Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μεταναστευτικό: Περάσαμε τους τρεις πιο θανατηφόρους μήνες των τελευταίων 5 ετών

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης μετρά τους τρεις πιο θανατηφόρους μήνες για τους μετανάστες στην Κεντρική Μεσόγειο από το 2017. Έχουν καταγραφεί 441 θάνατοι και αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ο ΔΟΜ αξιολογεί αυτή τη διαδρομή ως το πιο επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι στον κόσμο, με περισσότερους από 20.000 γνωστούς θανάτους από το 2014.

Η οργάνωση προτρέπει τις αρχές να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για έρευνα και διάσωση, όταν οι πιθανότητες των ΜΚΟ είναι περιορισμένες.

Υπήρξαν περιπτώσεις που ακόμη και η κλήση κινδύνου δεν απαντήθηκε, με αποτέλεσμα δεκάδες θύματα. Ο ΔΟΜ αναφέρεται στα λεγόμενα αόρατα ναυάγια, τα οποία είναι γνωστά μόνο επειδή έχει αναφερθεί η εξαφάνιση αυτών των σκαφών.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, οι καθυστερήσεις σε αυτό το είδος διάσωσης ήταν η αιτία του θανάτου τουλάχιστον 127 ανθρώπων μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Σε τις 73 περιπτώσεις, οι πνιγμοί έγιναν χωρίς να γίνει καμία προσπάθεια διάσωσης από τις εμπλεκόμενες χώρες.

Η οργάνωση ανέφερε αρκετές αξιοσημείωτες περιπτώσεις, όπως ο πυροβολισμός στον αέρα από την ακτοφυλακή της Λιβύης καθώς πλησίαζε το σωστικό πλοίο Ocean Viking, που ναυλώθηκε από την ευρωπαϊκή ένωση SOS Méditerranée, όταν βοηθούσε ένα λαστιχένιο σκάφος σε κίνδυνο στα ανοιχτά της αφρικανικής χώρας στα τέλη Μαρτίου.

Επιπλέον, ο ΔΟΜ επέστησε την προσοχή στους τριακόσιους ανθρώπους που παραμένουν παρασυρόμενοι στα ανοικτά των ακτών της Μάλτας και της νότιας Ιταλίας.

Ο αριθμός των θανάτων συνεχίζει να αυξάνεται παράλληλα με τις παγκόσμιες στατιστικές για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο. Η Ιταλία κήρυξε την Τρίτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του μεγάλου αριθμού αφίξεων δια θαλάσσης, με περισσότερες από 31.000 αφίξεις στη χώρα από την αρχή του έτους, τέσσερις φορές περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement