Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Υπό κράτηση πλοίο της ΜΚΟ του Banksy – Άνοιγμα για 82.705 νόμιμες εισόδους μεταναστών

Το μεταναστευτικό συνεχίζει να απασχολεί εντατικά την Ιταλική επικαιρότητα. Χθες Κυριακή 26/03, ακριβώς ένα μήνα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του Κούτρο, το Ιταλικό Λιμενικό Σώμα – το οποίο ήδη δέχθηκε σφοδρές κριτικές επί του θέματος – ανακοίνωσε πως μέσα σε 48 ώρες διέσωσε “πάνω από 3.300 ανθρώπους που επέβαιναν σε 58 σκάφη” στη Μεσόγειο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και την ίδια στιγμή που αναφέρονται νέα θύματα της παράτυπης μετανάστευσης στην Τυνησία, αίσθηση προκαλεί η είδηση πως το πλοίο “Louise Michel” της ομώνυμης ΜΚΟ που χρηματοδοτείται από τον γνωστό καλλιτέχνη Banksy, τέθηκε υπό κράτηση στο λιμάνι της Λαμπεντούζα. Ο λόγος, σύμφωνα με την ίδια τη ΜΚΟ, η παραβίαση του νέου διατάγματος το οποίο θέτει συγκεκριμένα πλαίσια – και περιορισμούς – στο έργο των οργανώσεων. Όπως αναφέρει ο Ιταλικός Τύπος, εκπρόσωποι της ΜΚΟ δήλωσαν χαρακτηριστικά: “μας εμποδίζουν να βγούμε από το λιμάνι και να παρέχουμε διάσωση στη θάλασσα”.

Σύμφωνα με σημείωμα της Ιταλικής Ακτοφυλακής, το πλοίο “Louise Michel” “αφού πραγματοποίησε την πρώτη επιχείρηση διάσωσης στα Λιβυκά εγχώρια ύδατα, παραβίασε τη δεδομένη εντολή να φτάσει στο λιμάνι της πόλης Τράπανι, κατευθυνόμενη αντ’ αυτού προς τρεις άλλες μονάδες μεταναστών στις οποίες, εξάλλου, σκάφη της Ιταλικής Ακτοφυλακής κατευθύνονταν ήδη για διάσωση”.

Το σημείωμα του Ιταλικού Λιμενικού Σώματος αναφέρεται επίσης στις “συνεχείς κλήσεις από τα εναέρια μέσα των ΜΚΟ” οι οποίες έχουν “υπερφορτώσει τα συστήματα επικοινωνίας του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Διάσωσης, επικαλύπτοντας και διπλασιάζοντας τα σήματα των ήδη υπαρχόντων εναέριων μέσων του Ιταλικού Κράτους”. Όπως τονίζει ο Ιταλικός Τύπος, ως παράδειγμα αναφέρεται το επεισόδιο του Sos Méditerranée Ocean Viking, το οποίο δέχθηκε απειλές από Λιβυκό περιπολικό σκάφος ‘με πυρά στον αέρα’.

“Ημέρα κλίκ” για σχεδόν 83 χιλιάδες νόμιμες εισόδους μεταναστών – Ανάγκη για τουλάχιστον 100.000 άτομα

Αν από τη μία προκύπτει μια μείζοντα πίεση στο θέμα της παράτυπης μετανάστευσης από το Νότιο μέτωπο, από την άλλη σήμερα είναι η λεγόμενη “ημέρα κλικ” (click day) για τη νόμιμη είσοδο 82.705 μεταναστών στη χώρα, όπως ορίζει το πρόσφατο ‘διάταγμα μεταναστευτικών ροών’.

Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Coldiretti – η οποία αντιπροσωπεύει και υποστηρίζει γεωργικές επιχειρήσεις – τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της πως “με τον ερχομό της άνοιξης, υπάρχει ανάγκη για τουλάχιστον εκατό χιλιάδες νέους για να καλυφθεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού που έπληξε σκληρά την ύπαιθρο πέρυσι με τη σημαντική απώλεια της εθνικής γεωργικής συγκομιδής”.
Η Συνομοσπονδία προσθέτει πως ένα στα τέσσερα γεωργικά προϊόντα συγκομίζεται από ξένα χέρια “με 358 χιλιάδες εργαζόμενους από 164 διαφορετικές χώρες που απασχολούνται στα χωράφια και τους στάβλους, παρέχοντας περισσότερο από το 30% του συνολικού αριθμού των εργάσιμων ημερών που απαιτούνται από τον τομέα”.

“Οι αλλοδαποί εργάτες που απασχολούνται στη γεωργία” καταλήγει ο Coldiretti “προέρχονται κυρίως από τη Ρουμανία, το Μαρόκο, την Ινδία και την Αλβανία, αλλά υπάρχουν εκπρόσωποι λίγο από όλες τις εθνικότητες. Πρόκειται κυρίως για εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό και διασχίζουν τα σύνορα κάθε χρόνο για εποχιακή εργασία και στη συνέχεια επιστρέφουν στη χώρα τους, δημιουργώντας συχνά μόνιμες επαγγελματικές σχέσεις, καθώς και φιλίες με τους γεωργικούς επιχειρηματίες. Αλλά και η παρουσία των αλλοδαπών στο τιμόνι των γεωργικών επιχειρήσεων αυξάνεται, με σχεδόν 17.000 ιδιοκτήτες μη ιταλικής υπηκοότητας”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

Advertisement