Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξε ξανά μετά τις συγκρούσεις το συνοριακό πέρασμα μεταξύ Αφγανιστάν και Ιράν

Η αφγανική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι το συνοριακό πέρασμα «Silk Bridge» μεταξύ Αφγανιστάν και Ιράν άνοιξε για εμπορεύματα μεταξύ των δύο χωρών, αφού έκλεισε χτες Κυριακή λόγω ένοπλων συγκρούσεων που διήρκεσαν για ώρες μεταξύ των δύο πλευρών και οδήγησαν σε νεκρούς.

Ο εκπρόσωπος της αφγανικής αστυνομίας της πολιτείας Nimroz, Mawlawi Qudrat, είπε στο Al-Jazeera ότι η συνοριακή διάβαση άνοιξε για εμπορεύματα και ότι ο δρόμος που οδηγεί στο πέρασμα άνοιξε επίσης από την ιρανική πλευρά. Από την πλευρά του, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων στον ιρανικό στρατό, ταξίαρχος Kiomurth Heidari, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της ιρανικής συνοριακής φρουράς ελέγχουν πλήρως τις συνοριακές περιοχές με το Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, ο Syed Rasoul Mousavi, Ιρανός Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Υποθέσεις Νότιας Ασίας, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Αφγανιστάν θα είναι στρατηγική απώλεια και για τα δύο μέρη, τονίζοντας ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Σε ένα tweet στο Twitter, ο Ιρανός αξιωματούχος περιέγραψε τις εξελίξεις στα σύνορα τις τελευταίες ημέρες ως συνέχεια αυτών που αποκάλεσε τις συνωμοσίες των αποικιακών χωρών για την καταστροφή των δύο χωρών, που όπως είπε ξεκίνησαν το 1872.

Συνοριακές συγκρούσεις

Το Σάββατο 27/05/2023, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και των ιρανικών κρατικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο Ιρανοί συνοριοφύλακες και ένας μαχητής των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν μετά από ανταλλαγή πυρών κοντά σε συνοριακό σημείο μεταξύ Ιράν και Αφγανιστάν.

Ο ανταποκριτής του Al-Jazeera στην Τεχεράνη ανέφερε επίσης ότι δύο Ιρανοί συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν και δύο πολίτες τραυματίστηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των ιρανών συνοριοφυλάκων και των αφγανικών δυνάμεων στην περιοχή “Makki” στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Μετά από αυτό, αφγανικές και ιρανικές πηγές ανέφεραν ότι οι συγκρούσεις, που διήρκεσαν για λίγες ώρες, σταμάτησαν και ότι χρησιμοποιήθηκαν ελαφρά και βαριά όπλα.

Αυτό ήρθε εν μέσω κατάστασης έντασης μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τα δικαιώματα του νερού, καθώς το Ιράν κατηγόρησε την αφγανική κυβέρνηση ότι παραβίασε μια συμφωνία που συνήφθη το 1973 μειώνοντας τη ροή του νερού από τον ποταμό Χελμάντ προς τις ξηρές ανατολικές περιοχές του Ιράν, που οι Ταλιμπάν αρνήθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέλιξης πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής, η νέα BMW X3 υποβάλλεται στην τελική ρύθμιση όλων των συστημάτων ελέγχου πλαισίου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για ένα μοντέλο συνώνυμο της διασκέδασης, της ελευθερίας και των επιδόσεων. Και σήμερα οι οπαδοί του σε όλο τον κόσμο έχουν κάθε λόγο...

ΧΙΟΣ

Ο Πρόεδρος και  τα  μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  Χαλκειούς  σε εκδήλωση ευγνωμοσύνης των κατοίκων του Χωριού εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς την Αστυνομική Δνση...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο SUV αυτοκίνητο στην Ευρωπαϊκή γκάμα της Mazda και θα γίνει η νέα ναυαρχίδα της εταιρείας. Σε αυτήν...

Advertisement