Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Η δύσκολη απόσυρση από τη Ρωσία για τους ενεργειακούς ομίλους

Οι ενεργειακοί όμιλοι Uniper και Wintershall θέλουν να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Η πρόθεση αυτή έχει επικροτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση. Όμως η εφαρμογή της αποδεικνύεται απροσδόκητα δύσκολη.

Η Uniper, ο ενεργειακός όμιλος που εθνικοποιήθηκε στη Γερμανία, βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης στη Μόσχα με τις ρωσικές δραστηριότητές της. Η εταιρεία κοινής ωφέλειας με έδρα το Ντίσελντορφ επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η θυγατρική της Unipro τέθηκε υπό κρατική διοίκηση. Η Uniper έλαβε γνώση του διατάγματος και το εξετάζει, δήλωσε ο όμιλος.

Η Uniper θα μπορούσε ήδη de facto να μην ασκεί πλέον λειτουργικό έλεγχο επί της Unipro από το τέλος του 2022. Από πλευράς ισολογισμού, η Unipro έχει αποενοχοποιηθεί από το τέλος του 2022 και είναι πρακτικά πλήρως αποσβεσμένη. Σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η Unipro, καθώς και τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της πρώην μητρικής εταιρείας του ομίλου Uniper, Fortum Oyj, τέθηκαν υπό κρατική διαχείριση. Η Unipro λειτουργεί πέντε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Ρωσία με δυναμικότητα άνω των έντεκα γιγαβάτ και απασχολεί περίπου 4300 άτομα.

Ρωσικό “tit-for-tat” – «ισοδύναμα αντίποινα»

Η Ρωσία πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για να απαντήσει στις κινήσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών που είναι «μη φιλικές και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο», αναφέρει το διάταγμα. Οι μετοχές των δύο εταιρειών είχαν αρχικά τεθεί υπό τον έλεγχο της κρατικής υπηρεσίας περιουσίας “Rosimushchestvo”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Tass, το διάταγμα αποτελεί αντίδραση στην κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Η Ρωσία είχε επίσης αντιδράσει οργισμένα σε ενδεχόμενες περαιτέρω κυρώσεις από τη Δύση λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Tass επικαλέστηκε την Rosimushchestvo λέγοντας ότι περισσότερες συμφωνίες ξένων εταιρειών θα μπορούσαν να τεθούν υπό προσωρινό έλεγχο. Είπε ότι η αρχή θα διασφαλίσει ότι η διαχείριση των εταιρειών θα γίνεται ανάλογα με τη σημασία τους για τη ρωσική οικονομία. Το διάταγμα δεν προβλέπει απαλλοτρίωση. Ωστόσο, είχε διοριστεί μια προσωρινή ομάδα διαχείρισης. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης δεν μπορούσε πλέον να λαμβάνει αποφάσεις διαχείρισης.

Χαλάρωση στη Γερμανία

Σύμφωνα με την Uniper, είχε ήδη αποφασίσει να πωλήσει το μερίδιο το καλοκαίρι του 2021 και ενημέρωσε τη ρωσική κυβέρνηση σχετικά το φθινόπωρο του 2021. Τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε υπογραφεί σύμβαση με Ρώσο αγοραστή, αλλά οι ρωσικές αρχές δεν είχαν ακόμη δώσει την έγκρισή τους. Η Uniper είχε περιέλθει σε δυσκολίες λόγω της διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Ο όμιλος έπρεπε να σωθεί από τη χρεοκοπία από το γερμανικό κράτος με ενισχύσεις δισεκατομμυρίων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέλαβε τελικά την Uniper.

Εν τω μεταξύ, ο προμηθευτής ενέργειας επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο. Δεν προέκυψαν περαιτέρω απώλειες από την προμήθεια ποσοτήτων αερίου αντικατάστασης, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο όμιλος. Συνεπώς, δήλωσε ότι δεν χρειάζεται νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέχρι νεοτέρας.

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, η Uniper κέρδισε στην πραγματικότητα περισσότερα κέρδη από τις καθημερινές δραστηριότητες από ό,τι το πρώτο τρίμηνο του 2021, το έτος πριν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έστειλε τις τιμές της ενέργειας στα ύψη και βύθισε την εταιρεία σε κρίση. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, τα κέρδη προ φόρων και τόκων και προσαρμοσμένα για ειδικά στοιχεία ανήλθαν σε 749 εκατ. ευρώ, έναντι λειτουργικών ζημιών 917 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν από μείον 674 εκατ. ευρώ σε συν 451 εκατ. ευρώ.

«Πολλά μπορούν να συμβούν στη Ρωσία αυτές τις μέρες»

Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Wintershall Dea, η οποία επίσης βρίσκεται σε διαδικασία αποχώρησης από τη Ρωσία, δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από το διάταγμα. Πρόκειται για άλλο ένα διάταγμα που «παρεμβαίνει άμεσα στα δικαιώματα των ξένων εταιρειών στη Ρωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μάριο Μέρεν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Ωστόσο, ο όμιλός του δεν επηρεάζεται επί του παρόντος από το διάταγμα. Όμως: «Σήμερα, στη Ρωσία μπορεί να συμβεί οτιδήποτε που συνεπάγεται άμεση παρέμβαση στα δικαιώματά μας, στα περιουσιακά μας στοιχεία».

Πραγματική απαλλοτρίωση

Η Wintershall Dea είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία. Οι τελευταίες αντιπροσώπευαν περίπου το 50 % της συνολικής παραγωγής. Τελικά, ο όμιλος απαλλοτριώθηκε ουσιαστικά οικονομικά, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί τότε ο Μέρεν. Επανέλαβε ότι το διοικητικό συμβούλιο συνεχίζει να εξετάζει τυχόν νομικές αξιώσεις της εταιρείας έναντι του ρωσικού κράτους ή των εταίρων της στη χώρα. Όπως και προηγουμένως, αυτό θα περιλάμβανε επίσης την πιθανή χρήση εγγυήσεων προστασίας των επενδύσεων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το τέλος της ρωσικής αγοράς και οι σημαντικά χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος οδήγησαν σε σημαντική μείωση των κερδών της Wintershall Dea κατά το πρώτο τρίμηνο. Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 14% σε 1,14 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 274 εκατ. ευρώ, μετά από καθαρή ζημία περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το προηγούμενο έτος, λόγω των υποτιμήσεων δισεκατομμυρίων ευρώ για τον αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα.

Πηγή: DW

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

H κατασκευή μιας μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών υψηλής τάσης έχει ξεκινήσει, μαζί με έργα επέκτασης των χώρων κατασκευής αμαξωμάτων, συναρμολόγησης και logistics. Συνολικά 800 εκατομμύρια...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο Cupra Formentor έρχεται με υψηλές φιλοδοξίες, βαδίζοντας στα χνάρια του επιτυχημένου προηγούμενου SUV. Το Cupra Formentor είναι το best seller της εταιρείας...

ΧΙΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Σύλλογος Διδασκόντων και σύσσωμη η μαθητική κοινότητα του Πρότυπου ΕΠΑ.Λ ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΤΕΕΝΣ) εκφράζουν τη βαθειά τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τρομερά άτυχη η ομάδα του Λουίς Ενρίκε, καθώς στο δεύτερο μέρος είχε 4 δοκάρια και συνολικά 6 μετά και τα δύο του πρώτου ημιτελικού...

Advertisement