Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετός αστροναύτης: «Η εξερεύνηση του διαστήματος είναι μια επένδυση»

Μετά τον πρώτο μήνα εκπαίδευσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) παρουσίασε τα πέντε άτομα που επιλέχθηκαν για την τελευταία εκπαίδευση αστροναυτών. Μεταξύ αυτών είναι και ο Μάρκο Σίμπερ, ο δεύτερος Ελβετός αστροναύτης μετά τον Κλοντ Νικολιέ. Ο Μάρκο Σίμπερ, από το Κίρχμπεργκ του καντονιού της Βέρνης, είναι γιατρός και ο δεύτερος Ελβετός που μπαίνει στο διάσημο πρόγραμμα εκπαίδευσης της ESA. Οι δύο γυναίκες και οι τρεις άνδρες που επιλέχθηκαν θα κατοικήσουν πιθανότατα σε λίγα χρόνια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS, αλλά όχι μαζί.

Σε συνέντευξή του στο swissinfo.ch ο Σίμπερ αναφέρθηκε στον πρώτο μήνα της εκπαίδευσης του: «Ήταν μια πολύ συναρπαστική περίοδος μέχρι στιγμής. Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει. Έχουμε ήδη παρακολουθήσει πολλά μαθήματα και έχουμε παίξει ενδιαφέροντα αθλήματα. Όμως δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ανέκδοτο ακόμα.

Από τους 22.500 υποψήφιους, μόνο αυτή και άλλοι τέσσερις βρίσκονται τώρα στην εκπαίδευση. Πώς έχετε προετοιμαστεί;

Το πιο σημαντικό πράγμα ήταν η επιστολή αίτησης, η οποία έπρεπε να είναι τέλεια. Πέρασα πολύ χρόνο γράφοντας το βιογραφικό μου σημείωμα. Ζήτησα επίσης τη βοήθεια άλλων ανθρώπων.

Στη συνέχεια, ήρθε το πρώτο στάδιο: η εξέταση στον υπολογιστή. Μπορούσες να εξασκηθείς με λογισμικό, κάτι που έκανα πολύ συχνά, φυσικά.

Για τις συνεντεύξεις και την ψυχολογική αξιολόγηση, συναντηθήκαμε με άλλους υποψηφίους σε ομάδες, κάναμε εξάσκηση και πραγματοποιήσαμε προσομοιώσεις. Η προετοιμασία ήταν εντατική.

Οι αστροναύτες πρέπει να παραμένουν ψύχραιμοι ακόμη και σε αγχωτικές καταστάσεις. Σας βοήθησε η εκπαίδευσή σας ως γιατρός;

Σίγουρα έχω βιώσει κάποιες αγχωτικές στιγμές στη ζωή μου, όπου έπρεπε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις υπό πίεση. Αλλά αυτή είναι μια πολύ σημαντική πτυχή για μένα, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό μου.

Είχαμε επίσης μεγάλη υποστήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το Ελβετικό Γραφείο Διαστήματος και την Κρατική Γραμματεία Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας (SERI).

Ωστόσο, η ESA μας υποστηρίζει επίσης εσωτερικά από κάθε άποψη και νομίζω ότι αυτό μας διευκολύνει.

Κάνετε ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, καταδύσεις, πτήσεις με αεροπλάνα. Νιώθετε άνετα με όλα αυτά;

Εξαρτάται πάντα από την προετοιμασία. Αν με ρίξουν σε μια κατάσταση χωρίς προετοιμασία, συμβαίνει να μην αισθάνομαι άνετα.

Αν όμως προσεγγίζεις τα πράγματα συστηματικά και προπονείσαι καλά, τελικά μπορείς να αισθάνεσαι άνετα σε όλα τα είδη των καταστάσεων.

Δηλαδή είστε προορισμένος να γίνετε αστροναύτης;

Αυτό αποφάσισε η ESA, και είμαι πολύ χαρούμενος που με επέλεξαν. Ελπίζω επίσης ότι η απόφαση ήταν η σωστή. Σίγουρα θα βάλω τα δυνατά μου για να ανταποκριθώ σε αυτήν.

Στις ταινίες βλέπεις συχνά αστροναύτες σε ένα είδος φυγόκεντρου, όπου υποβάλλονται σε μεγάλη σωματική άσκηση. Υπάρχει τέτοιος στην Κολωνία;

Δεν νομίζω ότι διαθέτουμε τη φυγόκεντρο που βλέπουμε συνήθως στις ταινίες. Εδώ έχουμε υλικό για κάποια φυσιολογική προετοιμασία. Για τη φυγόκεντρο μάλλον θα πρέπει να πάτε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θα περνούσατε ένα τέτοιο τεστ;

Πολλοί άνθρωποι το έχουν περάσει πριν από μένα. Νομίζω ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να εξασκηθούμε λίγο εκ των προτέρων, αν και δεν μπορείτε να πείτε πώς θα αντιδράσει ένα άτομο στο τέλος. Ελπίζω όμως να είναι εφικτό.

