Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Συνέντευξη Ερντογάν στο CNN: Η ειρωνική απάντηση στον Μπάιντεν και η “ειδική σχέση” με τον Πούτιν

Καθώς επιταχύνει την προεκλογική του εκστρατεία ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει το CNN για την πρώτη του συνέντευξη σε δυτικό μέσο και απαντά ειρωνικά στις κατηγορίες του Τζο Μπάντεν για αυταρχική συμπεριφορά.

«Δεν είμαι δικτάτορας. Ένας δικτάτορας δεν θα πήγαινε σε δεύτερο γύρο εκλογών», υποστηρίζει, απαντώντας εμμέσως στον Τζο Μπάιντεν που τον έχει αποκαλέσει απολυταρχικό ηγέτη. “Χωρίς αμφιβολία θα συνεργαστώ με τον κ. Μπάιντεν. Και εάν ο Μπάιντεν αποχωρήσει, θα συνεργαστώ και με αυτόν που θα τον διαδεχθεί” πρόσθεσε.

Από την άλλη τονίζει την ειδική σχέση με τον Πούτιν και την Ρωσία, σημειώνει πως εξακολουθεί να έχει πρόβλημα με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ καθώς εξακολουθεί να προσφέρει άσυλο σε τρομοκράτες και κατηγορεί τη Δύση πως δεν ακολουθεί ισορροπημένη προσέγγιση με τη Μόσχα.

Τη στιγμή που η οικονομία της χώρας κλυδωνίζεται ο Ερντογάν επαναλαμβάνει τη γνωστή ανορθόδοξη θεωρία περί από κοινού μείωσης επιτοκίων και πληθωρισμού και δηλώνει πως δεν θα αλλάξει την πολιτική του. Η Κεντρική Τράπεζα, πάντως, αναγκάστηκε να ανακαλέσει τους περιορισμούς που είχε επιβάλει μόλις λίγες ώρες πριν στην ανάληψη μετρητών άνω των 15.000 λιρών μέσω πιστωτικών καρτών και στις υπεραναλήψεις από καταθετικούς λογαριασμούς.

Νωρίτερα, πλήθος κόσμου υποδέχθηκε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο μαυσωλείο του Ατατούρκ στην Άγκυρα. Αλλάζοντας την στρατηγική του ο υποψήφιος της συμμαχίας της Αντιπολίτευσης επέλεξε να είναι ο μοναδικός από τους έξι ηγέτες που θα εμφανίζεται στην προεκλογικη εκστρατεία, την στιγμή που η Μεράλ Ακσενέρ παραμένει άφαντη.

Το πρόσωπο της ημέρας πάντως έγινε ο Σινάν Ογάν, ο τρίτος προεδρικός υποψήφιος που συγκέντρωσε πάνω από 5% των ψήφων. Ο ακροδεξιός Αζερικής καταγωγής Σιίτης Σινάν Ογάν ήταν ο υποψήφιος της συμμαχίας ΑΤΑ και ελλείψει νικητή στον πρώτο γύρο, ο τρίτος υποψήφιος γίνεται τώρα το μήλον της έριδος μεταξύ Κιλιτσντάρογου και Ερντογάν.

Για τον Κιλιτσντάρογλου οι ψήφοι του Σινάν Ογάν θα του χάριζαν ίσως την προεδρική νίκη. Άλλα η πολυαναμενόμενη συνάντηση νωρίτερα μεταξύ του προέδρου του ενός από τα κόμματα που στηρίζουν τον Ογάν, του Ουμίτ Οζντάγ και του Κιλιτσντάρογλου, δεν έφερε αποτέλεσμα. Φαίνεται ότι η πλευρά του Ογάν ζητάει πολλά, κάποιοι μιλούν για το υπουργείο Εσωτερικών ή Μετανάστευσης σε μια κυβέρνηση Κιλιτσντάρογλου, αλλά ο Κιλιτσντάρογλου λέγεται ότι έχει ήδη μοιράσει τα υπουργεία στα κόμματα της ετερόκλητης συμμαχίας του.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Ερντογάν κατόπιν των κινήσεων Κιλιτσντάρογλου, ζήτησε να συναντηθεί και ίδιος με τον Σινάν Ογάν. Συναντήθηκε επί μία ώρα στο γραφείο του στο Ντολμαμπαχτσέ αλλά δεν έγιναν δηλώσεις. Ήδη όμως ο Ερντογάν είχε δείξει ότι δεν βλέπει με καλό μάτι μια συνεργασία με τον Ογάν. Όπως είπε νωρίτερα στο CNN “δεν είμαι άνθρωπος που του αρέσει να διαπραγματεύεται με τέτοιο τρόπο. Δεν είναι τα άτομα που κάνουν τους βασιλιάδες, ο λαός κάνει τους βασιλιάδες” είπε στη δημοσιογράφο Becky Anderson.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement