Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σε ετοιμότητα ο στρατός των ΗΠΑ για πιθανή εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Σουδάν

Ο αμερικανικός στρατός σταθμίζει τις επιλογές του για την περίπτωση εκκένωσης της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Σουδάν, δήλωσε χθες Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του προσωπικού από την πρωτεύουσα Χαρτούμ λόγω της κρίσης.

«Αναπτύξαμε κάποιες δυνάμεις στην περιοχή για να διασφαλίσουμε ότι θα διαθέτουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές, εφόσον κληθούμε να κάνουμε κάτι. Και ακόμη δεν έχουμε κληθεί να κάνουμε τίποτα», είπε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία. «Δεν έχει ληφθεί απόφαση για τίποτα», συμπλήρωσε.

Τουλάχιστον 413 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο μεταξύ των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο (ή «Χαμέτι») και των στρατευμάτων υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν που κυβερνά το Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως οι εχθροπραξίες οδηγούν τη χώρα, που βασίζεται στην επισιτιστική βοήθεια, σε «ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι είχε δηλώσει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε σχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, έτοιμων να συνδράμουν σε επιχείρηση εκκένωσης αμερικανών διπλωματών εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Αν και οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν συμφώνησαν σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.

Προσπάθειες εκκένωσης ξένων πρεσβειών

ΗΠΑ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Γερμανία και Ισπανία δεν έχουν καταφέρει να απομακρύνουν το διπλωματικό προσωπικό τους από το Σουδάν.

Ο Κάμερον Χάντσον, ειδικός σε θέματα αμερικανικής πολιτικής για την Αφρική στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), και πρώην επικεφαλής του Τμήματος αφρικανικών υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τόνισε πως η έξαρση της βίας στο Χαρτούμ καθιστά απρόβλεπτη μια επιχείρηση εκκένωσης.

Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι οι αμερικανοί ιδιώτες στο Σουδάν δεν θα πρέπει να ελπίζουν σε συντονισμένη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ επιχείρηση εκκένωσης. Ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν σε επαφή με αρκετές εκατοντάδες αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν. Χθες Παρασκευή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός Αμερικανού στην αφρικανική χώρα.

Ο ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες για την απομάκρυνση του προσωπικού του

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και αρκετές ξένες κυβερνήσεις εξετάζουν επίσης σχέδια για την απομάκρυνση προσωπικού και πολιτών. Ο ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες για την απομάκρυνση προσωπικού από «πολύ επικίνδυνες» ζώνες στο Σουδάν και τη μεταφορά τους σε ασφαλέστερες τοποθεσίες, δήλωσε την Πέμπτη ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για το Σουδάν, Άμπντου Ντιένγκ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διατηρεί περίπου 4.000 υπαλλήλους στο Σουδάν, εκ των οποίων 800 είναι υπήκοοι ξένων χωρών. Υπολογίζεται ότι τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού του ΟΗΕ στο Σουδάν ξεπερνούν τις 6.000.

Η Ελβετία γνωστοποίησε χθες Παρασκευή ότι εξετάζει σχέδια για την απομάκρυνση των πολιτών της από το Σουδάν. Η Σουηδία σκοπεύει «το συντομότερο δυνατόν» να εκκενώσει την πρεσβεία της και να απομακρύνει το προσωπικό και τις οικογένειές τους. Αεροσκάφος της ισπανικής πολεμικής αεροπορίας αναμένει το πράσινο φως για την απομάκρυνση περίπου 60 Ισπανών από το Χαρτούμ. Η Νότια Κορέα έχει στείλει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος σε αμερικανική βάση στο Τζιμπουτί, προκειμένου να είναι έτοιμο να απομακρύνει τους πολίτες της μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΧΙΟΣ

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου και Δικηγορικός Σύλλογος Χίου συμμετείχαν ενεργά στην κινητοποίηση που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024, έξω από...

Advertisement