Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Το τέλος των πυρηνικών εργοστασίων – Πανηγυρισμοί οικολόγων και σκεπτικισμός

Οικολογικές οργανώσεις πανηγυρίζουν ήδη για την ημέρα που μαπίνει λουκέτο στα τελευταία τρία πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας.

Στο πλαίσιο της «μακροπρόθεσμης μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας«, διακόπτεται ορστικά η λειτουργία των αντιδραστήρων Emsland , Neckarwestheim II και Isar II, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί στενά την αντίστροφή μέτρηση για το λουκέτο που έχει συμφωνηθεί εδώ και μια δεκαετία, αλλά συνάντησε καθυστερήσεις.

Βιομηχανικές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Γαλλία και η Βρετανία, βασίζονται στην πυρηνική ενέργεια για να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα που θεωρούνται ύποπτα για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Η γερμανική πυρηνική ενέργεια ηττήθηκε στις 15 Απριλίου 2023», έγραψαν ακτιβιστές για το κλίμα πάνω στον δεινόσαυρό που τοποθέτησαν στην Πύλη του Βραδεμβούργου».

Οι πυρηνικές καταστροφές Three Mile Island , Τσερνομπίλ και Φουκουσίμα , έδωσαν επιχειρήματα σε όσους υποστηρίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μη ασφαλής και μη βιώσιμη.

Στον αντίποδα, οι υπερασπιστές της ατομικής ενέργειας λένε ότι τα ορυκτά καύσιμα πρέπει πρώτα να καταργηθούν σταδιακά για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας ότι η πυρηνική ενέργεια παράγει πολύ λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύτηκαν πέρυσι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μέλη της κυβέρνησης του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς υποστήριξαν ότι πρέπει να δοθεί αναβολή στο κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών που είχε προγραμματιστεί για τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η κυβέρνηση συμφώνησε σε εφ άπαξ παράταση της προθεσμίας, αλλά ο ¨Ολαφ Σολτς ξεκαθάρισε ότι η η τελική αντίστροφη μέτρηση θα γινόταν στις 15 Απριλίου.

Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι βραχυπρόθεσμα, η Γερμανία θα πρέπει να βασίζεται περισσότερο στον ρυπογόνο άνθρακα και στο φυσικό αέριο για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, παρόλο που λαμβάνει μέτρα για να αυξήσει μαζικά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακές και αιολικές πηγές. Η χώρα στοχεύει την ουδετερότητα από τον άνθρακα έως το 2045.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι καταγγελίες των Γερμανών καταναλωτών για αυξήσεις τιμών και πιθανής κατάχρησης κυβερνητικό πλαφόν των τιμών ενέργειας.

Το Βερολίνο πέρυσι εισήγαγε πακέτο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια σε εταιρείες και νοικοκυριά καθώς εκτινάσσονταν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού και φυσικού αερίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τη μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

Πηγή: Associated Press

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

H κατασκευή μιας μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών υψηλής τάσης έχει ξεκινήσει, μαζί με έργα επέκτασης των χώρων κατασκευής αμαξωμάτων, συναρμολόγησης και logistics. Συνολικά 800 εκατομμύρια...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο Cupra Formentor έρχεται με υψηλές φιλοδοξίες, βαδίζοντας στα χνάρια του επιτυχημένου προηγούμενου SUV. Το Cupra Formentor είναι το best seller της εταιρείας...

ΧΙΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Σύλλογος Διδασκόντων και σύσσωμη η μαθητική κοινότητα του Πρότυπου ΕΠΑ.Λ ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΤΕΕΝΣ) εκφράζουν τη βαθειά τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τρομερά άτυχη η ομάδα του Λουίς Ενρίκε, καθώς στο δεύτερο μέρος είχε 4 δοκάρια και συνολικά 6 μετά και τα δύο του πρώτου ημιτελικού...

Advertisement