Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Δ. Τριανταφύλλου για εκλογές στην Τουρκία: Έχουμε μπει σε φάση σκληρού ροκ

Προεκλογικός πυρετός επικρατεί στην Τουρκία λίγες μόνο ημέρες πριν οι Τούρκοι οδηγηθούν στις κάλπες, με το αποτέλεσμα να θεωρείται εξαιρετικά αμφίρροπο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγάζει καθημερινά νέα “χαρτιά” στο τραπέζι με τελευταίο αυτό της ανακάλυψης ενός μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου στο όρος Γκαμπάρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία, Αριάννα Φερεντίνου, το μέρος όπου ανακαλύφθηκε είναι το καμάρι της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Είναι μια περιοχή με πολύ υψηλή συμβολική σημασία, υπό την έννοια ότι έχουν γίνει πολύ σκληρές μάχες και πολύνεκρες μάχες με το ΡΚΚ.

Τις τελευταίες ημέρες η προπαγάνδα του Ερντογάν, οι λόγοι του, τα επιχειρήματά του, όλα στρέφονται κατά του Κιλιτσντάρογλου, του μεγάλου του εχθρού, ο οποίος στηρίζεται από το PKK, στηρίζεται από όλες τις δυνάμεις τις εχθρικές προς την Τουρκία. Στηρίζεται από τη Δύση. Θέλει να καταστρέψει ο Κιλιτσντάρογλου μαζί με το φιλοκουρδικό κόμμα και το PKK ό, τι έχει επιτύχει ο ίδιος στα 21 χρόνια της εξουσίας του. Και υπάρχει σίγουρα μία συντονισμένη καμπάνια να εξολοθρευτεί ο Κιλιτσντάρογλου θεωρώντας τον ως εχθρό της χώρας” εξήγησε η κα Φερεντίνου.

Από πλευράς του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καταγγέλλει απόπειρες παρέμβασης από το κυβερνών κόμμα, φέρνοντας στο προσκήνιο την υπόθεση της Cambridge Analytica και κατηγορώντας τον εκπρόσωπο επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν. «Το να παίζεις με την Cambridge Analytica είναι πέρα ​​από τις δυνατότητές σου» σημείωσε και ισχυρίστηκε ότι ο Αλτούν και κάποια άλλα στελέχη του AKP προσπαθούσαν να συνάψουν «συμφωνίες».

Γενικότερα, είναι πολύ πολωμένο το κλίμα στην Τουρκία, όπου αναμένονται ακόμα και βίαια επεισόδια. “Την Τρίτη είχαμε διάφορα βίαια επεισόδια στην Αδριανούπολη μεταξύ αγνώστων και οπαδών του φιλοκουρδικού κόμματος. Το κουρδικό στοιχείο αυτή τη φορά παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, θετικό ή αρνητικό, γι αυτές τις εκλογές, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Οπωσδήποτε αυτές οι επόμενες 10 μέρες θα είναι καθοριστικές για το προς τα πού θα πάνε εκλογές” τόνισε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ.

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις είναι πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον. Βέβαια πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι, οι μικροί δηλαδή ο Μουχαρέμ Ιντζέ και ο Σινάν Ογκάν. Αν τυχόν το ποσοστό τους μειωθεί, τότε θα βγει ο Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο. Αν όχι, τότε πάμε για τον δεύτερο γύρο. “Είναι λοιπόν πάρα πολύ κλειστή κούρσα αυτή τη στιγμή και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα συγκεκριμένο. Οπωσδήποτε όμως αυτό που θα δούμε θα είναι έναν Ρετζέπ Ερντογάν ο οποίος να είναι πολύ δυνατός, πολύ επιθετικός, να χρησιμοποιεί πατριωτικούς και εθνικιστικούς τόνους για να μπορέσει να δείξει στον κόσμο ότι αυτοί είναι εχθροί της χώρας.

Αίσθηση προκαλεί την ίδια ώρα ότι 5,5 εκατομμύρια νέοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στην Τουρκία.

