Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Θερμή υποδοχή Ζελένσκι στην έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου – Συνάντηση με Ρούτε και Ντε Κρο

Στη Χάγη έφτασε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Ζελένσκι ο οποίος επισκέφτηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε τον Μάρτιο το ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και συναντήθηκε με τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας και του Βελγίου. Tην ώρα που το Κίεβο αρνείται κάθε συμμετοχή στην επίθεση με δύο drone στο Κρεμλίνο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Πούτιν πρέπει να καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου στο διάστημα των 15 μηνών από τη ρωσική εισβολή στη χώρα του. «Ενδεχόμενο που μπορεί να συμβεί εφόσον κερδίσουμε», όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος εν μέσω χειροκροτημάτων στη Χάγη.

Φορώντας τα συνήθη χακί του ρούχα, περιστοιχισμένος από μέλη του προεδρικού γραφείου με στρατιωτική περιβολή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Πιοτρ Χοφμάνσκι και άλλους αξιωματούχους την ώρα που η ουκρανική σημαία έχει υψωθεί δίπλα στην σημαία του Δικαστηρίου.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που ιδρύθηκε το 2002 για να εκδικάσει τις φρικαλεότητες που διαπράττονται στον κόσμο, ξεκίνησε λίγο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Τον Μάρτιο εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Ολλανδία αφού συμμετείχε στην συνάντηση κορυφής των βορειοευρωπαϊκών χωρών στο Ελσίνκι.

«Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης την ολλανδική Γερουσία στην Χάγη που θα εκφωνήσει ομιλία με τίτλο «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη για την Ουκρανία» παρουσία του ολλανδού υπουργού Εξωτερικών Βόπκε Χέκστρα. Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινα και οι συναντήσεις του με τον πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mαρκ Ρούτε και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο.

Νωρίτερα είχε φροντίσει μέσω twitter να προϊδεάσει τον κόσμο γι αυτή τη συνάντηση λέγοντας ότι «η συνάντηση αυτή έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αφού είναι η Ημέρα Μνήμης στην Ολλανδία και αύριο η Ημέρα της Απελευθέρωσης».

Η Ολλανδία υποστηρίζει την Ουκρανία από την ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου 2022. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει 14 τανκς Leopard 2 έναντι 165 εκατομμυρίων ευρώ για να προμηθεύσει το Κίεβο με τα βαρέα όπλα που έχει ανάγκη.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε χθες από το Ελσίνκι ότι αυτή η χρονιά θα είναι «αποφασιστική για την Ουκρανία και την Ευρώπη» απέναντι στην Ρωσία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διέψευσε επίσης ότι πραγματοποιήθηκε οποιαδήποτε ουκρανική επίθεση κατά του Κρεμλίνου και του Πούτιν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, nexta tv

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

ΧΙΟΣ

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου και Δικηγορικός Σύλλογος Χίου συμμετείχαν ενεργά στην κινητοποίηση που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024, έξω από...

Advertisement