Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Τέλος στους περιορισμούς των πτήσεων από και προς το Schiphol

Ολλανδικό δικαστήριο απέρριψε την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ετήσιο ανώτατο όριο πτήσεων που θα υποδέχεται το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ Schiphol, απόφαση που μεταφράζεται σε νίκη της KLM και άλλων αεροπορικών εταιρειών.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι οι πτήσεις από και προς το Schiphol, έναν από τους πιο πολυσύχναστους ευρωπαϊκούς κόμβους για τις αερομεταφορές θα μειωθούν στις 460.000, από 500.000 σήμερα, για να περιορισθεί ο θόρυβος και για άλλους περιβαλλοντικούς λόγους.

Οι αεροπορικές εταιρείες προσέφυγαν τον περασμένο μήνα στην δικαιοσύνη κατά των σχεδίων της κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι οι μεταβολές αυτές θα βλάψουν τις ίδιες, την ολλανδική οικονομία και τους επιβάτες και ότι δεν έχουν εξετασθεί εναλλακτικές λύσεις. Υποστήριξαν επίσης, ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για την επιβολή ανώτατου ορίου πτήσεων, από τον Νοέμβριο 2023 μέχρι στον Οκτώβριο 2024 στις 460.000 πτήσεις, δεν έχει εξετασθεί ενδελεχώς και ότι οι ίδιες έχουν κάνει ήδη επενδύσεις με βάση το όριο των 500.000 πτήσεων που συμφωνήθηκε το 2015.

Το δικαστήριο στην σημερινή του προσωρινή απόφαση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «δεν ακολούθησε την ορθή διαδικασία» στην λήψη της απόφασης για την επιβολή του ανώτατου ορίου.

«Το κράτος οφείλει να διαβουλεύεται με τα ενδιαφερόμενα μέρη και η μείωση του αριθμού των πτήσεων επιτρέπεται μόνο όταν είναι σαφές ότι άλλα μέτρα για την μείωση της ηχητικής όχλησης δεν επαρκούν», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Η KLM εξέφρασε την ικανοποίησή της με την απόφαση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο θόρυβος και άλλα είδη ρύπανσης μπορούν να μειωθούν με άλλους τρόπους όπως για παράδειγμα τη μελλοντική απαγόρευση πτήσεων τζετ και νυκτερινών πτήσεων.

Χθες, το αεροδρόμιο Schiphol ανακοίνωσε την μελλοντική απαγόρευση των νυκτερινών πτήσεων και των πτήσεων των ιδιωτικών τζετ με στόχο την μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την ηχητική ρύπανση.

Σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του αεροδρομίου του Άμστερνταμ γνωστοποιεί ότι τα αεροπλάνα δεν θα μπορούν να απογειώνονται ανάμεσα στα μεσάνυκτα και τις 06.00 και δεν θα έχουν άδεια προσγείωσης πριν από τις 05.00. Οι αλλαγές αυτές θα εφαρμοσθούν από το 2025-2026.

«Ο μόνος δρόμος που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι να γίνουμε πιο σιωπηλοί, πιο καθαροί, πιο γρήγορα», δήλωσε ο Ρούουντ Σόνταγκ. «Για πολύ καιρό δεν σκεφτόμασταν παρά την ανάπτυξη και πολύ λίγο το τίμημα».

Η απαγόρευση των νυκτερινών πτήσεων θα φέρει την ηρεμία στην περιοχή, έπειτα από πολλά χρόνια διαμαρτυριών για τον θόρυβο, αναφέρεται στην ανακοίνωση που διευκρινίζει ότι ο περιορισμός θα μεταφρασθεί σε 10.000 λιγότερες πτήσεις ετησίως. Τα ιδιωτικά τζετ θα απαγορευθούν διότι προκαλούν 20 φορές περισσότερες εκπομπές CO2 από μία εμπορική πτήση, σύμφωνα με το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Στo νησί της Χίου έρχεται το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο για την φετινή τουριστική σεζόν. Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο «Star Clipper», το οποίο αναμένεται να φθάσει...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΚΚΕ Χίου Στην πρόσφατη αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ την επιστολή της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Β. Αιγαίου ΑμεΑ, ζητώντας να διερευνηθούν οι...

ΧΙΟΣ

Επιστολή του Επιμελητηρίου Χίου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, με θέμα: «Καθυστέρηση υλοποίησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027». Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Τον Μάρτιο του 2023...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, ημέρα της θλιβερής Επετείου της Αλώσεως της Πόλης, στον Καθεδρικό Μικρασιατικό Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Βαρβασίου Χίου, θα τελεστεί...

Advertisement