Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκάλα τραγουδίστρια καταδικάστηκε για ένα αστείο με θρησκευτικά σχολεία

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης επέβαλε την Τετάρτη στην Τουρκάλα τραγουδίστρια της ποπ Γκιουλσέν ποινή 10 μηνών με αναστολή, αφού την καταδίκασε για «υποκίνηση μίσους και εχθρότητας» με αφορμή ένα αστείο για τα θρησκευτικά σχολεία της Τουρκίας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός φυλακίστηκε για λίγο πέρυσι για το αστείο που έκανε κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας, όταν αστειεύτηκε ότι η «διαστροφή» ενός από τους μουσικούς της προήλθε από τη φοίτηση σε θρησκευτικό σχολείο.

Η 46χρονη τραγουδίστρια, το πλήρες όνομα της οποίας είναι Γκιουλσέν Κολάκογλου, φυλακίστηκε για πέντε ημέρες και αργότερα πέρασε 15 ημέρες σε κατ’ οίκον περιορισμό, παρά το γεγονός ότι ζήτησε συγγνώμη για κάθε προσβολή που προκάλεσε σε απόφοιτους θρησκευτικού σχολείου.

Το δικαστήριο την Τετάρτη την έκρινε ένοχη για την κατηγορία και την καταδίκασε αρχικά σε φυλάκιση ενός έτους, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. Αργότερα το δικαστήριο μείωσε την ποινή, επικαλούμενο τη «στάση σεβασμού» της κατά τη διάρκεια της δίκης.

Η Γκιουλσέν θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη φυλακή αν υποπέσει εκ νέου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την τραγουδίστρια.

Η Γκιουλσέν είχε απορρίψει σθεναρά τις κατηγορίες ότι είχε στόχο να «υποκινήσει το μίσος» επιμένοντας ότι το σχόλιό της «ήταν ένα αστείο μεταξύ δύο ανθρώπων».

Είχε πει στο δικαστήριο προς υπεράσπισή της ότι είχε πειράξει ένα μέλος του συγκροτήματος που είχε το παρατσούκλι «Ιμάμης» αλλά δεν είχε φοιτήσει σε θρησκευτικό σχολείο.

Την Τετάρτη, ο δικηγόρος της Ζίγια Ιλκέρ Γκόκτας επανέλαβε ότι το σχόλιο ήταν ένα αστείο και ζήτησε την αθώωσή της επιμένοντας ότι «δεν υπήρξε κανένα έγκλημα».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πολλά μέλη του ισλαμικού κυβερνώντος κόμματός του είναι απόφοιτοι θρησκευτικών σχολείων, που ονομάζονται Ιμάμ Χατίπ, τα οποία ιδρύθηκαν αρχικά για να εκπαιδεύουν ιμάμηδες.

Ο ποινικός κώδικας της Τουρκίας ποινικοποιεί την υποκίνηση μίσους και εχθρότητας κατά διαφόρων κοινωνικών ομάδων με βάση την τάξη, τη φυλή, τη θρησκεία ή τη σέκτα, απαιτώντας ποινή φυλάκισης σε περιπτώσεις που οδηγούν σε απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας.

Η Γκιουλσέν είχε γίνει στο παρελθόν στόχος ισλαμικών κύκλων για τα αποκαλυπτικά σκηνικά της ρούχα και για το ξεδίπλωμα μιας ΛΟΑΤΚΙ σημαίας σε μια συναυλία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με την Άννα Παναγιωτοπούλου ή θεωρούν ότι συναντήθηκαν κάπου στο ανάμεσα σκηνής-οθόνης και πανιού, ένοιωσαν την ανάγκη να μοιραστούν κάποιες...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Άννα Παναγιωτοπούλου, γράφοντας κείμενα με τον Σταμάτη Φασουλή και τον Λάκη Λαζόπουλο, χάρισε στην ΕΡΤ και το «θέατρο της Δευτέρας», ίσως τη μοναδική...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Automated Shift Assistant βασίζεται σε μια έξυπνη τεχνολογία με δύο ηλεκτρομηχανικούς ενεργοποιητές να αυτοματοποιούν τη λειτουργία του συμπλέκτη και την αλλαγή σχέσεων στο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μια τελευταία ρύθμιση στο ζήτημα έκδοσης στοιχείων κυκλοφορίας για χρήση οχημάτων κατηγορίας Ο1 και Ο2 (ρυμουλκούμενα – τρέιλερ), συμπεριλαμβανομένων και των ειδικής χρήσεως ειδικού...

Advertisement