Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Στο φως εικόνες από εργαστήρια μουμιοποίησης – Φωτογραφίες

Εργαστήρια μουμιοποίησης ανθρώπων και ζώων ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press. Ακόμη, στο φως ήρθαν δύο τάφοι στο αρχαίο ταφικό πεδίο της Σακκάρα.

Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά ανακαλύψεων με τις οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να αναζωογονηθεί ο τουρισμός στη χώρα.

Πάντως, ο Μοστάφα Γουαζίρι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δήλωσε ότι τα δύο μεγάλα «εργαστήρια ταρίχευσης» χρονολογούνται από την εποχή της 30ής δυναστείας (380-343 π.Χ.) και των Πτολεμαίων (305-30 π.Χ.).

Να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη έγινε μετά από ανασκαφή που διήρκεσε ένα χρόνο κοντά στο ιερό της θεάς Μπαστέτ, το οποίο φιλοξενεί τις κατακόμβες με τις μουμιοποιημένες γάτες στη Σακάρα, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.

Είναι το ίδιο σημείο όπου εκατοντάδες μουμιοποιημένα ζώα και αγάλματα αποκαλύφθηκαν το 2019.

«Βρήκαμε εργαστήρια ταρίχευσης, ένα για ανθρώπους και ένα για ζώα. Βρήκαμε όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν (στη μουμιοποίηση) στην αρχαιότητα», είπε ο Γουαζίρι.

Και στις δύο περιπτώσεις εργαστηρίων παρουσιάστηκαν πέτρινα κρεβάτια, πήλινα αγγεία, τελετουργικά σκεύη, αλάτι νάτρον, το οποίο είναι ένα από τα κύρια συστατικά για τη μουμιοποίηση, και λινά ανάμεσα σε άλλα μουμιοποιητικά όργανα.

Ακόμη, στους τοίχους του τάφου του Ne Hesut Ba βρέθηκαν επιγραφές καλλιέργειας, κυνηγιού και άλλων καθημερινών δραστηριοτήτων, ενώ στον τάφο του Men Kheber ήταν χαραγμένες «σκηνές που έδειχναν τον νεκρό σε διάφορες στάσεις», δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

Advertisement