τα ορυκτά καύσιμα που απαιτούνται για την παραγωγή πλαστικού στο έδαφος και να φροντίσει ώστε οι μεγάλοι ρυπαντές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για την πλαστική ρύπανση. Έτσι, θα εξασφαλίζει έναν καθαρότερο και ασφαλέστερο πλανήτη για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Προβολή μηνύματος της Greenpeace σε κτίριο στο Γιοχάνεσμπουργκ της Αφρικής

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace συμμετέχει στην παγκόσμια προσπάθεια για την υπογραφή μιας τέτοιας Συνθήκης, η οποία θα εξετάζει όλον τον κύκλο ζωής του πλαστικού, μαζί με οργανώσεις, φορείς, ομάδες, επιστήμονες και δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε όλον τον κόσμο που καλούν τους ηγέτες των κρατών να έρθουν σε συμφωνία.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ακριβώς πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η διεθνής Greenpeace, μαζί με τον καλλιτέχνη Benjamin Von Wong και την υποψήφια για Emmy ηθοποιό Shailene Woodley, έκαναν τα αποκαλυπτήρια μιας καλλιτεχνικής εγκατάστασης ύψους πέντε μέτρων στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα, ώστε να στείλουν ένα μήνυμα στους συμμετέχοντες των διαπραγματεύσεων ότι η Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά πρέπει να βάλει τέλος στην υπερβολική παραγωγή και χρήση πλαστικού.

Η καλλιτεχνική εγκατάσταση “The #PerpetualPlastic Machine” στις όχθες του Σηκουάνα στο Παρίσι

Η καλλιτεχνική εγκατάσταση αναπαριστά μια γιγάντια εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου που τροφοδοτεί μια αέναη εφοδιαστική αλυσίδα πλαστικού, τονίζοντας το γεγονός ότι το 99% του πλαστικού παράγεται από ορυκτά καύσιμα και ρυπαίνει σε όλο τον κύκλο ζωής του.

Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια από 15 εκατομμύρια τόνους το 1964 σε περισσότερους από 390 εκατομμύρια τόνους το 2021. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, η βιομηχανία εκτιμά ότι η παραγωγή πλαστικού μπορεί να διπλασιαστεί ως το 2030-2035 και να τριπλασιαστεί ως το 2050 (με βάση τα στοιχεία του 2015).

Προβολή μηνύματος της Greenpeace για ισχυρή Συνθήκη κατά των Πλαστικών με φόντο σύμβολο της Ιαπωνικής πρωτεύουσας, το Tokyo Tower

Ταυτόχρονα, γραφεία της Greenpeace πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες σε όλον τον κόσμο, μέσα από μια σειρά προβολών σε σημαντικά κτίρια και σημεία-ορόσημα που στόχευαν σημαντικούς λήπτες αποφάσεων σε περιοχές-κλειδιά, σε μια παγκόσμια συντονισμένη προσπάθεια πίεσης για μια ισχυρή Συνθήκη.

Προβολή μηνύματος της Greenpeace για ισχυρή Συνθήκη κατά των Πλαστικών στο Κοινοβούλιο του Λονδίνου

«Την ώρα που κάποιες χώρες-πετρελαιοπαραγωγοί προσπαθούν να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις, εμείς παραμένουμε εκεί και συνεχίζουμε να πιέζουμε, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για ένα μέλλον χωρίς πλαστικά μιας χρήσης. Να είσαι κι εσύ εκεί!», δηλώνει η Greenpeace.

Βρείτε την έκκληση της Greenpeace εδώ

Διαβάστε επίσης: Το πλαστικό μιας χρήσης «πνίγει» τον πλανήτη – Η Greenpeace μας καλεί να βάλουμε τέλος στην εποχή του

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement