Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ – Τσαβούσογλου: Στις 27/4 τα εγκαίνια στο πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου – Απόψε η συνάντηση με Ερντογάν

Συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έχει σήμερα (Παρασκευή 7/4) ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ έφτασε χθες, Πέμπτη (06/4) στη Άγκυρα και μάλιστα αποδέχθηκε την πρόταση του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απολαύσουν μαζί το “ιφτάρ” – το τελετουργικό δείπνο για τη λήξη της ημερήσιας νηστείας του Ραμαζανιού.

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκιάς Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ στην αίθουσα εκθέσεων του προεδρικού συγκροτήματος στην Άγκυρα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε μεταξύ άλλων ότι στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Κουλέμπα και ότι τους κάλεσαν στην Τουρκία. «Συζητήσαμε επίσης τη συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών με τον Λαβρόφ σήμερα. Δίνουμε σημασία στη συνέχιση της συμφωνίας» ανέφερε ακόμα. «Συναντηθήκαμε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και των ΗΠΑ στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα για να συνεχιστεί η συμφωνία για τα σιτηρά. Συζητήσαμε επίσης περιφερειακά ζητήματα με τον Λαβρόφ. Αξιολογήσαμε ιδιαίτερα τη Συρία. Ξέρετε, μια συνάντηση των 4 έγινε στη Μόσχα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σεργκέι και τη Ρωσική Ομοσπονδία για τις προσπάθειές τους. Στη Μόσχα, κάθε χώρα εξέφρασε τις θέσεις και τις απόψεις της. Πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί, με διαφάνεια και ανοιχτά. Δεν πιστεύουμε ότι θα λυθεί με συνάντηση, είμαστε ρεαλιστές σε αυτό το θέμα, αλλά η επικοινωνία είναι σημαντική».

Θέμα συζήτησης αποτέλεσε και η Λιβύη. Όπως είπε ο κ. Τσαβούσγλου «Συζητήσαμε και το θέμα της Λιβύης. Πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για δημοκρατικές εκλογές το συντομότερο δυνατό. Υπάρχουν ιδιαίτερα πολλές ομάδες πολιτοφυλακής. Η Λιβύη χρειάζεται δυνάμεις ασφαλείας. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ενοποίηση της χώρας από κάθε άποψη. Αξιολογήσαμε επίσης τον Νότιο Καύκασο. Αξιολογήσαμε τη διαδικασία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και τη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Πρέπει να γίνουν βήματα για μόνιμη σταθερότητα και ειρήνη στον Νότιο Καύκασο. Στη σημερινή μας συνάντηση, συζητήσαμε επίσης το Αφγανιστάν. Ειδικότερα, δεν μπορούμε να δεχτούμε τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ταλιμπάν σχετικά με τις γυναίκες και τα κορίτσια. Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με διαφορετικές διαστάσεις. Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις. Από την άλλη, ο τουρισμός ήταν πάντα σημαντικό στοιχείο της συνεργασίας μας. Φυσικά, περιμένουμε να έρθουν περισσότεροι τουρίστες το επόμενο διάστημα. Έχουμε μια πυκνή ατζέντα, είμαστε σε επαφή και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επαφή».

Δηλώσεις Λαβρόφ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ ξεκίνησε με αναφορά στους σεισμούς.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την τουρκική πλευρά και τον κ. Τσαβούσογλου. Στην πραγματικότητα επρόκειτο να κάνουμε αυτή την επίσκεψη τον Μάρτιο. Δυστυχώς, η Τουρκία αντιμετώπισε μια καταστροφή από σεισμό. Η Ρωσία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που άπλωσε χέρι βοήθειας. Με εντολή του Προέδρου μας στείλαμε την ομάδα βοήθειας, υπαίθρια νοσοκομείς, αεροπλάνα και ανθρωπιστική βοήθεια για κατάσβεση της φωτιάς. Όπως και στην Τουρκία, υπάρχει ένας όρος που ονομάζεται “φίλος για τη μαύρη μέρα”. Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους Τούρκους φίλους μας όσο μπορούμε. Με την ευκαιρία αυτή εκφράζουμε για άλλη μια φορά τα συλλυπητήριά μας στον τουρκικό λαό«» είπε και συνέχισε:

