Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι γνωρίζουμε για την υποτιθέμενη επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Κρεμλίνο

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήταν παρών και το Κίεβο αρνείται κάθε ευθύνη για το περιστατικό.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε την Τετάρτη 3 Μαΐου ότι κατέρριψε κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν εναντίον του κτιρίου του Κρεμλίνου στη Μόσχα με στόχο τη δολοφονία του Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ημέρες πριν από τους στρατιωτικούς εορτασμούς της 9ης Μαΐου. Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε, προς το παρόν, για την υποτιθέμενη αυτή επίθεση κατά της καρδιάς της ρωσικής εξουσίας, την οποία αρνείται το Κίεβο και η οποία έρχεται εν μέσω της αύξησης των επιθέσεων και των δολιοφθορών στη Ρωσία.

Μια επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας

Την Τετάρτη, στα μέσα του απογεύματος, η Μόσχα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιχείρησαν να πλήξουν το συγκρότημα του Κρεμλίνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Θεωρούμε αυτές τις ενέργειες ως απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας και απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου», δηλώνει το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με την Προεδρία, τα δύο αεροσκάφη καταρρίφθηκαν με τη χρήση «συστημάτων ραντάρ ηλεκτρονικού πολέμου».

Μια σειρά από βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνουν την επίθεση εμφανίστηκαν ξαφνικά στα ρωσόφωνα κανάλια Telegram που υποστηρίζουν την επίθεση στην Ουκρανία. Ένα από αυτά, το πιο θεαματικό, δείχνει ένα ιπτάμενο μηχάνημα να εκρήγνυται σε ένα σπρέι φλογών πάνω από τον τρούλο του παλατιού της Γερουσίας, ένα από τα κύρια κτίρια εντός του Κρεμλίνου. Είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί, σε αυτό το στάδιο, η εγκυρότητα αυτών των βίντεο και οι ρωσικές αρχές δεν τα έχουν σχολιάσει.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απουσιάζει από τη σκηνή

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει επίσης ότι ο πρόεδρος δεν τραυματίστηκε. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν βρισκόταν στον τόπο της επίθεσης την ώρα της επίθεσης. Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, ο αρχηγός του κράτους βρισκόταν στην επίσημη κατοικία του στο Νόβο-Ογκάριοβο, 25 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας.

Το προηγούμενο βράδυ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρισκόταν επισήμως σε ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη, όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή του θεάτρου Μαριίνσκι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το Κρεμλίνο τόνισε επίσης ότι η επίθεση δεν προκάλεσε «θύματα ή ζημιές από την πτώση και τη διασπορά θραυσμάτων» των κατεστραμμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη

Πολύ γρήγορα, η ουκρανική προεδρία δήλωσε ότι δεν είχε «καμία σχέση» με την υποτιθέμενη αυτή επίθεση, κατηγορώντας μάλιστα τη Ρωσία για «σκηνοθεσία». «Τέτοιες δηλώσεις που σκηνοθετεί η Ρωσία θα πρέπει να θεωρηθούν μόνο ως προσπάθεια» να βρεθεί πρόσχημα για «μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση στην Ουκρανία», αντέδρασε σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Για τον ίδιο, μια τέτοια επίθεση, αν πραγματοποιηθεί από το Κίεβο, «δεν θα έλυνε κανένα στρατιωτικό πρόβλημα», όταν η Μόσχα εξακολουθεί να ελέγχει σχεδόν το 20% του ουκρανικού εδάφους.

Ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, ζήτησε την «εξόντωση» της ουκρανικής κυβέρνησης μετά την υποτιθέμενη επίθεση. Ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα απαγορευτούν επισήμως στην πρωτεύουσα, εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια από τη ρωσική κυβέρνηση.

Ένα τεταμένο πλαίσιο για τη Μόσχα

Η επίθεση έρχεται καθώς η Ρωσία βρίσκεται υπό πίεση από μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τις τελευταίες πέντε ημέρες, μεταξύ άλλων εναντίον αποθηκών πετρελαίου και δύο εντυπωσιακών τρομοκρατικών επιθέσεων σε σιδηρόδρομο κοντά σε μια ρωσική περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία.

Τα περιστατικά αυτά συμβαίνουν λίγες ημέρες πριν από τους εορτασμούς, στις 9 Μαΐου, της νίκης του 1945 κατά της ναζιστικής Γερμανίας, ημερομηνία-κλειδί στην πολιτική ατζέντα του Κρεμλίνου. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας διαβεβαίωσε ότι η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, η οποία γειτνιάζει με το Κρεμλίνο, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά την υποτιθέμενη αυτή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Πηγή: Franceinfo

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Πρόεδρος και  τα  μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  Χαλκειούς  σε εκδήλωση ευγνωμοσύνης των κατοίκων του Χωριού εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς την Αστυνομική Δνση...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέλιξης πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής, η νέα BMW X3 υποβάλλεται στην τελική ρύθμιση όλων των συστημάτων ελέγχου πλαισίου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για ένα μοντέλο συνώνυμο της διασκέδασης, της ελευθερίας και των επιδόσεων. Και σήμερα οι οπαδοί του σε όλο τον κόσμο έχουν κάθε λόγο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο SUV αυτοκίνητο στην Ευρωπαϊκή γκάμα της Mazda και θα γίνει η νέα ναυαρχίδα της εταιρείας. Σε αυτήν...

Advertisement