Δισεκατομμύρια επενδύονται στην εξερεύνηση του διαστήματος. Πολλοί άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Πώς το δικαιολογείτε;

Κάθε φορά που επενδύονται πολλά χρήματα υπάρχει κριτική, είναι φυσικό. Είναι σωστό ότι οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται πίσω από την πλάτη των ανθρώπων.

Νομίζω ότι τα χρήματα που ξοδεύονται στο διάστημα δεν ξοδεύονται, αλλά επενδύονται. Για κάθε ευρώ που επενδύεται στη διαστημική έρευνα στην Ευρώπη, επιστρέφονται δύο ή τρία ευρώ. Με τη μορφή συμβάσεων για τη βιομηχανία, θέσεων εργασίας, νέων τεχνολογιών και ούτω καθεξής.

Οι άνθρωποι είναι επίσης πλασμένοι για να εξερευνούν. Η ανθρωπότητα έχει εξερευνήσει το Βόρειο και το Νότιο Πόλο, τους ωκεανούς και τα υψηλότερα βουνά της Γης. Νομίζω ότι το επόμενο βήμα είναι το διάστημα. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα ακόμη ανοιχτά.

Ποιο είναι το όνειρό σας ως αστροναύτης; Πού θέλετε να πάτε;

Για την κατηγορία μας, το πρώτο βήμα είναι να πάμε στον ISS. Ο στόχος είναι όλοι και όλες να πετάξουν εκεί μια φορά. Αυτό είναι, φυσικά, ένα δικό μου όνειρο.

Όμως δεν είναι ακόμη όλα σίγουρα επειδή πολλά πράγματα μπορούν ακόμη να συμβούν. Αυτός είναι ακόμα ο πρώτος στόχος. Νομίζω ότι, ανάλογα με το τι θα συμβεί, ένας ή περισσότεροι άνθρωποι από την τάξη μου ίσως μπορέσουν να πάνε στο φεγγάρι. Αυτό θα ήταν υπέροχο, φυσικά.

Πώς βλέπετε το ρόλο σας σε ένα πλήρωμα;

Μέχρι στιγμής έχουμε πολύ καλή σχέση μεταξύ μας. Είμαστε ο ένας στη διάθεση του άλλου. Είναι μια ωραία και γεμάτη κίνητρα ομάδα. Ωστόσο, δεν έχουν ανατεθεί ρόλοι μέχρι στιγμής.

Δεν νομίζω ότι η ομάδα μας θα πετάξει μαζί στον διαστημικό σταθμό. Θα πετάξει με άλλους αστροναύτες. Εκείνη τη στιγμή θα γίνει η κατανομή των καθηκόντων.

Η παρουσία ενός γιατρού στο σκάφος εξακολουθεί να αποτελεί πλεονέκτημα…

Ιδιαίτερα για μεγαλύτερες και πιο μακρινές αποστολές, είναι προφανώς χρήσιμο να υπάρχει ιατρική εμπειρία. Αλλά δεν νομίζω ότι η επιλογή έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε ένας γιατρός να είναι παρών παντού. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πλεονέκτημα αν μπορείτε να είστε παρών ως γιατρός. Ίσως βοηθάει και στην επιλογή για μια πιθανή αποστολή.

Είστε μόλις ο δεύτερος Ελβετός αστροναύτης μετά τον Κλοντ Νικολιέ και ήδη γνωρίζεστε. Πώς γνωριστήκατε;

Ήταν ήδη ένα είδωλο της παιδικής μου ηλικίας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής, επικοινώνησα μαζί του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μου απάντησε πολύ ευγενικά. Προσφέρθηκε να μιλήσουμε στο τηλέφωνο αν περνούσα το πρώτο στάδιο.

Στη συνέχεια, κρατήσαμε επαφή και με φρόντισε και με βοήθησε μάλιστα λίγο στην προετοιμασία. Όταν ήταν ξεκάθαρο ότι τα είχα καταφέρει, μου επέτρεψε επίσης να τον συναντήσω. Ήταν μια όμορφη στιγμή για μένα.

Τέλος, μια άλλη ερώτηση που αφήσαμε το ChatGPT να κάνει. Η τεχνητή νοημοσύνη θέλει να μάθει πώς νιώθει για τα ιδιωτικά διαστημικά ταξίδια.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά διαστημικά ταξίδια, υπάρχουν δύο πτυχές που πρέπει να εξετάσουμε. Από τη μία πλευρά, είναι ωραίο να μπορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να βλέπουν τη Γη από ψηλά. Υπάρχει αυτό το φαινόμενο της επισκόπησης, όταν οι άνθρωποι βλέπουν τον πλανήτη μας από έξω, προφανώς αλλάζει λίγο ο τρόπος που σκέφτονται.

Επιπλέον, αν οι πλούσιοι και ισχυροί άνθρωποι έχουν αυτή την εμπειρία, ίσως αλλάξει κάτι στον τρόπο που ενεργούν. Το ελπίζω, θα ήταν σίγουρα ένα θετικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και ένα μειονέκτημα, το οποίο, φυσικά, είναι η οικολογική πτυχή. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να γίνει ο διαστημικός τουρισμός βιώσιμος.

Πηγή: swissinfo.ch

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

Advertisement