Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ν. Ζηλανδία: Το Πάσχα δεν είναι καλή εποχή για τα άγρια κουνέλια

Στη Νέα Ζηλανδία, το Πάσχα είναι η ιδανική εποχή για να εξολοθρεύουν τα άγρια κουνέλια. Αυτή τη χρονιά ωστόσο, το μεγάλο κυνήγι κουνελιού ακυρώθηκε, οπότε οι Νεοζηλανδοί αναγκάζονται να καταφύγουν σε δραστικές λύσεις για να ελέγξουν την εκτροφή κουνελιών, όπως η σκόπιμη εξάπλωση ενός θανατηφόρου ιού, αναφέρει η The Guardian .

Τα άγρια ​​κουνέλια αντιμετωπίζονται ως παράσιτα στη Νέα Ζηλανδία, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, έχοντας μεγάλο αντίκτυπο στη γεωργία και στο γηγενές οικοσύστημα .

Σε ορισμένες περιοχές του νότιου νησιού, ο πληθυσμός των κουνελιών έχει εκραγεί. Ένας εκπρόσωπος του περιφερειακού συμβουλίου του Οτάγκο συνέκρινε την εξάπλωση των παρασίτων με ένα «μαλάκιο».

Η Νέα Ζηλανδία συνήθως διοργανώνει κάθε χρόνο το Μεγάλο Πασχαλινό Κυνήγι Κουνελιών, κατά το οποίο οι κυνηγοί προσπαθούν να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κουνέλια.

Το 2022 σκοτώθηκαν 12.000 κουνέλια. Φέτος, ωστόσο, το κυνήγι ακυρώθηκε λόγω κινδύνων από πυρκαγιές και άλλων ανησυχιών για την υγεία και την ασφάλεια, με τον πληθυσμό των κουνελιών να απειλεί να βγει εκτός ελέγχου. Το συμβούλιο του Οτάγκο είπε ότι υπήρχαν “αποικίες έως και 16 κουνελιών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο” σε ορισμένα μέρη. «Τα κουνέλια έχουν αντίκτυπο στα βοσκοτόπια και τις καλλιέργειες, με μόλις 10 κουνέλια να καταναλώνουν το ισοδύναμο ενός προβάτου».

Τα κουνέλια προκαλούν ζημιά άνω των 28 εκατομμυρίων ευρώ στη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με το Υπουργείο Πρωτογενών Βιομηχανιών, και τα χρήματα που δαπανώνται σε μεθόδους άμεσης καταπολέμησης της αύξησης του πληθυσμού των κουνελιών ανέρχονται σε σχεδόν 15 εκατομμύρια ευρώ. Το συμβούλιο του Οτάγκο ελπίζει τώρα να λάβει την έγκριση της κυβέρνησης για τη διάδοση ενός θανατηφόρου ιού σε περιοχές που κατοικούνται από κουνέλια.

Ένα στέλεχος του ιού που προκαλεί την αιμορραγική νόσο των κουνελιών (RHD) εισήχθη αρχικά και μεταφέρθηκε λαθραία στη Νέα Ζηλανδία το 1997, όταν κατέστρεψε πληθυσμούς κουνελιών εκείνη την εποχή. Ένα άλλο κορεατικό στέλεχος, αυτή τη φορά που εισήχθη νόμιμα στη χώρα, κυκλοφόρησε το 2018. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, τα κουνέλια έγιναν όλο και πιο ανοσοποιημένα σε αυτούς τους ιούς. Τώρα οι τοπικοί σύμβουλοι διερευνούν την πιθανότητα αφαίρεσης του RHDV από τη «λίστα ανεπιθύμητων οργανισμών» ώστε να μπορέσει να επανεισαχθεί ο ιός.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τα μοντέλα της DFSK, που συνδυάζουν την αξιοπιστία, την τεχνολογία και την αυξημένη πρακτικότητα με την ακαταμάχητη σχέση ποιότητας-τιμής, είναι έτοιμα να κάνουν δυναμική...

Advertisement