Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

UNICEF: Δραματική αύξηση των παιδιών – μεταναστών που διασχίζουν τη ζούγκλα Νταριέν του Παναμά

Ο αριθμός των παιδιών που προσπαθούν να μεταναστεύσουν διασχίζοντας εξαιρετικά πυκνό και επικίνδυνο τμήμα ζούγκλας που αποτελεί φυσικό σύνορο της Κολομβίας και του Παναμά αυξήθηκε με τρομακτικό ρυθμό τους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Η πυκνή ζούγκλα Νταριέν, πέραν των άλλων άντρο συμμοριών κακοποιών, έχει μετατραπεί σε σημείο-κλειδί της μεταναστευτικής οδού που παίρνουν χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους από τη νότια Αμερική, στην προσπάθειά τους να φθάσουν κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ, με την ελπίδα πως θα βρουν καλύτερη ζωή εκεί.

Συνολικά, 25.431 παιδιά και έφηβοι (αριθμός άνευ προηγουμένου), με ή χωρίς γονείς ή συνοδούς, εισήλθαν στην επικράτεια του Παναμά μέσω της ζούγκλας του Νταριέν από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της UNICEF που έλαβε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι αφίξεις ανηλίκων αυξήθηκαν θεαματικά, οκταπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη τετράμηνη περίοδο του 2022, όταν περίπου 3.000 παιδιά και έφηβοι πήραν αυτή τη δύσκολη και επικίνδυνη διαδρομή, πάντα κατά τα δεδομένα του Ταμείου του ΟΗΕ για τα Παιδιά. Τις ήδη επικίνδυνες συνθήκες χειροτερεύει το ότι ολοένα περισσότεροι ανήλικοι φθάνουν στον Παναμά ασυνόδευτοι, τόνισε η UNICEF.

Διευκρίνισε πως, μέχρι στιγμής, το τρέχον έτος κατά μέσο όρο σε κέντρα υποδοχής μεταναστών στον Παναμά φθάνουν από 8 ως 10 παιδιά ημερησίως. Ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τα 3 την ημέρα πέρυσι, κατά υπολογισμούς του Ρόιτερς βασισμένους στα δεδομένα της.

Αν η τρέχουσα τάση σε ό,τι αφορά τις αφίξεις παιδιών στον Παναμά παραμείνει αμετάβλητη, ο αριθμός τους ενδέχεται να ξεπεράσει τα 100.000 το 2023, υπολογίζουν αναλυτές του μεταναστευτικού φαινομένου, αν και οι διελεύσεις των συνόρων τείνουν να μειώνονται το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, όταν εκδηλώνονται στην περιοχή σφοδρές βροχοπτώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

Advertisement