Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τα «παιχνίδια πολέμου» στα Στενά της Ταϊβάν ήταν προειδοποίηση κατά ξένης παρέμβασης, προειδοποιεί το Πεκίνο

Η Κίνα επιμένει στη ρητορική πολέμου με την Ταϊβάν η οποία και περιγράφει σκηνικό ανάφλεξης με οκτώ πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού στα ύδατα που περιβάλλουν το νησί και περισσότερες από 200 πτήσεις από πολεμικά αεροσκάφη. Η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν, δήλωσε αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία της Ταϊβάν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μιλώντας στο CNN τόνισε ότι ο κινεζικός στρατός ολοκλήρωσε τα πρόσφατα στρατιωτικά γυμνάσια με προειδοποίηση ότι «μπορεί ανά πάσα στιγμή να συντρίψει κάθε μορφή ανεξαρτησίας της Ταϊβάν καθώς και τις ξένες προσπάθειες παρέμβασης».

Παρά την επίσημη ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε 35 πτήσεις από κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη τις τελευταίες 24 ώρες.

Την ίδια ώρα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Nimitz επιχειρεί νότια της Ταϊβάν καθώς οι αμερικανικές και οι φιλιππινέζικες δυνάμεις διεξάγουν τις μεγαλύτερες ασκήσεις εδώ και δεκαετίες κατά μήκος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και του στενού της Ταϊβάν.

Λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα το αεροπλανοφόρο της Κίνας Shandong, αποτελούσε ορμητήριο των μαχητικών J-15 Flying Shark κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Τον Αύγοστο η Κίνα πραγματοποίησε πυραυλικά πλήγματα πάνω από το νησί που έφτασαν ως και την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας.

Η Κίνα, η οποία δεν αναγνωρίζει τους κυβερνητικούς θεσμούς της Ταϊβάν, έχει διακόψει τις επαφές με την κυβέρνηση της Τσάι, την οποία και κατηγορεί συστηματικά ότι σχεδιάζει επίσημη ανεξαρτησία με «εξωτερική υποστήριξη» , αναφερόμενη στις ΗΠΑ.

«Οι εξωτερικές δυνάμεις εντείνουν την προσπάθειά τους να περιορίσουν την Κίνα με εργαλείο την Ταϊβάν», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας και επέμεινε ότι η στρατιωτική απειλή έχει στόχο τις «αυτονομιστικές δραστηριότητες της Ταϊβάν και την παρέμβαση από εξωτερικές δυνάμεις και σε καμία περίπτωση τους συμπατριώτες της Ταϊβάν».

Η Κίνα ξεκίνησε στο μεταξύ έρευνα σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα της Ταϊβάν στο εμπόριο, που φέρεται να πλήττουν τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Όπως και ο προκάτοχός του, έτσι και το νέο Ford Kuga παραμένει η κορυφαία επιλογή στην κατηγορία των μεσαίων SUV και συγχρόνως η ιδανική...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αθήνα έχει μπει πλέον σε metal ρυθμούς, καθώς μετράμε αντίστροφα για την συναυλία των Rammstein στις 30 Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο και η...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

“Η δύναμη της Αναστάσεως, δύναμη συγχωρήσεως και αναγεννήσεως, διαλύει κάθε ανθρώπινο πανικό και διασκορπίζει κάθε ενδοιασμό”. Αυτό το νίζει μεταξύ αλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον απόηχο της εξαιρετικής εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι, στη δεύτερη -τεχνική- πρόβα της ελληνικής αποστολής για την Eurovision 2024 που γίνεται στο Μάλμε ο...

Advertisement