«Σήμερα εξετάσαμε βασικά ζητήματα. Ο ρυθμός στις διμερείς μας σχέσεις πηγάζει από την ειλικρίνεια μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών. Αυτό φυσικά καθορίζει και το ρυθμό μας και τη δυναμική της δουλειάς μας. Η Κοινοβουλευτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο. Θα υπάρξουν διάφορες επαφές σε επίπεδο κυβερνήσεων. Μιλήσαμε για τα έργα που είναι η κινητήρια δύναμη στις σχέσεις μας. Συγκεκριμένα, συζητήσαμε για το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου. Στις 27 Απριλίου θα έχουμε στείλει πυρηνική ενέργεια για τα εγκαίνια του σταθμού παραγωγής ενέργειας.

Πέρυσι, οι ηγέτες μας πήραν μια απόφαση για αυτό το κέντρο φυσικού αερίου και καταλάβαμε πόσο σωστή ήταν αυτή η απόφαση. Η συνεργασία μας και στον τομέα του πολιτισμού συνεχίζεται.

Ειδικότερα, δώσαμε μεγάλη σημασία στο συριακό ζήτημα. Μέσω της Ρωσίας, αυτές οι σχέσεις εξομαλύνονται. Τον Μάρτιο συναντήθηκαν οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών στη Μόσχα. Θα ήθελα να μιλήσω για τη σημασία της συνάντησης που ανέφερε ο υπουργός την προηγούμενη μέρα. Το θέμα της Λιβύης είναι επίσης ένα θέμα που απασχολεί στενά όλο τον κόσμο. Θέλουμε η χώρα αυτή να συμπεριληφθεί στη διεθνή κοινότητα. Δυστυχώς αυτή η διαδικασία δεν εξελίσσεται με τους ρυθμούς που θέλουμε. Ωστόσο, ο στόχος μας είναι κοινός με τους Τούρκους φίλους μας.

Συζητήθηκε επίσης το παλαιστινιακό ζήτημα και η αποκατάσταση των ισραηλινοπαλαιστινιακών σχέσεων. Δυστυχώς, μπορούμε να πούμε ότι αυτή η διαδικασία έχει διακοπεί. Έγιναν σοβαρές συγκρούσεις και η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αύξηση της έντασης. Υπάρχει ανάγκη για άμεσο διάλογο μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ. Είμαστε υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας όλων των μερών σχετικά με τον Καύκασο. Είμαστε επίσης υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας.

Σχετικά με τον διάδρομο σιτηρών, ο κ. Λαβρόφ είπε: «Το μέρος της συμφωνίας που αφορά τη Ρωσία δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες κάνει συνεχείς εκκλήσεις σε δυτικές χώρες, αλλά μάταια. Εξακολουθούν να υπάρχουν φραγμοί στη μεταφορά ρωσικών προϊόντων σιτηρών. Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε αυτή την κατάσταση από κάθε άποψη με τους Τούρκους ομολόγους μας».

Στόχος της Δύσης είναι η Κίνα μετά τη Ρωσία, είπε ακόμα ο Λαβρόφ. «Οι ΗΠΑ επιβάλλουν τη δική τους στάση σε όλους. Προσπαθούν μονομερώς να εγκαθιδρύσουν μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Η Δύση παραβιάζει σαφώς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», είπε αχαρακτηριστικά.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας όταν ένα καλώδιο κόπηκε από τρόλεϊ και έπεσε σε τουριστικό δυόροφο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες,...

ΧΙΟΣ

Μέσα σε μία εβδομάδα 5.970 Τούρκοι επισκέφθηκαν τη Χίο λόγω Μπαϊραμιού, εκ των οποίων οι 1.051 έλαβαν «visa express» από το Τελωνείο. Απόλυτα ικανοποιημένοι...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τα 200 χρόνια από το μαρτύριο των τεσσάρων Νεομαρτύρων Αγγελή, Μανουήλ, Γεωργίου και...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στην Αθήνα έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο τετραήμερης επίσημης επίσκεψης, στο πλαίσιο της οποίας, αύριο, Τρίτη,...

Advertisement