Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Στα άκρα η προεκλογική αντιπαράθεση στην Τουρκία: Ο Ερντογάν «βλέπει» εθνική απειλή – Ο Σοϊλού εμπλέκει και πάλι τις ΗΠΑ

Ιδιαίτερα πολωμένο είναι το κλίμα στην Τουρκία, δύο 24ωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες. Ο πρόεδρος Ερντογάν αφήνει αιχμές ακόμη και για απόπειρα πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση, την ώρα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερίζουν για το ποια ξένη κυβέρνηση παρεμβαίνει στα εσωτερικά της.

Ιδιαίτερα ρευστή είναι η ατμόσφαιρα στην χώρα, με κάποιες από τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν άνοδο των ποσοστών του Τούρκου προέδρου. Η κυβερνητική παράταξη συντηρεί το αφήγημα ότι οι ΗΠΑ και οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν βρίσκονται πίσω από την συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Για άλλη μια φορά, ο Σοϊλού επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν σε αυτές τις εκλογές, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον πρόεδρο Μπάιντεν. Στο μεταξύ, η παραίτηση χθες του τρίτου προεδρικού υποψηφίου Μουχαρέμ Ιντζέ λόγω κάποιας «ροζ» κασέτας, «πυροδοτεί» έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και την αντιπολίτευσης καθώς η κυβερνητική πλευρά επιρρίπτει την ευθύνη για την αποχώρηση του Ιντζέ στην αντιπολίτευση.

Ο Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου, από την άλλη πλευρά κατηγόρησε τους Ρώσους για την κυκλοφορία της κασέτας αλλά το Κρεμλίνο απάντησε το εξής: «Όσοι μετέφεραν αυτούς τους ισχυρισμούς στον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης είναι ψεύτες».

Παράλληλα, κυκλοφορούν φήμες ότι μια ομάδα από την Γεωργία μπήκε στην Τουρκία, με σκοπό τη δολοφονία του Κιλιτσντάρογλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλάει στην περιοχή Σουλτάν Γκαζί της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται να ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία αύριο Σάββατο (13/5) με την απογευματινή προσευχή που θα κάνει στο τέμενος της Αγίας Σοφίας.

Ανησυχητικό μήνυμα Ερντογάν: Αν χρειαστεί θα προστατεύσουμε το μέλλον με τίμημα τη ζωή μας

«Δεν θα αφήσουμε σκιές πάνω από τη δημοκρατία μας. Αν χρειαστεί, θα προστατεύουμε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας με κόστος τη ζωή μας, όπως κάναμε το βράδυ της 15ης Ιουλίου» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για παρέμβαση των ΗΠΑ στις εκλογές κάνει λόγο ο Σοϊλού

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Έχοντας ήδη κατηγορήσει προ ημερών τη Δύση για απόπειρα πραξικοπήματος στις εκλογές, σε συνέντευξή του στο CNN Turk μίλησε για παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον και οι Γκιουλενιστές ευθύνονται για την υπόθεση Ιντζέ.

«Όλοι γνωρίζουν, ακόμη και τα παιδιά, ότι οι ΗΠΑ κάνουν πραξικόπημα σε αυτή τη χώρα μια φορά κάθε 10 χρόνια. (…) Ο ίδιος ο Μπάιντεν λέει ότι θέλει να επέμβει σε αυτή τη χώρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σοϊλού.

«Βόμβα» Κιλιτσντάρογλου: Κατηγορεί τη Ρωσία για απόσυρση του Ιντζέ

Ωστόσο, για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η παρέμβαση στις τουρκικές εκλογές προέρχεται από τη Ρωσία, όπως ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter, όχι μόνο στα τουρκικά, αλλά και στα ρωσικά. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από το βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο Μουχαρέμ Ιντζέ και την προειδοποιεί για την επόμενη μέρα στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι, εσείς βρίσκεστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το Deep Fake περιεχόμενο, τις κασέτες που αποκαλύφθηκαν χθες σε αυτή τη χώρα. Αν θέλετε να συνεχιστεί η φιλία μας μετά τις 15 Μαΐου, πάρτε το χέρια σας από το τουρκικό κράτος. Είμαστε ακόμα υπέρ της συνεργασίας και της φιλίας», τόνισε ο Κιλιτσντάρογλου.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Κιλιτσντάρογλου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε: «Καταδικάζουμε σθεναρά τέτοιες δηλώσεις. Δηλώνουμε επισήμως ότι δεν τίθεται θέμα εμπλοκής μας στις εκλογές. Εάν κάποιοι παρείχαν στον κ. Κιλιτσντάρογλου τέτοιου είδους πληροφορίες, είναι ψεύτες, αυτό έχω να πω».

Έχοντας αποχωρήσει από το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου για να ιδρύσει τον δικό του πολιτικό σχηματισμό, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, δεχόμενος πιέσεις το τελευταίο διάστημα να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα, απέσυρε τελικά την υποψηφιότητά του. Ωστόσο, με δεδομένο ότι τα ψηφοδέλτια δεν αλλάζουν πλέον, μπορεί να ψηφιστεί και οι ψήφοι θα καταμετρηθούν, οπότε η αποχώρησή του έχει περισσότερο πολιτικό παρά νομικό βάρος.

Ο Κιλιτσντάρογλου αφού κάλεσε τον Ιντζέ να στηρίξει τη συμμαχία της αντιπολίτευσης έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την κουζίνα του σπιτιού. Αναφερόμενος στον υψηλό πληθωρισμό παρουσιάζει τα προϊόντα που αγόρασε και τις τιμές τους, κάνοντας λόγο για «κόλαση».

«Έχει ξεσπάσει κόλαση στις κουζίνες σας, οι τιμές είναι “φωτιά” σε σούπερ μάρκετ και παζάρια, και οι φτωχοί δεινοπαθούν. Κάθε φορά που προσπαθείτε να τα βγάλετε πέρα έρχεται ο Ερντογάν και σκίζει άλλο ένα κουμπί από το πουκάμισό σας», υπογράμμισε Κιλιτσντάρογλου.

Αίσθηση προκαλεί η ανάρτηση του γνωστού δημοσιογράφου και διευθυντή του αντικυβερνητικού καναλιού TELE1 Mερντάν Γιανάρντα, ο οποίος προειδοποιεί για τον κίνδυνο δολοφονίας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από μία ομάδα που εισήλθε στην Τουρκία από τη Γεωργία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΧΙΟΣ

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου και Δικηγορικός Σύλλογος Χίου συμμετείχαν ενεργά στην κινητοποίηση που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024, έξω από...

Advertisement