Από πλευράς του ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, Δημήτρης Τριανταφύλλου, τόνισε ότι είναι αμφίρροπα τα αποτελέσματα, ενώ αναφέρθηκε σε μια έρευνα για την τουρκική δημόσια τηλεόραση και τον τηλεοπτικό χρόνο που πήρε κάθε πολιτικός αρχηγός τον περασμένο μήνα. Τουλάχιστον 32 ώρες πήρε ο κ. Ερντογάν, ενώ 32 λεπτά ομιλίας πήρε ο κ. Κιλιτσντάρογλου.

Έχουμε μπει σε φάση σκληρού ροκ… Το Σαββατοκύριακο θα είναι πολύ ενδιαφέρον στην Κωνσταντινούπολη γιατί γίνονται μεγάλες πολιτικές εκδηλώσεις και των δύο κομμάτων” τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου και αναφέρθηκε στο εθνικό αφήγημα του κ. Ερντογάν, ότι παλεύει για τα συμφέροντα της Τουρκίας. “Μπορεί να υπάρχει μια δυναμική από την αντιπολίτευση αλλά δεν ξέρω κατά πόσο έχει καταφέρει να περάσει το μήνυμά της για την ακρίβεια που είναι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας και του Τούρκου πολίτη, όταν αυτό που επικρατεί γενικότερα από πλευράς της κυβέρνησης είναι “Κοιτάξτε εγώ χτίζω μια ανεξάρτητη περήφανη Τουρκία και σε αυτό δεν κάνω εκπτώσεις με κανέναν, ούτε με τους Αμερικανούς, ούτε με τους Κούρδους και νομίζω εκεί παίζεται όλο το παιγνίδι και γι αυτό το λόγο και οι δημοσκοπήσεις δίνουν παράσταση νίκης υπέρ του κυβερνώντος κόμματος και του κ. Ερντογάν, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή η διαφορά μειώνεται συνεχώς” τόνισε.

Δημοσιεύματα για την υγεία του Ερντογάν

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία, Αριάννα Φερεντίνου, υπάρχουν δημοσιεύματα στο εξωτερικό που σχολιάζουν την κατάσταση της υγείας του Ταγίπ Ερντογάν και την τελευταία του εμφάνιση στην Κωνσταντινούπολη, όταν κυκλοφορούσε αγκαζέ με τη σύζυγό του και δεν ανέβηκε ή κατέβηκε μόνος του όπως θα περίμενε κανείς.

Στην Τουρκία δεν υπάρχουν πλέον δημοσιεύματα για την υγεία του, υπάρχουν αρκετά στο εξωτερικό μετά από την παρατήρηση που έκαναν ότι ανέκαμψε πολύ γρήγορα, υπερβολικά γρήγορα, όπως λένε. Η αποκατάσταση της υγείας του όμως δεν ήταν πλήρης και φαίνονται σημάδια τα οποία πρέπει να μας προβληματίσουν. Ωστόσο, ό,τι και να ναι, νομίζω ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα το παλέψει. Θα είναι πάντα ο αρχηγός. Ο ηγέτης, ο οποίος είναι είναι παντοδύναμος και έχει φέρει τα καλύτερα στην Τουρκία και είναι κάτι το οποίο ενδεχομένως να έχει και αντίκτυπο στον κόσμο” σημείωσε.

Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι πριν από λίγες μέρες είχαμε μια συνάντηση με τον άνθρωπο, τον σύμβουλο του Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος μας είπε ότι υπάρχει ένα βουβό κύμα το οποίο θέλει αλλαγή του σκηνικού μετά από τόσα χρόνια. Αν και η οικονομία δεν το βλέπουμε να αποτυπώνεται πάρα πολύ στη ρητορική της αντιπολίτευσης, όμως το βιώνει ο κόσμος, το βιώνει στην καθημερινότητά του. Δεν μπορεί να επιβιώσει. Αυτό θα παίξει ρόλο” κατέληξε.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar Α.Ε., επίσημος εισαγωγέας των αυτοκινήτων Volkswagen, Audi, Skoda & Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα συνεχίζει να επενδύει στο Δίκτυο των Εξουσιοδοτημένων Εμπόρων & Συνεργατών...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πραγματοποιήθηκε στην Αμβέρσα του Βελγίου η ετήσια συνάντηση της Ορθόδοξης Νεολαίας της Μπενελούξ την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, ημέρα αργίας λόγω της εορτής της...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Την Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκε την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 10 Μαΐου 2024, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυπριανός Κουντούρης, Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας...

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

Advertisement